Φτάνει πια η κοροϊδία!

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Φανταστείτε έναν μαραθωνοδρόμο που ξεκινάει μισή ώρα αργότερα από τους υπόλοιπους αθλητές και όχι μόνο πρέπει να βγει πρώτος, αλλά πρέπει να κάνει και παγκόσμιο ρεκόρ.

Κάπως έτσι είναι και η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022, που πιθανώς να επιτευχθούν, αλλά αυτό θα συνδυαστεί με ένα ΑΕΠ που θα παραμένει σε γενικές γραμμές στάσιμο. Η Ελλάδα συμφώνησε επίσης σε ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 2% για μια περίοδο 40 ετών κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ από καμία χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και μάλιστα η απόφαση του Eurogroup δεν δίνει το περιθώριο η Ελλάδα να «σκοντάψει» έστω και μια χρονιά με όρους οικονομικών επιδόσεων.

Μετά από 7 χρόνια Μνημόνια η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το Ελληνικό πρόβλημα ως λογιστικό – δημοσιονομικό πρόβλημα. 7 χρόνια τώρα η Ελλάδα προσποιείται ότι κάνει μεταρρυθμίσεις και οι δανειστές με προεξάρχουσα την Γερμανία προσποιούνται πως βλέπουν να γίνονται μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Όμως οι επιδόσεις της χώρας δεν βελτιώθηκαν σε κανένα κρίσιμο τομέα. Μειωμένη ανταγωνιστικότητα, διαφθορά, γραφειοκρατία, απονομή δικαιοσύνης, χαμηλή παραγωγικότητα όλες οι παθογένειες παραμένουν. Το διεφθαρμένο πελατειακό κράτος παραμένει ανέγγιχτο! Όλα αυτά φαίνονται και στους δείκτες και στην καθημερινότητα. Όμως εκεί στο Eurogroup και πιθανότατα και στη Σύνοδο Κορυφής υπάρχουν πολιτικοί που παριστάνουν τους λογιστές για να κρύψουν την ατολμία τους να πάρουν ουσιαστικές αποφάσεις. Φτάνει πια η κοροϊδία!