Απροετοίμαστη η Αιτωλοακαρνανία μετά την Ιόνια Οδό

Η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού, που πλέον είναι θέμα ολίγων εβδομάδων, βρίσκει την Αιτωλοακαρνανία να μην έχει προετοιμάσει, όπως θα έπρεπε, την “επόμενη ημέρα” όσον αφορά τα οδικά έργα της περιοχής.

Οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στα λεγόμενα συνοδά έργα της Ιόνιας Οδού είναι μεγάλες. Σημαντικότερη όλων βέβαια είναι η εμπλοκή του άξονα Αμβρακία – Άκτιο, για την ολοκλήρωση του οποίου περιμένουμε εδώ και δύο χρόνια περίπου μία εργολαβία – σκούπα, τη δημοπράτηση της οποίας -στο αισιόδοξο σενάριο- θα δούμε κάπου στις αρχές του 2018. Εκκρεμότητες φυσικά υπάρχουν στην σύνδεση του Πλατυγιαλιού και του Αστακού με την Ιόνια Οδό, με τις μελέτες των υπολειπόμενων τμημάτων να είναι αρκετά προχωρημένες. Η σύνδεση του Αγρινίου φυσικά παραμένει έργο – φαντασία, χωρίς καμία ωριμότητα. Σε εκκρεμότητα επίσης βρίσκονται εδώ και δεκαετίες οδικά έργα όπως το Αγρίνιο – Θέρμο, Αγρίνιο – Άγιος Βλάσης, Ναύπακτος – Θέρμο καθώς και η σύνδεση του κεντρικού Ξηρομέρου με την Ιόνια Οδό (Κουβαράς – Φυτείες – Αστακός και Φυτείες – Κατούνα). Και ενώ οι εκκρεμότητες είναι πάμπολλες, το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη εσωστρέφεια με αφορμή τα πυρά που εξαπέλυσε ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου στον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα για τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας του δρόμου Λευκάδα – Άκτιο – Βόνιτσα. Σε κάθε περίπτωση η αναγκαιότητα του συγκεκριμένου έργο είναι προφανής, ωστόσο η χρηματοδοτική επιλογή που έγινε είναι σίγουρα αμφιλεγόμενη, όταν ένα έργο διαπεριφερειακή σημασίας αναλαμβάνει μονομερώς να το χρηματοδοτήσει από το ΕΣΠΑ της η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Όσο πάντως στην Αιτωλοακαρνανία μελέτες οδικών έργων “σέρνονται” για χρόνια και όσο παρατηρείται μία εσωστρέφεια έστω και σε επίπεδο θεσμικών παραγόντων, στη γειτονική Ήπειρο η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού θα δώσει τη σκυτάλη σε νέα έργα, ενώ μεγάλες διεκδικήσεις της Ηπείρου προωθούνται καλύτερα και φαίνεται να βρίσκουν διέξοδο. Πιθανότατα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού (ή έστω εντός του φθινοπώρου) θα δημοπρατηθεί η σύνδεσης της Ιόνιας με τα Τζουμέρκα, έργο προϋπολογισμού 31 εκατ. ευρώ που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ Ηπείρου. Θετικές εξελίξεις φαίνεται πως υπάρχουν και για την επέκταση της Ιόνιας μέχρι την Κακαβιά, αφού δόθηκε το «πράσινο φως» για να υποβληθεί ο σχετικός φάκελος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να ενταχθεί στα διευρωπαϊκά δίκτυα (CEF). Ενώ τον Σεπτέμβριο το έργο θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς χρηματοδότηση.

Και ενώ η Ήπειρος είναι έτοιμη να δημοπρατήσει έργα και βρίσκεται κοντά στην εξασφάλιστη χρηματοδότησης για άλλα έργα. Στην Αιτωλοακαρνανία βλέπουμε ουσιαστικά μιαν “ακινησία”. Υποτίθεται ότι στο νέο ΕΣΠΑ θα εντάσσονταν κάποια από το υπολειπόμενα τμήμα της σύνδεσης του Αστακού και του Πλατυγιαλιού με την Ιόνια Οδό. Τίποτα δεν έχει προχωρήσει, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μελετητική ωριμότητα. Η αναγκαιότητα της σύνδεσης του Αγρινίου είναι πια παραδεκτή από όλους, στην πράξη όμως ούτες μελέτες έχουν προχωρήσει, ούτε διερεύνηση για τη χρηματοδότησή της έχει γίνει. Αναλόγως και άλλα έργα (π.χ Αγρίνιο – Θέρμο, Ναύπακτος – Θέρμο) βρίσκονται επί μακρόν σε μια φάση μελετητών ή έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες. To Yπουργείο Υποδομών πέραν του άξονα Αμβρακία – Άκτιο δεν φαίνεται να μπορεί να χρηματοδότησει κάποιο άλλο οδικό έργο στην Αιτωλοακαρνανία τουλάχιστον επί του παρόντος, αν και στο ορίζοντα υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να χρηματοδοτήσει το δρόμο Πλαγιά – Πογωνιά, χρηματοδότηση όμως που μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών. Αυτός βέβαια είναι ένας ακόμη λόγος που καθιστά αμφιλεγόμενη την επιλογή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να χρηματοδότησει από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας ένα έργο διαπεριφερειακής σημασίας, όπως ο δρόμος Λευκάδα – Άκτιο – Βόνιτσα.

Με τέτοιες επιλογές, με εσωστρέφεια, με μελέτες να “σέρνονται” για χρόνια, η Αιτωλοακαρνανία την επαύριο της ολοκληρώσης της Ιόνιας Οδού και πιθανότατα μέχρι το τέλος της τρέχουσας περιόδου του ΕΣΠΑ δεν μπορεί να περιμένει κάτι άλλο πέραν την ολοκληρωσης του Άκτιο – Αμβρακία και της σύνδεσης της Λευκάδας με το δρόμο αυτό…

Δ.Π