Έρχεται εξόφληση απλήρωτων εργαζόμενων μέσω… ΕΣΠΑ

Σειρά δράσεων για τη στήριξη ευπαθών ομάδων, με αιχμή τους απλήρωτους εργαζόμενους και όσους βρίσκονται σε εκ περιτροπής εργασία ή ακόμη και σε επίσχεση, προγραμματίζει το υπουργείο Εργασίας, την ίδια στιγμή που προωθεί στη Βουλή μέτρα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Με στόχο μέτρα που θα χτυπήσουν στην καρδιά των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πολίτης και κυρίως οι ομάδες πολιτών που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, το υπουργείο Εργασίας εκπονεί νέα προγράμματα, στοχεύει στη γρηγορότερη έκδοση των συντάξεων που… λιμνάζουν στερώντας από χιλιάδες συνταξιούχους έστω τη χαμηλή σύνταξή τους, ενώ αναμένεται να «οργώσει» τις τουριστικές περιοχές, ώστε να περιορίσει την ανασφάλιστη και υποδηλωμένη εργασία.

Στον κεντρικό σχεδιασμό συγκαταλέγεται πρόγραμμα για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας.Στόχος είναι η στήριξη 46.000 εργαζόμενων σε επιχειρήσεις από φθίνοντες κλάδους και δραστικά περιορισμένο κύκλο εργασιών, με πρόγραμμα που εντάσσεται στον άξονα του υπουργείου Εργασίας για τη «διαρθρωτική προσαρμογή επιχειρήσεων εργαζόμενων την περίοδο της κρίσης».Ήδη έχει καταρτιστεί το Δελτίο εξειδίκευσης και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το πρόγραμμα θα αφορά 46.000 «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους, με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, το πρόγραμμα αφορά στη στήριξη των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια των εργαζόμενων που έχουν υποστεί σημαντικές ανακατατάξεις και επιπτώσεις στο επιχειρησιακό και εργασιακό τους περιβάλλον. Θα στοχεύσει κυρίως επιχειρήσεις από φθίνοντες κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με περιορισμένο κύκλο εργασιών ή σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας καθώς και εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι για τουλάχιστον 6 μήνες, ή βρίσκονται σε εκ περιτροπής απασχόληση, ή ακόμη έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.

Το πρόγραμμα προβλέπει οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων, με στόχο τη στήριξη των εργαζόμενων, και ήδη στο υπουργείο έχουν λίστα με επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτό, κυρίως μέσω των συμφιλιωτικών διαδικασιών και των τριμερών συναντήσεων που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια.Σύμφωνα με πληροφορίες, η έγκριση της χρηματοδότησης του προγράμματος δεν αναμένεται πριν από το φθινόπωρο, ενώ στο υπουργείο Εργασίας, με στόχο την αντιμετώπιση των οξυμένων οικονομικών προβλημάτων μεγάλων κοινωνικών ομάδων, σχεδιάζουν επιπλέον νέα προγράμματα, όπως για παράδειγμα αυτό που έχει προαναγγελθεί εδώ και καιρό και αφορά επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους με μπλοκάκι. Αν και το πρόβλημα με τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, λόγω της τεράστιας ασφαλιστικής επιβάρυνσης που υπόκεινται, είναι μεγάλο, το πρόγραμμα δεν έχει σχεδιαστεί ακόμη. Στόχος του υπουργείου είναι να ενισχύσει με κίνητρα τους εργοδότες που θα μετατρέπουν την αυτοαπασχόληση σε μισθωτή εργασία, εφόσον συντρέχουν οι όροι για μια τέτοια σχέση.

πηγή : euro2day.gr