Τιμή στους πεσόντες αεροπόρους του Θέρμου [pics]

Μνημείο ΠεσόντωνΕκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν των πέντε ηρωικώς πεσόντων αεροπόρων από την περιοχή του Θέρμου πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα στο Θέρμο. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων και την αδελφοποίηση των δήμου Θέρμου και Αη Στράτη. Ένα Μirage F-1, σαν αυτό που πιλοτάριζε ο Νικόλαος Σιαλμάς, όταν κατέπεσε κοντά στον Αϊ-Στράτη αναχαιτίζοντας τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, αποτελεί το Μνημείο των Πεσόντων Αεροπόρων που κατάγονταν από την ευρύτερη περιοχή του δήμου Θέρμου. Πρόκειται για τους Κωνσταντίνο Κοντογιώργο, Ευστάθιο Τσίγκα, Βασίλειο Κουρκούτα, Σταύρο Χαρίτο και Νικόλαο Σιαλμά.

Στην τελετή αποκαλύπτηρίων του μνημείου παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Γιώργος Βαρεμένος, ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής ΝΔ της Β΄ Αθηνών Νικόλαος Δένδιας, εκπροσωπώντας την Αξιωματική Αντιπολίτευση, καθώς και οι Βουλευτές ΝΔ του Νομού Μάριος Σαλμάς και Κώστας Καραγκούνης.Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θέρμιος Πτέραρχος εα Γρηγόρης Χαντζής, ενώ ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας απένειμε τιμητικές πλακέτες στις οικογένειες των Πεσόντων Αεροπόρων.Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την αδελφοποίηση των Δήμων Θέρμου και Αγίου Ευστρατίου (Αη Στράτη) Λήμνου, καθώς στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου έπεσε ό Θέρμιος Υποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς.

Δ. Βίτσας: Αυτός ο τόπος ποτέ δεν λησμόνησε να συμμετέχει στη διαμόρφωση της ιστορίας της Ελλάδας
Ο Δ. Βίτσας στον χαιρετισμό που απηύθυνε στη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων του μνημείου, τόνισε: “Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για ’μενα να βρίσκομαι εδώ στον τόπο καταγωγής μου, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στις εκδηλώσεις μνήμης πεσόντων αεροπόρων με γενέθλιο τόπο την περιοχή μας.Η περιοχή μας, ο τόπος μας έχει μια ξεχωριστή ομορφιά. Είναι η άγρια ομορφιά του βουνού, των λαγκαδιών και η ηρεμία της λίμνης. Οποιος τον επισκεφθεί, έστω και μια φορά, δεν τον ξεχνά ποτέ. Πολύ περισσότερο όσοι έχουν δεσμούς αίματος με αυτό τον τόπο. Είναι τόπος σκληρός, δύσκολος, φτωχός και πολλές φορές ξεχασμένος από την ίδα την Πολιτεία. Αυτός όμως ο τόπος, ποτέ δεν λησμόνησε να συμμετέχει στη διαμόρφωση της ιστορίας της Ελλάδας. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα τα παιδιά του, σκληραγωγημένα από τις δυσκολίες, με πάθος δηλώνουν παρών στην ιστορική στιγμή και οι πράξεις τους καταγράφονται στην ιστορική μνήμη. Γι΄αυτό και είναι υποχρέωσή μας να τους τιμούμε και να μαθαίνουμε. Να μαθαίνουμε πως η ελευθερία είναι πρώτη αξία. Να μαθαίνουμε πως η προάσπιση της πατρίδας είναι υπέρτατο καθήκον. Να μαθαίνουμε πως οι εμφύλιοι σπαραγμοί είναι γεγονότα προς αποφυγή και όχι υπόδειγμα για νέες διαιρέσεις. Αυτή η υπόμνηση είναι πολύ σημαντική στις στροφές της ιστρορίας της χώρας μας”. Και πρόσθεσε : “Επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω ειδικά το παράδειγμα του Νίκου Σιαλμά και του Κώστα Κοντογιώργου για να τονίσω δύο πράγματα:Είμαστε ένας ειρηνικός λαός, ποτέ δεν διεκδικήσαμε τίποτε πέραν της ελευθερίας μας. Είμαστε συγχρόνως ένας πονεμένος και αποφασισμένος λαός. Ένας λαός που γνωρίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχική του ακεραιότητα στη γη, τη θάλασσα και τον αέρα. Η ιστορία μας, μας έχει διδάξει πως πρέπει να εργαζόμαστε για την ειρήνη και συγχρόνως να είμαστα πάντα έτοιμοι. Και αυτό κάνουμε, με λαϊκό φρόνημα υψηλό και Ένοπλες Δυνάμεις ισχυρές, εκπαιδευμένες και με σύγχρονο εξοπλισμό. Και η ιστορία πρέπει να διδάσκει φίλους και εχθρούς, πως όποιος μας υποτίμησε το πλήρωσε πολύ ακριβά. Το δεύτερο που θέλω να τονίσω είναι πως την ώρα που όλοι εμείς ασχολούμαστε με τις ειρηνικές μας εργασίες ή ακόμα και τις ειρηνικές μας και δημοκρατικές συγκρούσεις, υπάρχουν άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, τα δικά μας παιδιά, που έχουν καθήκον την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας. Και εκτελούν αυτό το καθήκον με αφοσίωση και ορισμένες φορές με αντάλλαγμα την ίδια τη ζωή τους. Μη το ξεχνάμε, μην τους ξεχνάμε”.

Γ. Βαρεμένος : “Η ανεξαρτησία, η εδαφική ακεραιότητα και η δημοκρατία πάνε μαζί”
«Το Θέρμο και ο Άη Στράτης υπήρξαν στο παρελθόν τόποι εξορίας και αυτό πρέπει να μας υπενθυμίζει ότι η εδαφική ακεραιότητα, η ανεξαρτησία και η δημοκρατία πάνε μαζί ως διαχρονικές αξίες», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Βαρεμένος για την αδελφοποίηση των δύο Δήμων που έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τους πεσόντες αεροπόρους που οργάνωσε το σαββατοκύριακο ο Δήμος Θέρμου. «Αισθάνομαι τη συμμετοχή μου αυτή», είπε στην ομιλία του ο Γιώργος Βαρεμένος που εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις τη Βουλή των Ελλήνων, «ως έμπρακτη έκφραση τιμής σε όσους έπεσαν υπερασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας. Έχω επισκεφθεί το μνημείο του Νίκου Σιαλμά στον Άη Στράτη δύο φορές, την μία πεζοπορώντας ανηφορικά ως την άλλη άκρη του νησιού και τη δεύτερη με ελικόπτερο, ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Και μπορώ να σας πω ότι μόνον όποιος βρεθεί εκεί πάνω και ακούσει τον αέρα να σφυρίζει πάνω από το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, που υπήρξε η κοιτίδα ενός πολιτισμού αιώνων, μπορεί να νιώσει βιωματικά τι υπερασπίζονται οι πιλότοι».

View post on imgur.com