Σοκάρουν τα στοιχεία της “οργανωμένης επιχείρησης” στη Λεπενού

-Ενδείξεις του ΟΠΕΚΕΠΕ πως 15% περίπου των ζώων που καταμετρήθηκαν ήταν μεταφερόμενα
-Ποσοστό απόκλισης περίπου 60% στα ζώα
-Για οργανωμένη επιχείρηση παραπλάνησης των Αρχών μίλησε ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης
-Στη Δικαιοσύνη η υπόθεση

Σοκάρουν τα όσα είπε σήμερα στη Βουλή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου για την υπόθεση των μαζικών ψευδών δηλώσεων ζωικού κεφαλαίου στη Λεπενού. Ο Βαγγέλης Αποστόλου έκανε λόγο για “σοβαρές ενδείξεις οργανωμένης επιχείρησης παραπλάνησης των Αρχών και παραβίασης σχετικών κοινοτικών κανονισμών”! Και προανήγγειλε, όπως ήταν αναμενόμενο, πως το Υπουργείο θα παραπέμψει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. “Οι κοινοτικοί πόροι που εισρέουν δεν μπορεί να διαχειρίζονται σε βάρος αυτών που τηρούν τη νομιμότητα” είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση, όταν η υπόθεση παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη και ο χαρακτηρισμός του Υπουργού με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΟΠΕΠΕΚΕ είναι “οργανωμένη επιχείρηση παραπλάνησης των Αρχών” με σκοπό τη λήψη επιδοτήσεων για ανύπαρκτα ζώα, αυτό που καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε παρακαλούθησε την ομιλία του Υπουργού στη Βουλή είναι πως έχουμε να κάνουμε με μία πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση.

Βεβαίως η υπόθεση θα κριθεί στις πραγματικές της διαστάσεις από την Δικαιοσύνη. Ωστόσο τα στοιχεία που παρουσίασε ο Βαγγέλης Αποστόλου στη Βουλή, ως αποτελέσματα των ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ, σοκάρουν. Aξίζει δε να σημειωθεί, επειδή δόθηκε η εντύπωση το προηγούμενο διάστημα από τις διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων της Λεπενούς πως λίγο – πολύ όλοι αρνούνται τα αποτελέσματα των ελέγχων, ωστόσο σύμφωνα με τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης από τους 187 ελεγχθέντες υπάρχουν μόνο 57 ενστάσεις, οι οποίες και θα εξεταστούν.

Ο ΥΠΑΑΤ Βαγγέλης Αποστόλου σχετικά με τα αποτέλεσμα των ελέγχων ανέφερε μεταξύ άλλων:
-Το ποσοστό απόκλισης που βρέθηκε ανάμεσα στα δηλωθέντα και στα επιλέξιμα ζώα ήταν περίπου 60%.
-Τα ζώα που βρέθηκαν μη επιλέξιμα λόγω διαφορετικής ηλικίας αφορούσαν σε ιδιαίτερα εμφανείς περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 4.153 μετρηθέντων ζώων, τα 324 ανήκαν σε αυτήν την κατηγορία.
-Ο ΟΠΕΚΕΠΕ πιστεύει ότι ένα 15% περίπου των ζώων που καταμετρήθηκαν ήταν μεταφερόμενα.Τις ημέρες του ελέγχου κατά τις βραδινές ώρες είχαμε καταγγελίες ότι μεταφέρονταν ζώα με φορτηγά από άλλες περιοχές. Επίσης, σε διάφορες περιπτώσεις ήταν εμφανές ότι το κοπάδι δεν ήταν του ελεγχόμενου κτηνοτρόφου.
-H επίδραση στην πληρωμή των συνδεδεμένων έχει ως εξής:
Δεκαπέντε ελεγχόμενοι έχουν ποσοστό απόκλισης έως μηδέν αρνητικό. Στην προκειμένη περίπτωση οι πληρωμές γίνονται κανονικά.
Δεκατρείς ελεγχόμενοι έχουν ποσοστό απόκλισης από 0% μέχρι 20%. Αυτοί θα έχουν πληρωμή με ποινή.
Είκοσι τέσσερις ελεγχόμενοι έχουν ποσοστό απόκλισης 20% έως 50%. Δεν θα πληρωθούν. Αυτές οι πληρωμές έχουν σχέση με τον κανονισμό.
Εκατόν πενήντα ελεγχόμενοι έχουν ποσοστό απόκλισης μεγαλύτερο ή ίσο με 50%. Δεν θα πληρωθούν, αλλά θα έχουν και κυρώσεις σε σχέση με τους προηγούμενους.

Αναφορικά με την διαδικασία των ελέγχων ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης είπε : Οργανώθηκε και συντονίστηκε έλεγχος από τη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου, η Διευθύντρια του οποίου ήταν παρούσα και επόπτευε τον έλεγχο σε όλες τις φάσεις. Ο έλεγχος διενεργήθηκε και διενεργείται ισότιμα σε όλους, με συνθήκες πλήρους διαφάνειας. Λειτουργήσαμε κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μην κοπούν παραγωγοί για τυπικές παραβάσεις, όπως για παράδειγμα διαβατήρια, μητρώα κ.λπ.

Ακολουθεί το video της απάντησης του Υπουργού στη Βουλή: