Λυμπουρίδης προς δήμαρχο: Κάποιοι θα βρεθούν υπόλογοι για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος

Μια ακόμη επιστολή προς το Δήμαρχο Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου από τον τέως δημοτικό σύμβουλο Αγρινίου Δ. Λυμπουρίδης
σχετικά με την νομική εκπροσώπηση του δήμου Αγρινίου στη δίκη πρώην αιρετών και ορισμένων νυν του δήμου Αγρινίου που κατηγορούνται για απιστία σε βαθμό κακουργήματος κατά του Δήμου. Αυτή τη φορά ο Δ. Λυμπουρίδης σημειώνει με νόημα ότι στην περίπτωση που εκπροσωπηθεί ο δήμος Αγρινίου “θα είναι δυνατόν να ζητηθούν ευθύνες από οποιοδήποτε πολίτη της πόλης του Αγρινίου για τη μη αντιπροσώπευση του δήμου στην εν λόγω υπόθεση και κάποιοι να βρεθούν υπόλογοι για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος”.

Τέταρτη ανοιχτή επιστολή προς το Δήμαρχο Αγρινίου κ. Παπαναστασίου Γεώργιο.
Αξιότιμε κ. Δήμαρχε Αγρινίου
Στη συνάντηση που είχαμε στο γραφείο σας, στις 21 Φεβρουαρίου 2017, σας έθεσα για πρώτη φορά το θέμα της υποχρέωσής σας να ορίσετε νομικό σύμβουλο για την προάσπιση των συμφερόντων του Δήμου Αγρινίου στη δίκη που έχει ορίσει το Εφετείο Δυτικής Ελλάδος για την εκδίκαση υπόθεσης απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, κατά του Δήμου του οποίου είστε Δήμαρχος, 17 εργοληπτών και 27 αιρετών των τετραετιών 1999 – 2002 και 2003 – 2006.
Τότε, αφού σας είχα εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους οι δύο νομικοί σύμβουλοι του Δήμου δεν μπορούσαν να παραστούν στην εκδίκαση της υπόθεσης, για λογαριασμό του Δήμου, είχατε δεσμευτεί ενώπιον και τρίτου προσώπου, ότι θα μου απαντούσατε εντός 20ημέρου για το τι θα έκανε ο Δήμος Αγρινίου στη δύσκολη πράγματι αυτή υπόθεση.
Μετά την παρέλευση του 20ημέρου και βλέποντας να περνούν οι ημέρες χωρίς να έχω την απάντησή σας, σας τηλεφώνησα επανειλημμένα χωρίς να σηκώσετε το τηλέφωνό σας αφού βλέπατε ποιος σας καλούσε. Κατόπιν αυτού σας έστειλα γραπτό μήνυμα (SMS), ζητώντας σας να μου απαντήσετε για το τι θα έκανε ο πρώτος πολίτης του Δήμου στο θέμα της δίκης. Αλλά και στο μήνυμά μου αυτό δεν πήρα απάντηση από εσάς. Αυτή η συμπεριφορά δεν τιμά κανέναν, πολύ δε περισσότερο το Δήμαρχο της πόλης που τιμήθηκε από την ψήφο των συμπολιτών του για να εξυπηρετήσει τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της πόλης.
Κατόπιν της συμπεριφοράς σας αυτής αναγκάστηκα να απευθυνθώ προς όλους τους δημοτικούς συμβούλους, με επιστολή μου προς τους εκπροσώπους των παρατάξεων, πλην του κ. Μοσχολιού. Στο δημοτικό συμβούλιο της 26ης Απριλίου, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Στέλιος Μερμίγκης ήταν ο μόνος που έθεσε το θέμα της επιστολής που είχα στείλει και η οποία έθετε το θέμα ορισμού νομικού συμβούλου για την υπόθεση της δίκης. Η απάντησή σας, μετά από δύο ολόκληρους μήνες από τότε που σας είχα ενημερώσει ήταν ότι, «είναι νομικό θέμα και το εξετάζουμε». Αφού πέρασαν ακόμα δύο μήνες, δηλαδή συνολικά τέσσερις από την ημέρα της ενημέρωσής σας, εσείς εξακολουθείτε να κρατάτε μια απαράδεκτη στάση σιγής ιχθύος, στο μείζον αυτό θέμα που απασχολεί την κοινωνία της πόλης μας.
Η στάση σας εκπλήσσει αφού ακόμα και στοιχειώδης ευγένεια απαιτούσε να απαντήσετε τουλάχιστον σε ένα αυτονόητο αίτημά μου, που δεν αφορούσε εμένα προσωπικά αλλά την πόλη ολόκληρη και κυρίως τον πρώτο πολίτη της, δηλαδή εσάς. Η στάση σας αυτή δείχνει από την πρώτη στιγμή την αδυναμία σας να συλλάβετε τις τεράστιες ΗΘΙΚΕΣ πέραν των οικονομικών, προεκτάσεις της υπόθεσης αυτής, πράγμα απαράδεκτο για έναν πολιτικό όπως θέλετε να εμφανίζεστε εσείς.
Πιστεύω πως αντιλαμβάνεστε ότι με τη μη υποστήριξη της υπόθεσης με νομικό του εκπρόσωπο ο Δήμος αποδυναμώνει το κατηγορητήριο δραματικά αφού, 1) Κανένας άλλος δεν μπορεί να λάβει γνώση των εγγράφων της δικογραφίας και επομένως των επιχειρημάτων των κατηγορουμένων και το βαθμό αλήθειας τους, ούτε και εγώ ως μηνυτής. 2) Οι ελάχιστοι μάρτυρες κατηγορίας θα καταθέσουν τα στοιχεία που αποδεικνύουν τις παράνομες πράξεις, αλλά δεν θα μπορέσουν να αντικρούσουν τα επιχειρήματα των κατηγορουμένων τα οποία, ελλείψει του νομικού εκπροσώπου του Δήμου, δεν τα γνωρίζουν εκ των προτέρων. 3) Οι μάρτυρες κατηγορίας είναι ένας εκ των ελεγκτών του υπουργείου εσωτερικών το οποίο έχει καταθέσει γραπτώς το πόρισμα του ελέγχου βάσει του οποίου και συντάχτηκε το κατηγορητήριο, ένας εκ των ελεγκτών του υπουργείου οικονομικών το οποίο και αυτό έχει καταθέσει το δικό του πόρισμα ελέγχου και επί του οποίου στηρίχτηκε το κατηγορητήριο, ένας μάρτυρας που είχα προτείνει και έχει αποβιώσει από ετών και δύο ακόμα προταθέντες από εμένα εκ των οποίων ο ένας λόγω σοβαρής ασθένειας είναι αμφίβολο αν θα παραβρεθεί και τέλος και εγώ ως μηνυτής. Από την μεριά των κατηγορουμένων αντίθετα υπάρχει πλειάδα συνηγόρων, ενώ είναι σχεδόν βεβαία και η παρουσία διαπρεπούς ή διαπρεπών νομικών για την ανεύρεση τρόπων στήριξης της προσπάθειας αθώωσης των κυρίως κατηγορουμένων.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι πολύ πιθανό οι δικαστές που θα εκδικάσουν την υπόθεση, από έλλειψη επαρκούς αντιπροσώπευσης από τη μεριά των κατηγόρων, όπως είναι ο Δήμος Αγρινίου, να μη μπορέσουν να βρουν επαρκή νομικά ερείσματα για να ικανοποιήσουν το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών αυτής της πόλης. Στην περίπτωση αυτή βέβαια θα είναι δυνατόν να ζητηθούν ευθύνες από οποιοδήποτε πολίτη της πόλης του Αγρινίου για τη μη αντιπροσώπευση του δήμου στην εν λόγω υπόθεση και κάποιοι να βρεθούν υπόλογοι για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Κύριε Δήμαρχε
Είναι υποχρέωσή σας να αποδείξετε ότι σεις που ανήκετε και σε διαφορετικό πολιτικό χώρο από τους προκατόχους σας που είναι κατηγορούμενοι, διαχωρίζετε με ευκρίνεια τη θέση σας από αυτούς και τις μεθόδους που ακολούθησαν και για τις οποίες σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι για απιστία κατά του Δήμου Αγρινίου σε βαθμό κακουργήματος. Όπως και σε προηγούμενη επιστολή μου σας τόνισα δεν στρέφεσθε με τον ορισμό συνηγόρου εναντίον κανενός αλλά υπερασπίζετε τα συμφέροντα των πολιτών αυτής της πόλης.
Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα δώσετε την εσφαλμένη εντύπωση ότι εγκρίνετε τις παράνομες αυτές μεθόδους και πράξεις τους για τις οποίες και ασκήθηκε η ποινική δίωξή τους και οι οποίες ανήκουν στη σφαίρα πράξεων που οδήγησαν τη χώρα μας στη σημερινή της χρεωκοπία.
Επιπλέον θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η υπόθεση αυτή δεν ποινικοποιεί, όπως ακούστηκε, το δημόσιο βίο, διότι. Όπως είναι γνωστό το μόνο καθήκον και έργο που έχει η μειοψηφία σε οποιαδήποτε βαθμίδα της διοίκησης είναι μόνο ο έλεγχος της νομιμότητας των πράξεων της πλειοψηφίας. Μέσα στα πλαίσια αυτά λοιπόν σε αλλεπάλληλα δημοτικά συμβούλια είχα θέσει θέμα συζήτησης των παράνομων ενεργειών της δημοτικής αρχής αλλά, ο μεν δήμαρχος απουσίασε εσκεμμένα, οι δε αντιπρόσωποί του προσπάθησαν με κάθε μέσο να παρεμποδίσουν την ενημέρωση του σώματος, ειρωνεύτηκαν τα όποια λίγα στοιχεία είχα καταφέρει να καταθέσω και κατά πάγια τακτική τους προσπάθησαν να με περιγράψουν ως γραφικό. Μάλιστα έφτασαν στο σημείο να μου πουν πως αφού θεωρούσα ότι γίνονταν παρανομίες στις αναθέσεις των έργων να απευθυνθώ στον εισαγγελέα, πράγμα που έκανα, αφού η πολιτική τακτοποίηση των θεμάτων είχε καταστεί ανέφικτη.
Με εκτίμηση
Δ. Λυμπουρίδης
τέως δημοτικός σύμβουλος Αγρινίου