Πόσο απομακρύνει το QE η απόφαση του Eurogroup

Τα υπάρχοντα δεδομένα για το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, που αφορούν στο περιβάλλον που δημιουργούν οι αποφάσεις του Eurogroup, δεν επαρκούν για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.
Αυτή είναι μία διαφορετική εκτίμηση από εκείνη που δημόσια είχε εκφράσει ο κ. Ντράγκι από την Λευκωσία, όταν επρόκειτο να αρχίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Τότε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του capital.gr, είχε δηλώσει ότι η αγορά ελληνικών ομολόγων θα μπορούσε να εξετασθεί αν διαπιστωθεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι “on track”.
Η απόφαση του χθεσινού Eurogroup ήταν ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι “on track” παρά τον όγκο των 140 ομολογουμένως δύσκολων προαπαιτούμενων τα οποία ενέκρινε η Βουλή.
Παρ’ όλα αυτά η ΕΚΤ δεν βρίσκει πλέον επαρκή τα στοιχεία και θεωρεί τα 140 προαπαιτούμενα ως το πρώτο βήμα στην σωστή κατεύθυνση, αλλά όχι ως επαρκή λόγο για το QE.
Τι έχει μεσολαβήσει από τις ημέρες των δηλώσεων της Λευκωσίας; Έχει μεσολαβήσει ο δημόσιος χαρακτηρισμός του ελληνικού χρέους ως μη βιώσιμο από την πλευρά του ΔΝΤ. Και αυτό η ΕΚΤ δεν μπορεί να το αγνοήσει, παρ’ ότι έχει εξαγγείλει “ανεξάρτητη” έκθεση για το ελληνικό χρέος σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Ντράγκι το περσινό φθινόπωρο.
Έτσι η ημερομηνία της 27ης Ιουλίου στην οποία η κα Λαγκάρντ δέσμευσε τον εαυτό της και το ΔΝΤ ως ημερομηνία στην οποία το Ταμείο θα πρέπει να αξιολογήσει την πρόταση για ένταξη στο ελληνικό πρόγραμμα, στην πραγματικότητα δέσμευσε με απαγορευτικό τρόπο και την ΕΚΤ από το να πάρει οποιαδήποτε απόφαση για το QE και τα ελληνικά ομόλογα μέχρι τότε.
Τι θα συμβεί στις 27 Ιουλίου αν δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα όπως απαιτεί το ΔΝΤ; Θα δρομολογήσει την αναδίπλωσή του από την απόφαση της περασμένης εβδομάδας;
Προφανώς η ΕΚΤ δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις πριν από τις 27 Ιουλίου για τα ελληνικά ομόλογα, λόγω του κινδύνου να βρεθεί μπροστά στο ενδεχόμενο ανατροπής της συμφωνίας της 15ης Αυγούστου.
Τι μπορεί να αλλάξει αυτά τα δεδομένα και να δρομολογήσει την απόφαση της ΕΚΤ για το QE; Στελέχη της αγοράς με εμπλοκή στην αγορά ομολόγων, υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο αν στο μεταξύ υπάρξει μία επαρκής κάλυψη των απαιτήσεων του ΔΝΤ από προτάσεις αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους για την περίοδο 2030 – 2060. Ή έστω ένα μηχανισμό συνάρτησης των αποπληρωμών του χρέους με την πορεία του ΑΕΠ. Διαφορετικά την “λύση” θα δώσουν οι γερμανικές εκλογές…

πηγή : capital.gr