Χωρίς εγκεκριμένους ισολογισμούς οι δήμοι Μεσολογγίου και Αμφιλοχίας

Το 42% των δήμων δεν έχει αναρτήσει ισολογισμούς του 2015
Στο 42% ανέρχεται το ποσοστό των δήμων που δεν είχαν αναρτήσει την έγκριση των λογιστικών τους καταστάσεων για τη χρήση του 2015! Οι Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου, Αττικής και Πελοποννήσου φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις μεταξύ των 13 περιφερειών με τους περισσότερους δήμους που δεν έχουν δημοσιεύσει εγκεκριμένους ισολογισμούς για το 2015.

Πρόκειται για 137 καλλικρατικούς δήμους σε σύνολο 325, που συγκεντρώνουν το 31% του πληθυσμού της χώρας, ενώ 18 δήμοι (ποσοστό 5,5%) δεν έχουν εγκεκριμένες λογιστικές καταστάσεις ούτε καν για την πρώτη διαχειριστική χρήση του 2011, οπότε και επιβλήθηκε η σχετική υποχρέωση. Αυτό προκύπτει από τη μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) «Ανάλυση των οικονομικών στοιχείων των Καλλικρατικών Δήμων», που παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση και μέσω της οποίας επιχειρείται να διερευνηθεί κατά πόσον οι δήμοι, όπως αυτοί προέκυψαν από τη νέα αρχιτεκτονική του «Καλλικράτη», προσαρμόστηκαν στην υποχρέωση δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων με βάση σύγχρονη μεθοδολογία, δηλαδή τη λογιστική βάση του δεδουλευμένου.

Η λογιστική του δεδουλευμένου έγινε υποχρεωτική για όλους τους καλλικρατικούς δήμους, όπως προέκυψαν από τον νόμο του 2010, αλλά όπως καταγράφεται στη σχετική μελέτη, το ποσοστό των δήμων χωρίς εγκεκριμένους προϋπολογισμούς έχει εκτιναχθεί από το 6% το 2011, στο 14% το 2013 και στο 42% το 2015.Η μεθοδολογία του δεδουλευμένου, όπως εξήγησε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, επιτρέπει «την αναγνώριση και καταγραφή των δαπανών όταν καθίστανται δεδουλευμένα και των εσόδων όταν κερδίζονται και όχι όταν γίνεται η πληρωμή ή η είσπραξή τους αντίστοιχα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης στην Αιτωλοακαρνανία όλοι οι δήμοι έχουν εγκεκριμένους ισολογισμούς, πλην των δήμων Αμφιολοχίας και Μεσολογγίου. Μάλιστα ο δήμος Μεσολογγίου δεν έχει εγκεκριμένο ισολογισμό τόσο για το 2014 όσο και για το 2015.