Απολογισμός με μπόλικο φτιασίδωμα

Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον, λέει η παροιμία. Έτσι και με τα πεπραγμένα του Δ. Μιχάλη στο νοσοκομείο Αγρινίου, όπου αποδεικνύεται πως οι συχνές συνεντεύξεις του στον τοπικό Τύπο, λειτουργούν ως μία προσωρινή έκλειψη ηλίου… Οι πολίτες όμως που προσέρχονται καθημερινά στο νοσοκομείο Αγρινίου -έστω και αν σε ελάχιστους τομείς η κατάσταση είναι βελτιωμένη κατά τι- βιώνουν μια σκληρή πραγματικότητα που δεν φτιασιδώνεται. Ο λόγος για όσα ξέχασε… να αναφέρει ο διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου και για όσα -δυστυχώς- ψευδή ανέφερε στον απολογισμό του (παρατίθεται  στη συνέχεια).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣΟ Δ. Μιχάλης στον απολογισμό του μιλά για βελτίωση του χρόνου αναμονής στα τακτικά ιατρεία του νοσοκομείου Αγρινίου και αναφέρεται σε συγκεκριμένους χρόνους ανά ιατρεία. Δυστυχώς οι χρόνοι που αναφέρει ο διοικητής στον απολογισμό του είναι στις περισσότερες περιπτώσεις εκτός πραγματικότητας! Μιλά π.χ. για αναμονή 1,5 μήνα στο καρδιολογικό ιατρείο, ενώ η αναμονή είναι τρεις μήνες κατ’ ελάχιστον! Σήμερα αν τηλεφωνήσει κάποιος στο νοσοκομείο Αγρινίου -όπως κάναμε εμείς- για να κλείσει ραντεβού με καρδιολόγο θα βρει διαθέσιμη ημερομηνία στις αρχές Οκτωβρίου… Παραδόξως με τέσσερις υπηρετούντες καρδιολόγους αυτή τη στιγμή στο Αγρίνιο, τακτικό ιατρείο υπάρχει μόνο μία φορά την εβδομάδα… Αντίστοιχη λίγο – πολύ είναι η κατάσταση και στο οφθαλμολογικό ιατρείο, όπου με τέσσερις οφθλαμιάτρους και μόνο τον έναν από αυτούς να χειρουργεί τα ιατρεία λειτουργούν μόνο τρεις φορές την εβδομάδα. Και μπορεί να υπήρξε επανεκκίνηση στα οφθαλμολογικά χειρουργεία, η αναμονή όμως αγγίζει το περίπου το 6μηνο… Χειρουργείο καταρράκτη στο νοσοκομείο Αγρινίου μπορεί κάποιος να το κλείσει σήμερα για τις αρχές του 2018… Παρόμοια κατάσταση και στο παθολογικό ιατρείο. Έξι οι υπηρετούντες παθολόγοι στο νοσοκομείο Αγρινίου, μόνο ένας από αυτούς κάνει ιατρείο… Σημειωτέον ότι μιλάμε για τους χρόνους στα τακτικά ιατρεία, όταν η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι -ακόμη τουλάχιστον- ανύπαρκτη και το νοσοκομείο αποτελεί σχεδόν για όλους τη μοναδική λύση.

Παρουσιάστηκε στα επιτεύγματα ιατρείο που έκλεισε και απευθύνονταν σε χιλιάδες ασθενείς
Ίσως το πιο καραμπινάτο ψεύδος που συναντάμε στον απολογισμό του Δ. Μιχάλη είναι τα περί δημιουργίας διαβητολογικού ιατρείου. Η αλήθεια είναι πως ο Δ. Μιχάλης παρέλαβε το νοσοκομείο με διαβητολογικό ιατρείο στελεχωμένο δύο εξειδικευμένους γιατρούς, όμως οι γιατροί αυτοί αποχώρησαν από το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα το ιατρείο να κλείσει. Ο διοικητής ωστόσο το συμπεριέλαβε στον απολογισμό του ως “νέο ιατρείο”…. Και βέβαια η φυγή των γιατρών αυτών είναι δηλωτική για το πόσο δελεαστικές είναι οι συνθήκες στο νοσοκομείο Αγρινίου. Ο ένας προτίμησε να ανοίξει ιδιωτικό ιατρείο, παρά την ασφυξία του φορολογικού για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ο άλλος προτίμησε να πάρει θέση σε νοσοκομείο-σημαία του συστήματος Υγείας, τον “Ευαγγελισμό”. Μιας όμως και γίνεται αναφορά στο διαβήτη, ας δούμε και μερικές λεπτομέριες, την ώρα που ο διοικητής του νοσοκομείου εξαγγέλλει μεγαλεπίβολους στόχους, όπως η δημιουργία Μονάδας Νεογνών, Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας, μαγνητική καρδίας… Με βάση νεότερες έρευνες ένας στους 10 Έλληνες είναι διαβητικός και το γνωρίζει, ενώ εκτιμάται ότι 300.000 έως 500.000 έχουν σακχαρώδη διαβήτη και δεν το γνωρίζουν. Μιλάμε λοιπόν για μια ασθένεια που σήμερα αφορά ένα εκατομμύριο περίπου ανθρώπους! Ας φανταστεί λοιπόν ο καθένας πόσο μεγάλη είναι η απώλεια της μη λειτουργίας του διαβητολογικού ιατρείου στο Αγρίνιο (ούτως ή άλλως δεν υπήρχε στο Μεσολόγγι) για 21.000 κατ΄αναλογία διαβητικούς στην Αιτωλοακαρνανία.

Όσον αφορά γενικότερα το ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο ο Δ. Μιχάλης ξέχασε να αναφερθεί στις αποχωρήσεις γιατρών (κυρίως για άλλα νοσοκομεία!) που υπήρξαν στον πρώτο χρόνο της θητείας του, ενώ προσμέτρησε στην αύξηση του προσωπικού κρίσεις που δεν ολοκληρώθηκαν ακόμη. Εδώ όμως το μείζον θέμα δεν είναι πόση ακριβώς είναι η αύξηση του προσωπικού, αλλά το ποιοτικό πρόβλημα στις προκηρύξεις που έγιναν, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρή πιθανότητα οι προσλήψεις μόνιμων γιατρών που γίνονται να μην καλύψουν κομβικά κενά του νοσοκομείου. Για παράδειγμα, σε σύντομο χρόνο η θητεία δύο επικουρικών καρδιολόγων λήγει και δεν είναι καθόλου βέβαιο αν θα θελήσουν να παραμείνουν στο Αγρίνιο, πέντε μάλιστα είναι οι κενές οργανικές θέσεις καρδιολόγων, παραδόξως όμως στις μόνιμες προσλήψεις που είναι σε εξέλιξη υπάρχει μόνο ένας επιμελητής καρδιολόγος και ο διευθυντής καρδιολογίας. Είναι επομένως πολύ πιθανό παρά τις προσλήψεις καρδιολόγων, το νοσοκομείο να μην αυξήσει τον αριθμό των καρδιολόγων του. Ωστόσο με πέντε οργανικά κενά στην καρδιολογική επιλέχθηκε να προκηρυχθούν τρεις θέσεις ψυχιάτρων… χωρίς να υπάρχει ψυχιατρική κλινική! Παρόλα αυτά ο Δ. Μιχάλης εξαγγέλλει ως στόχους την ανάπτυξη ΜΑΦ και ΜΕΘ για καρδιολογικούς ασθενείς… Υπάρχουν και άλλα παράμοια παραδείγματα, όπου σε καίριες ειδικότητες (π.χ παθολογία, παιδιατρική, χειρουργική) υπάρχουν περισσότερα από δύο οργανικά κενά και είτε γίνεται μία πρόσληψη, είτε καμία… Όπως είπαμε προτιμήθηκαν τρεις ψυχίατροι…

Ένα από τα κεφάλαια του απολογισμού του Δ. Μιχάλη μιλά για πολιτισμό στις παρεχόμενες υπηρεσίες με γραφείο υποστήριξης, υπηρεσίες μίας στάσης, κυτία παραπόνων και άλλα τινά… Ένα ενδεικτικό παράδειγμα για τον πολιτισμό και την οργάνωση του νοσοκομείου Αγρινίου είναι αυτό που καταγγέλθηκε στο ΑγρίνιοCulture.gr σχετικά με τα πιστοποιητικά υγείας στους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων που διαγωνίζονται και σε αθλήματα. Καταγγελία που μάλιστα έρχεται να “κουμπώσει” με όσα προαναφέρθηκαν σχετικά με το τακτικό καρδιολογικό ιατρείο. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα τα καρδιογραφήματα στους μαθητές-υποψηφίους γίνονταν από νοσηλευτές και στη συνέχεια οι μαθητές τριγύριζαν στους διαδρόμους της καρδιολογικής κλινικής για να βρουν το γιατρό που θα τους υπογράψει το πιστοποιητικό… Είναι προφανές ποιος είναι ο “πολιτισμός” και εν γένει η οργάνωση στο νοσοκομείο, όταν αυτό δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε μία τόση τυπική και κυρίως προγραμματισμένη διαδικασία.

Ένα ακόμη που θα πρέπει να καταλογιστεί στα πεπραγμένα της διοίκησης του νοσοκομείου Αγρινίου είναι το γεγονός ότι από τις αρχές του 2017 είναι απλήρωτα τα εξαιρέσιμα και οι υπερωρίες των εργαζομένων. “Επίτευγμα” που κάνει το νοσοκομείο Αγρινίου να ξεχωρίζει πανελλαδικά και δεν αποκλείεται να απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση για να λάβουν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους. Ένα όμως από τα αληθή στα πεπραγμένα του διοικητή του νοσοκομείου Αγρινίου είναι διεξαγωγή 25 ηλεκτρονικών διαγωνισμών με στόχο καλύτερες τιμές στις προμήθειες του νοσοκομείου Αγρινίου. Ωστόσο η προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας του νοσοκομείου που “έτρεξε” την όλη διαδικασία αποπέμφθηκε από τη θέση της, με το Σωματείο των Εργαζομένων τότε να κάνει λόγο για “καρατόμηση άξιων ανθρώπων από τις θέσεις ευθύνης που κατείχαν χωρίς καμιά προειδοποίηση και πειστικά επιχειρήματα αλλά με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς”.

Τέλος, επειδή ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον απολογισμό του Δ. Μιχάλη, βλέπουν τα πράγματα ακόμη περισσότερο ειδυλλιακά και μιλούν για δωρέαν υγεία, χωρίς χαράτσια και με ελεύθερη πρόσβαση σε ανασφάλιστους κτλ, θα πρέπει να θυμηθούμε πρώτον την περικοπή 6% στις κύριες συντάξεις υπέρ υγείας και δεύτερον ότι η ελεύθερη πρόσβαση έχει αξία, όταν κανείς θα λάβει υπηρεσίες υγείας έστω σε ένα λογισμένο χρόνο και όχι τρεις, τέσσερις και έξι μήνες μετά. Γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάσταση τείνει να χαρακτηριστεί ως ελεύθερη πρόσβαση σε… μη παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως -αν δεν απατώμαστε- είναι από το νοσοκομείο Αγρινίου και τα αναλώσιμα υλικά στους ανασφάλιστους διαβητικούς.

Δ.Π