Τα τμήματα του Αγρινίου στο κυβερνητικό σχέδιο εφόσον συμφωνεί η ακαδημαϊκή κοινότητα του Αγρινίου [video]

-Το σχέδιο της Κυβέρνησης για τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία
-Το σχέδιο-κυβερνητική πρόταση κατατείνει στην αυτονόμηση των τμημάτων του ΤΕΙ στο Μεσολόγγι, όχι όμως και στην αυτονόμηση των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου
Την έναρξη διαβούλευσης για το μέλλον των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου και των τμημάτων του ΤΕΙ στο Μεσολόγγι κήρυξε ουσιαστικά με την ομιλία του σήμερα το πρωί στο Μεσολόγγι για τις προοπτικές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείο Παιδείας Παυσανίας Παπαγεωργίου. Ο κ. Παπαγεωργίου μάλιστα έθεσε και το χρονικό ορίζοντα της διαβούλευσης σημειώνοντας ότι στόχος είναι οι αλλαγές που θα προκύψουν να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι την κατάρτιση των μηχανογραφικών του 2018, κάτι που σημαίνει ότι μιλάμε για περίοδο διαβούλευσης έξι περίπου μηνών.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο στο Μεσολόγγι ο Π. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε διεξοδικά στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ – ΤΕΙ (θα έρθει πιθανότατα στη βουλή εντός του Ιουλίου) και το οποίο, όπως αναφέρε, θα είναι η βάση για τις αλλαγές που θα γίνουν και στην Αιτωλοακαρνανία. Σύμφωνα με τον Π. Παπαγεωργίου ο νέος χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να βασίζεται σε κριτήρια βιωσιμότητας και ακαδημαϊκότητας και όχι στα πελατειακά και ψηφοθηρικά κριτήρια, με τα οποία αναπτύχθηκαν πολλά ΑΕΙ και ΤΕΙ τις προηγούμενες δεκατίες. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως η πρόταση που τίθεται από την κυβέρνηση προς διαβούλευση είναι η ίδρυση ενός ερευνητικού κέντρου και ενός αυτόνομου Τριτοβάθμιου Εκπαιδευτικού Ιδρυματος σε επίπεδο Αιτωλοακαρνανίας. “Για να είναι βιώσιμο οτιδήποτε κάνουμε χρειάζεται να απορροφά κονδύλια, δεν μπορεί μια σχολή μόνη της ή τρία τμήματα μόνο τους να το κάνουν αυτό, με δύο λόγια χρειάζεται “συνένωση” πολλών διαφορετικών τμημάτων και σχολών και επικουρική υποβοήθηση από αυτό που μπορεί να απορροφήσει τα κονδύλια, δηλαδή ένα ερευνητικό κέντρο” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Παπαγεωργίου εξηγώντας το σχέδιο-πρόταση για την Αιτωλοακαρνανία και επισημαίνοντας πως το ερευνητικό κέντρο θα έχει την κατεύθυνση και την ταυτότητα που θα έχουν οι σχολές και τα τμήματα στο νομό.

Ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείο Παιδείας Παυσανίας Παπαγεωργίου
Ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείο Παιδείας Παυσανίας Παπαγεωργίου

Ανοιχτό παράθυρο για να αποφασίσουν το μέλλον τους τα τμήματα του Αγρινίου
Όσον αφορά το αυτόνομο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Αιτωλοακαρνανίας, απ’ όσα ανέφερε ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας στην ομιλία του, αυτό που προκύπτει είναι ότι το Ίδρυμα αυτό προτείνεται να ιδρυθεί από την αποσύνδεση των τμημάτων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας που εδρεύουν στο Μεσολόγγι και από τα πανεπιστημιακά τμήματα που υπάρχουν στο Αγρίνιο, εφ’ όσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη και της ακαδημαϊκής κοινότητας του Αγρινίου! Ωστόσο, επειδή αυτό μοιάζει δύσκολο να συμβεί από την πλευρά του Αγρινίου, μιας και το νέο ίδρυμα δεν είναι ξεκάθαρο, αν θα έχει το χαρακτήρα ΑΕΙ ή ΤΕΙ -το Υπουργείο Παιδείας πάντως μιλά για τεχνολογικό ίδρυμα με αγροτοκτηνοτροφική/αγροδιατροφική κατεύθυνση- ο Π. Παπαγεωργίου διεμήνυσε πως το νέο ίδρυμα θα αποκαταστήσει τα κενά που τυχόν δημιουργηθούν στο Αγρίνιο. “Ως Υπουργείο προσφέρουμε λύσεις – προτάσεις και τις οποίες πρέπει να πάρει η ακαδημαϊκή κοινότητα και να καταλάβει τι είναι καλό για τον εαυτό της. Αν τα τμήματα του Αγρινίου με αυτό το επιστημονικό αντικείμενο θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουν να υπάρχουν στην Αιτωλοακαρνανία, δεν υπάρχει κανένας αντίλογος εφ΄όσον είναι τεκμηριωμένο. Αν συμβεί όμως κάτι τέτοιο, θα κληθεί το Ίδρυμα που θα δραστηριοποιείται στο νομό να αποκαταστήσει το κενό που θα δημιουργηθεί” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Παπαγεωργίου προσθέτοντας σε άλλο σημείο της ομιλίας του πως “δεν τα εμποδίζει κανένας αν θεωρούν πως μπορούν να ανταποκριθούν έτσι όπως λειτουργούν τώρα, να συνεχίσουν έτσι, εμείς απλώς προσφέρουμε διάφορες εναλλακτικές”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου στο χαιρετισμό της πριν την ομιλία του Π. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι η λέξη – κλειδί στην υπόθεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία είναι η αυτονόμηση. Ωστόσο από την ομιλία του Παυσανία Παπαγεωργίου διεφάνη ότι αυτό αφορά μάλλον τα τμήματα του ΤΕΙ στο Μεσολόγγι, παρά τα τμήματα του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο.