Το αυτοδιοίκητο δεν εγγυάται παραμονή των τμημάτων στο Αγρίνιο [ηχητικό]

Ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείο Παιδείας Παυσανίας Παπαγεωργίου

Έτοιμα σενάρια από το υπουργείο, εάν δημιουργηθεί κενό
Στο ΑγρίνιοCulture.gr μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς και Δια Βίου Μάθησης Παυσανίας Παπαγεωργίου μετά την παρουσίαση της πρότασης της Κυβέρνησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία.

Ο Π. Παπαγεωργίου ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί την παραμονή των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου στην πόλη, ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο της Πάτρας έχει αυτοδιοίκητο και δεν μπορεί η κεντρική κυβέρνηση να επιβάλλει τι θα γίνει στα όριά του. “Μπορεί όμως η κυβέρνηση να έχει έτοιμα σενάρια, θέλουμε ως υπουργείο να είμαστε εδώ με διαφορετικά συνάρια για να μπορέσουμε να καλύψουμε αυτό το κενό, εάν δημιουργηθεί” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Παπαγεωργίου. Και τόνισε ότι το κλειδί για να είναι βιώσιμη η κυβερνητική πρόταση για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία είναι η δημιουργία ερευνητικού κέντρου στο νομό.

Στην ερώτηση για το τι θα έλεγε στους φοιτητές του Αγρινίου για να τους πείσει να συμμετάσχουν τα τμήματά τους στο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που κομίζει στην Αιτωλοακαρνανία η κυβερνητική πρόταση, ο Π. Παπαγεωργίου απάντησε πως “το επιχείρημα είναι το επαγγελματικό δικαιώμα, η επιστημονική κατάρτιση και τα κονδύλια στο ίδρυμα για έρευνα”. “Αν προσφέρουμε αυτά στο φοιτητή, ο φοιτητής θα κάτσει εκεί όπου έχει το καλύτερο αποτέλεσμα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Παπαγεωργίου αφήνοντας μάλλον να εννοηθεί ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν έχει στηρίξει τα αιτήματα για επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών του Αγρινίου, ενώ τα κονδύλια στο νέο ίδρυμα θα μπορεί να εισφέρει το ερευνητικό κέντρο που προτείνεται.

Τέλος αναφορικά με την κατεύθυνση του αυτόνομου Ιδρύματος που προτείνεται στην Αιτωλοακαρνανία, ο Π. Παπαγεωργίου απάντησε πως “η Αιτωλοακαρνανία πρέπει να ταυτιστεί με αυτό που είναι υπεραξία στον τόπο μας, δεν έχει νόημα η Αιτωλοακαρνανία να δίνει πτυχία παιδαγωγικού ή φιλοσοφικής. Η περιοχή πρέπει να αναπτυχθεί αγροτοκτηνοτρφικά/αγροδιατροφικά”. Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι το πως θα συμμετέχει η κάθε πόλη ή το κάθε τμήμα στο νέο ίδρυμα αυτό έχει να κάνει περισσότερο με το επιστημονικό αντικείμενο και όσα προκύψουν μέσα από τη διαβούλευση.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στο ΑγρίνιοCulture.gr ο Παυσανίας Παπαγεωργίου