“Η Κοινωνία Μπροστά” για την κατάσταση στο Αιτωλικό

ANAKOINΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ»

Γεγονότα Αιτωλικού: Ψυχραιμία, συντονισμός και μεθοδική αποφασιστικότητα στην επίλυση του προβλήματος

Τα πρόσφατα γεγονότα με την παραβατική συμπεριφορά μερίδας ατόμων των Ρομά στο Αιτωλικό και οι δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων και της τοπικής κοινωνίας που ακολούθησαν, απαιτούν, κατά την άποψή μας, να προσεγγισθούν με ψύχραιμο και συνάμα αποφασιστικό τρόπο.
Να τονίσουμε ευθύς εξ αρχής ότι το πρόβλημα είναι χρονίζον και δεν επιλύεται ΜΟΝΟ με αστυνομικής φύσεως μέτρα. Οι “εκρήξεις” σε περιοχές της χώρας (Μενίδι, Αίγιο, Θήβα, Αιτωλικό) αποτελούν εν πολλοίς συγκοινωνούντα δοχεία.
Ως Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ξεκαθαρίζουμε ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, ανεξαρτήτως χρώματος, φύλου ή ιδιότητας και η θεσμοθετημένη πολιτεία με τα όργανά της οφείλει να προστατεύει με κάθε τρόπο τους πολίτες. Δεν φταίνε ΟΛΟΙ συλλήβδην οι Ρομά για τα επεισόδια αλλά είναι προφανές ότι υποκινούνται από συγκεκριμένη ομάδα 10-15 πολλαπλά παραβατικών ατόμων οι οποίοι, εκτός των άλλων, είναι και Έλληνες πολίτες ψηφοφόροι στις εθνικές και δημοτικές εκλογές, για να μην ξεχνιόμαστε…
Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν συντονισμένες ενέργειες στις παρακάτω κατευθύνσεις:
1. Να υπάρξει ενεργό επιχειρησιακό σχέδιο της αστυνομίας στην περιοχή. Αυτό σημαίνει ενίσχυση του Α.Τ. Αιτωλικού τουλάχιστον με επιπλέον πέντε άτομα, διπλές βάρδιες και ενεργοποίηση της ομάδας ΔΙΑΣ.
2. Να υπάρξει συνεννόηση – διαμεσολάβηση με το Σύλλογο Αλληλεγγύης των Ρομά για την εκτόνωση της κατάστασης.
3. Να ενεργοποιηθούν πολιτικές βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά από τον Δήμο, την Περιφέρεια και το κεντρικό κράτος, όχι με λόγια αλλά με συγκεκριμένες πράξεις.
4. Να ενταθούν οι προσπάθειες επιμόρφωσης των Ρομά σε όλα τα επίπεδα παροχής εκπαίδευσης.
Με την ευκαιρία καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων να αποδεχθεί την πρόταση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ (Φεβρουάριος 2017) για μεταστέγαση του Α.Τ. Αιτωλικού σε κτίριο απέναντι από το Κέντρο Υγείας Αιτωλικού, ώστε μετά να επισκευαστεί κατάλληλα και να διευκολυνθεί έτι περαιτέρω η αστυνόμευση στη συγκεκριμένη περιοχή. Τυπική είναι η διαδικασία πλέον. Εάν δεν κάνουμε λάθος, η αξιολόγηση τελείωσε…