Σε ετοιμότητα για το φετινό καλοκαίρι η Δυτική Ελλάδα

Προχωρά η ανανέωση του πυροσβεστικού στόλου από το ΠΕΠ 2014-2020
Μέσα από τη συνέργεια, τη στενή συνεργασία, τη διαλειτουργικότητα, ίδια μέσα και ελάχιστους πόρους, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Πολιτική Προστασία και οι εμπλεκόμενοι φορείς επιδιώκουν την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, λόγω των δασικών πυρκαγιών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους.
Αυτός είναι και ο σκοπός του Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, εξαιτίας δασικών πυρκαγιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το έτος 2017, η επικαιροποίηση του οποίου εγκρίθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Κατά την εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας επεσήμανε πως «πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο και στρατηγικό σχεδιασμό, τον οποίο διαθέτει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Έναν σχεδιασμό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχει η περιοχή, με τις όποιες ελλείψεις τυχόν υπάρχουν σε έμψυχο δυναμικό, αλλά και τεχνικά μέσα, λόγω της οικονομικής κρίσης».
Μάλιστα, ο Απ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε και στην ανανέωση του πεπαλαιωμένου στόλου οχημάτων της Πυροσβεστικής, καθώς προχωρά με γοργούς ρυθμούς το έργο «Εξοπλισμός Πυροσβεστικού Σώματος για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» με κωδικό ΟΠΣ 5001851 στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», που αφορά στην προμήθεια συνολικά 29 πυροσβεστικών οχημάτων (28 υδροφόρες και 1 βυτιοφόρο), συνολικού προϋπολογισμού του κόστους πράξης 6.997.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις από το Αρχηγείο Πυροσβεστικής, η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2017 και η συμβασιοποίηση μέχρι τέλος του 2017. Εκτιμάται ότι ο εξοπλισμός θα είναι διαθέσιμος εντός του 1ου εξαμήνου του 2018.
«Οι πυρκαγιές αποτελούν ένα φυσικό φαινόμενο που μπορεί έως ένα βαθμό να προληφθεί. Όταν ωστόσο ξεσπάσει δεν πρέπει να επικρατήσει πανικός. Είμαστε εδώ και σχεδιάζουμε με ψυχραιμία και γνώση τις απαραίτητες ενέργειες για την κατά το δυνατόν ταχύτερη και καλύτερη αποκατάσταση της καταστροφής» προσέθεσε χαρακτηριστικά ο Απ. Κατσιφάρας και κατέληξε: «Κάθε χρόνο προετοιμαζόμαστε και συνεργαζόμαστε στενά με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τους Δήμους, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για το καλύτερο δυνατόν, για να μειώσουμε τους κινδύνους για τους συμπολίτες μας».
Υπερτονίστηκε το πάγιο αίτημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την ύπαρξη πυροσβεστικών αεροσκαφών Πετζετέλ (PZL) στο Αγρίνιο, που βρίσκεται στο κέντρο του νομού, καθώς και η αντίστοιχη ανάγκη για μόνιμη εγκατάσταση του ελικόπτερου Erickson στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, ώστε να μην δημιουργείται οποιαδήποτε καθυστέρηση παρέμβασης σε τυχόν δασικές πυρκαγιές. Επιπλέον, επισημάνθηκε η ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης όσον αφορά στην έγκαιρη χρηματοδότηση για αντιπυρικά έργα, για καθαρισμούς δρόμων ώστε να διευκολύνεται και η δουλειά των πυροσβεστών όταν χρειαστεί.
Η σημερινή συνεδρίαση έγινε με την παρουσία εκπροσώπων της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ, Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Διευθύνσεων Δασών, των Δήμων, των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, εθελοντών, Συλλόγων, Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας κ.α.

Τι περιλαμβάνει το Σχέδιο
Κατά τη συνεδρίαση παρουσιάστηκε αναλυτικά στο Σώμα, το -217 σελίδων- Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων για το 2017, το οποίο περιγράφει όλες τις φάσεις κινητοποίησης του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας.
Είναι εναρμονισμένο με το «ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, έχει εξειδικευτεί ως προς το προσωπικό και τα μέσα, έχει υποβληθεί και εγκριθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και έχει ως βασική αρχή τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τη συντονισμένη δράση τους προκειμένου να επιτευχθούν οι σκοποί της Πολιτικής Προστασίας που είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και η προστασία της περιουσίας των πολιτών.
Νωρίτερα είχαν συγκληθεί και συνεδριάσει και τα Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, που εστίασαν στις προετοιμασίες που πρέπει έγκαιρα να γίνουν λόγω της αντιπυρικής περιόδου.
Το Σχέδιο της ΠΔΕ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την έναρξη ισχύος και εξουσιοδότηση εφαρμογής του Σχεδίου, τις οδηγίες για την ενεργοποίηση και εφαρμογή του, την ετοιμότητα των Αρχών, την άμεση κινητοποίησή τους, την επέμβαση, την αποτίμηση, την αποκατάσταση, τις λειτουργίες συστήματος κινητοποίησης της Πολιτικής Προστασίας, τη διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού και Υλικών Πόρων, τις κατευθυντήριες οδηγίες και τις διαδικασίες επιχειρήσεων κ.α.