Συζήτηση – αποτυχία για το αποτυχημένο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας

φοιτητέςΔεν κατάφερε να αποδώσει τα αναμενόμενα η εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού ο Σύνδεσμος των Επιχειρηματιών Αιτωλοακαρνανίας και ο Σύλλογος των Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων για την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Αιτία για αυτό δεν ήταν η καθυστέρηση στην εκδήλωση από τη δυναμική παρουσία των φοιτητών που θέλησαν να υπενθυμίσουν ότι δεν συζητούν το αποτυχημένο εγχείρημα ενός αυτόνομου στα χαρτιά Πανεπιστημίου, αλλά το γεγονός ότι από όλες τις τοποθετήσεις που έγιναν δύσκολα μπορεί κανείς να βγάλει ένα συμπέρασμα, αφού οι πολιτικοί εκπρόσωποι με τις τοποθετήσεις τους σε γενικές γραμμές θέλησαν να πετάξουν το μπαλάκι των ευθυνών μακρυά από τους ίδιους και τους φορείς/κόμματα που εκπροσωπούν, ενώ οι τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων και πολιτών σε αρκετές περιπτώσεις ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες ή εμπεριείχαν τοπικιστικές υστερίες, χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως ενώ από την πλευρά του Συνδέσμου Επιχειρηματιών τις προηγούμενες μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα ένα υπόμνημα με επιχειρήματα και προτάσεις υπέρ της επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, παραδόξως από τους διοργανωτές δεν έγινε κάποια ανάλυση αυτών των προτάσεων, ενώ ο συντονιστής της εκδήλωσης εμφατικά ζητούσε προτάσεις… από όσους έπαιρναν το λόγο.

δημοσιογράφοιΣτην ημερίδα συμμετείχαν οι βουλευτές του νομού Γιώργος Βαρεμένος και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, o δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, η αντιπεριφερειάρχης Χριστίνα Σταρακά, οι δήμαρχοι Μεσολογγίου Ν.Καραπάνος και Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, πολλοί εκπρόσωποι τοπικών φορέων, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και αρκετοί πολίτες καθώς και κάποιοι φοιτητές. Τον συντονισμό της ημερίδας ο ανέλαβε ο δημοσιογράφος Π. Σόμπολος σημείωντας πως σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να σταματήσει η κατρακύλα και η υποβάθμιση.

Από το πάνελ των διοργανωτών αρχικά το λόγο έλαβε ο Κ. Τσιακανίκας εκ μέρους του συλλόγου των δημοσιογράφων λέγοντας ότι πρέπει να αντισταθούμε στον ξαφνικό θάνατο που προετοιμάζεται για τα τμήματα του Αγρινίου. Αναφέρθηκε διεξοδικά στις συναντήσεις του Συλλόγου με τον Υπ. Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, υπογραμμίζοντας πως ο Υπουργός είπε πως είναι παρελθόν τα τμήματα του Αγρινίου ή θα γίνουν παρελθόν… και αντιπρότεινε τη δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρου στο Αγρίνιο, κάτι που φαίνεται να μην ικανοποιεί τους δημοσιογράφους, αφού ο Κ. Τσιακανίκας εκτίμησε ότι από τα 35 που υπάρχουν στη χώρα τα 22 δεν έχουν χρήματα ούτε για τις καθαρίστριες. Επίσης άφησε αιχμές για την απουσία του Γενικού Γραμματέα Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας Παυσανία Παπαγεωργίου από την εκδήλωση λέγοντας πως είχε υποσχεθεί να είναι παρών και αφήνοντας να εννοηθεί ότι προτίμησε να μιλήσει σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Μεσολόγγι για τις σκέψεις της Κυβέρνησης για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο Νομό. Από την πλευρά του Συνδέσμου Επιχειρηματιών ο Κ. Πιστιόλας κατέφερθηκε εναντίον όσων τάζουν στους φοιτητές του Αγρινίου πως η λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η μεταφορά στην Πάτρα και αναρωτήθηκε με νόημα που θα στεγαστούν στην Πάτρα τα τμήματα, αν μεταφερθούν και γιατί δεν μπορούν τώρα τα τμήματα να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα, παρά αν μεταφερθούν στην Πάτρα.

ΒαρεμένοςΕντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή Γ. Βαρεμένου που άφησε σαφείς αιχμές για τον χειρισμό του θέματος από τους διοργανωτές. Με νόημα μάλιστα απόρησε για την επαναστατικότητα ορισμένων τώρα, ενώ δεν χύθηκε ούτε ένα δάκρυ -όπως είπε- όταν έγινε το σχέδιο “Αθηνά” και το πανεπιστήμιο πήγε άκλαυτο… Χαρακτήρισε δίκαιες τις διαμαρτυρίες των φοιτητών κυρίως όσον αφορά το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, ενώ αναφέρθηκε στις πάμπολλες συναντήσεις – συζητήσεις που έγιναν με την ηγεσία του Υπουργείου παρούσια του δημάρχου, του περιφερειάρχη, της πρυτάνεως και των κοσμητόρων. Επανέλαβε πως δεν πρόκειται να γίνει καμία ενέργεια πριν καταλήξει η διαβούλευση και καταφέρθηκε εναντίον της πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών λέγοντας ότι θέλει να δολοφονήσει τα τμήματα μη κατανέμοντας θέσεις μελών ΔΕΠ στο Αγρίνιο από τις πιστώσεις που εγκρίνει το Υπουργείο για το Πανεπιστήμιο Πατρών. Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως υπενθύμισε ότι η επανίδρυση του Πανεπιστημίου θα απαιτήσεις πόρους και προσλήψεις προσωπικού για τις κεντρικές υπηρεσίες.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου έστρεψε τα βέλη του στην Πρύτανη λέγοντας ότι ήθελε να πάρει τα τμήματα από το Αγρίνιο, γιατί το είχε υποσχεθεί στις πρυτανικές εκλογές σε κάποια μέλη ΔΕΠ που θέλουν να μετακινηθούν στην Πάτρα. Τόνισε ότι το Αγρίνιο δεν θέλει το πανεπιστήμιο για σπίτια και σουβλάκια, όπως λένε οι φοιτητές, αλλά γιατί το πανεπιστήμιο ακτινοβολεί σε μία πόλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αναφέρθηκε στο αίτημα για αυτόνομο Πανεπιστήμιο και υπογράμμισε πως η υπόθεση πρέπει να βρει όλους τους φορείς και πολιτικούς εκπροσώπους ενωμένους. Ο βουλευτής Δ. Κωνσταντόπουλος έφερε ως παράδειγμα άλλα εξακτινωμένα Πανεπιστήμια, όπως το Δημοκρίτειο, και τόνισε ότι πρέπει και τα τμήματα του Αγρινίου να λειτουργήσουν με παρόμοιο τρόπο, επιρρίπτοντας την ευθύνη που αυτό δεν συμβαίνει στην Πρυτανεία των Πατρών. Μάλιστα έφτασε στο σημείο κάποια στιγμή να πει πως “εάν η Πάτρα δεν τα θέλει, τα Γιάννενα περιμένουν”. Ο Περιφερειάχης Απ. Κατσιφάρας τόνισε ότι πολλά προβλήματα μπορούν να λυθούν αν υπάρχει η πολιτική βούληση, ενώ θεώρησε σκόπιμο να θυμίσει την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ενάντια στο “σχέδιο Αθηνά”, καθώς και τη συμβολή του ίδου παρότι Αχαιός στην ίδρυση του Εφετείου στο Αγρίνιο.

Εκείνο που ωστόσο εκφράστηκε από όλους είναι να υπάρξει άμεσα μία ακόμη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και με δεδομένο πως υπήρξε μια ομοβροντία κατά των προθέσεων της Πρυτανείας των Πατρών, λογικά στην συνάντηση αυτή το αίτημα θα είναι η επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος.

View post on imgur.com