Και οι παραλογισμοί καλά κρατούν

Συγκεφαλαιώνοντας τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα σε σχέση με το παρόν και το μέλλον των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου, διαπιστώνει κανείς πως έχουμε δυστυχώς να κάνουμε με μία σειρά παραλογισμών, που μπορεί στην υπόθεση του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο να μην εμφανίζονται για πρώτη φορά, δυστυχώς όμως η ύπαρξή τους μετά από τόσα χρόνια που η υπόθεση έχει τελματώσει δεν επιτρέπει περιθώρια για αισιοδοξία.

Ένα Υπουργείο Παιδείας που είναι μεν προβληματισμένο για το μέλλον τους και παραδέχεται την αδυναμία παρέμβασή του και επικαλείται γι΄αυτή το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Από την άλλη όμως δια του Γενικού του Γραμματέα φέρνει μία πρόταση για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία που “ωθεί” τα τμήματα του Αγρινίου στην Πάτρα. Ταυτόχρονα η ηγεσία του Υπ. Παιδείας συναντάται με ιδιαίτερη ευκολία δύο φορές με έναν νεόκοπο τοπικό φορέα, το Σύλλογο των Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων, του οποίου οι καλές προθέσεις δεν αρκούν για να τον χαρακτηρίσουν θεσμικό φορέα της περιοχής.

Έχουμε την Πρυτανεία των Πατρών να ακολουθεί πιστά την πολιτική της για δημιουργία συνθηκών που θα κάνουν μοναδική λύση για το μέλλον των τμημάτων την μεταφορά τους στην Πάτρα. Η πολιτική αυτή φυσικά έχει θύματα όχι το Αγρίνιο, αλλά τους φοιτητές. Γιατί δεν υπάρχει κανένα κριτήριο και δη ακαδημαϊκό που να συνηγορεί το να μην ανοίξουν οι ανάλογες θέσεις μελών ΔΕΠ στα τμήματα του Αγρινίου, από τις πιστώσεις που χορηγεί το Υπουργείο στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Έχουμε επίσης τους τοπικούς φορείς να εμμένουν στο «τυφλό» αίτημα για επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος, πράγμα που όχι μόνο βάζει τους φοιτητές απέναντι, αλλά κυρίως βάζει ταφόπλακα στην εξέλιξη των τμημάτων του Αγρινίου και θα οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμισή τους.

Έχουμε δυστυχώς και μερικούς παραλογισμούς με αγαθές έστω προθέσεις. Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι ο δήμαρχος Αγρινίου την ώρα που δεν μπορεί να συναντήσει τον πρόεδρο του “υπερταμείου” για την παραχώρηση έκτασης στο Αγγελόκαστρο για τη δημιουργία ΒΙΟ.ΠΑ, να ζητά ραντεβού με τον Πρωθυπουργό για το μέλλον των Πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου… Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών καταθέτει προτάσεις έξω από κάθε έννοια ακαδημαϊκότητας, όταν οι εξωτερικές αξιολογήσεις των τμημάτων του Αγρίνιο λένε πως τα τρία τμήματα πρέπει να υπαχθούν σε διαφορετικές Σχολές και προτείνει η υπαγωγή τους στην ίδια Σχολή του αυτόνομου Πανεπιστημίου που διεκδικείται…

Αν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση δεν εξορθολογίσουν τις απόψεις και τη στάση τους, το αδιέξοδο δυστυχώς θα συνεχιστεί.

Δ.Π.

ΥΓ : Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι εκτός από τους παραλογισμούς το θέμα δυστυχώς χωρά και πολιτικαντισμούς. Αίφνης υπάρχει η υπόσχεση ότι υπάρχει διαθέσιμος χώρος στο παλιό νοσοκομείο Αγρινίου για υποδομές φοιτητικής μέριμνας.