“Εσύ τι έκανες για το Β.Α.Α;”

Το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου καθώς στην ημερήσια διάταξη πρώτο θέμα ήταν έγκριση ή μη υποβολής προτάσεων από την πλευρά του δήμου Αγρινίου στην πρόσκληση που άνοιξε από την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και η οποία θα είναι ανοιχτή μέχρι τον Μάρτιο του 2018. Πρόκειται για έργα περίπου 17 εκατομμυρίων ευρώ προϋπολογισμού, μεταξύ των οποίων η ανάπλαση του Παπαστρατείου Πάρκου, οι πεζοδρομήσεις στο κέντρο της πόλης κ.α.

ΜοσχολιόςΕπρόκειτο περισσότερο για ένα θέμα διαδικαστικό, ωστόσο η στάση της παράταξης του Π. Μοσχολιού να υπερψηφίσει το θέμα, σε αντίθεση με την στάση της στην αρχική έγκριση του συνολικού σχεδίου του δήμου Αγρινίου για το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, τροφοδότησε μία συζήτηση με πολλές εντάσεις. Ο Π. Μοσχολιός ανέφερε ότι η παράταξή του θα υπερψηφίσει το θέμα “για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ πόρων από την πόλη” και ο Γ. Παπαναστασίου έσπευσε να θυμίσει τη στάση της παράταξης του Π. Μοσχολιού στο σχέδιο του δήμου για το πρόγραμμα ΒΑΑ, σημειώνοντας με νόημα ότι δεν το ψήφισε κανείς, λέγοντας μάλιστα πως οι παρατάξεις θα μπορούσαν να καταγράψουν τις επιμέρους διαφωνίες τους, αλλά να ψηφίσουν, αν νοιάζονταν να μην χαθούν πόροι από το ΕΣΠΑ για την πόλη.Τραπεζιώτης Ο Δ. Τραπεζιώτης παρενέβη στη συζήτηση για να θυμίσει πως ούτε δήμαρχος ψήφισε το πρόγραμμα ΒΑΑ, όταν ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ενώ κατηγόρησε τον δήμαρχο πως επιχειρεί να εγκλωβίσει τις παρατάξεις με το συγκεκριμένο θέμα, αφού όπως είπε ακόμη δεν έχει έρθει στο δημοτικό συμβούλιο η μελέτη του Πάρκου. Ο Γ. Παπαναστασίου απάντησε πως η ψηφοφορία αφορά τη διαδικασία της υποβολής των προτάσεων και όχι την ουσία των προτάσεων. Επιτέθηκε μάλιστα στον Δ. Τραπεζιώτη λέγοντας χαρακτηριστικά «είσαι μηδενιστής, δεν θες να γίνει τίποτα για να γίνεις δήμαρχος, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να γίνει δήμαρχος Αγρινίου»… Απάντηση όμως έδωσε και ο Π. Μοσχολιός στο δήμαρχο Αγρινίου λέγοντας ότι “την προηγούμενη φορά ψηφίσαμε για το πολιτικό μέρος του ΒΑΑ” και εκτίμησε πως ο δήμαρχος δεν είναι πολιτικό ον, επειδή “αφήνει την γλώσσα του να τρέχει πιο γρήγορα από το μυαλό του”…

Από τις άλλες παρατάξεις πάντως ειπώθηκε πως η καταψήφιση του προγράμματος ΒΑΑ από πλευρά τους είναι μια γενικότερη διαψωνία. Ο Π. Αντωνάκος από τη Λαϊκή Συσπείρωση εκτίμησε πως οι δράσεις στις οποιές δεν θα είχε αντίρρηση η παράταξή του είναι μειοψηφία και τόνισε πως η διαφωνία του έχει να κάνει με την γενικότερη φιλοσοφία των προγραμμάτων ΕΣΠΑ που αφήνουν εκτός δράσεις π.χ. αντισεισμικής ή αντιπλημμυρικής προστασίας. Σε ανάλογο τόνο ο Στ. Μερμίγκης από το Ανυπότακτο Αγρίνιο μίλησε για τον παραλογισμό τέτοιων προγραμμάτων που γίνονται μέσα από τύποις διαβουλεύσεις και χαρακτήρισε απαράδεκτο να ζητείται η ψήφιση των έργων σε μορφή πακέτου, λέγοντας ότι είναι εκβιαστικό να τίθονται τέτοια θέματα με τη λογική take it or leave it.

Τελικά οι προτάσεις για την ΒΑΑ εγκρίθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο με τις ψήφους της πλειοψηφίας και της παράταξης Μοσχολιού και «λευκό» από το υπόλοιπο σώμα πλην του κ. Καζαντζή που απείχε.