Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του ιδρύματος «Μάργαρη» στην Αμφιλοχία

AMFILOHIA RESTART
20-31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017
Τον Ιούλιο του 2017, το Ίδρυμα Μάργαρη, σε συνεργασία με τους Les Yper Yper, διοργανώνει για δέκατη έκτη χρονιά ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων με τον τίτλο AMFILOHIA RESTART. Το φετινό πρόγραμμα έχει σαν αφετηρία μια πρόσφατη εξέλιξη στην μικρή πόλη της Αμφιλοχίας όπου δραστηριοποιείται το Ίδρυμα. Η εθνική οδός που διέσχιζε το παραλιακό μέτωπο της πόλης, μετατοπίστηκε περιφερειακά, ανατρέποντας τα δεδομένα της οικονομικής ζωής της κοινότητας. Το γεγονός αυτό αποτελεί ταυτόχρονα τόσο ευκαιρία όσο και πρόκληση για την τοπική κοινωνία, που καλείται να επαναπροσδιορίσει τις αναπτυξιακές στρατηγικές της.

IT’S OH SO QUIET/ Έκθεσηέργων Mail Art
21-31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017
Πινακοθήκη Μάργαρη
Εγκαίνια 21 Ιουλίου, 20.30
Διάρκεια:21-31.7.17

Το Ίδρυμα Μάργαρη προσκάλεσε δημιουργούς από όλο τον κόσμο να υποβάλουν ένα πρωτότυπο έργο mail art που να προσεγγίζει τη θεματική και πιθανά να προτείνει απαντήσεις στα ζητήματα που έχουν προκύψει. Πρόκειται για έργα μικρής κλίμακας που έχουν αποσταλεί μέσω ταχυδρομείου και θα εκτεθούν στο χώρο του Ιδρύματος Μάργαρη στην Αμφιλοχία από τις 21 μέχρι τις 31 Ιουλίου 2017.
Καλλιτέχνες: Γ.Καλή, Γ.Αγγελόπουλος, Λ.Ψωμά, Μ.Μπελιβάνη, Ν.Μπελιβάνη, Μ.Μπακανιάρη, Α.Καϊάφας, Μ.Πάτσικα, Χ.Πάλλας, Ρ.Μπιλιλή, Ε.Γραμμένου, E.Rahhman, Σ.Ποταμίδης, Μ.Ξινοπούλου, Β.Τζωάννου, Ε.Αλεξανδροπούλου, Ν.Παυλίδη, M. Wagner κ.ά.
Ώρες Λειτουργίας:
ΔΕΥ-ΠΑΡ 20.00-22.00
ΣΑΒ-ΚΥΡ 10.00-12.00 και 20.00-22.00.

AMFILOHIA RESTART/ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Ανοιχτή Συζήτηση
21.7.2017
Πινακοθήκη Μάργαρη, 20.30
Προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω ο ρόλος του πολιτισμού, του αθλητισμού και της αρχιτεκτονικής στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και να συζητηθεί το θέμα με την τοπική κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση, θα διεξαχθεί ανοιχτή συζήτηση, στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης.
Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι οι: Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος (Αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Αναστάσιος Ευφραιμίδης (Mountain Bike Instructor, Σύμβουλος Οπτικής Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Reading), Αθανασία Ζουρλαδάνη (Διδάσκουσα Σ.Ε.Φ.Α.Α. Α.Π.Θ.), ΜαρίαΛαζαρίδου (Εικαστικός, Μέλος της ομάδας καλλιτεχνών beforelight), Άγγελος Παπαγεωργίου (Αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Νίκος Πατσαβός (Διδάσκων Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πολυτεχνείου Κρήτης), Απόστολος Ρίζος (Designer, Σύμβουλος Οπτικής Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Reading) και Λυδία Χατζηιακώβου (ArtBOX Creative Arts Management). Οι ομιλητές θα αναφερθούν στον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική ως μέσα τοπικής ανάπτυξης, στο city branding, στον φωτισμό στο δημόσιο χώρο και στον αθλητικό τουρισμό.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Μουσική Performance20.7.2017, 21:30
Παλιά Πλαζ Αμφιλοχίας
Μουσική Performance του Δημήτρη Καραγεώργου, συνεργάτη του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας (Κ.ΣΥ.Μ.Ε.) του Ι. Ξενάκη, μέλους του Eλληνικού Συνδέσμου Συνθετών Hλεκτροακουστικής Mουσικής (E.Σ.Σ.H.M.) και της Ελληνικής Εταιρίας Ακουστικής Οικολογίας.
Θα ακολουθήσει beach party.
Θεραπευτική άσκηση22.7.2017, 09:45 Χώρος Κ.Α.Π.Η. Αμφιλοχίας
Με δεδομένο ότι η άσκηση είναι η μόνη μη φαρμακευτική αντιμετώπιση για όλα σχεδόν τα προβλήματα (σωματικά, ψυχολογικά κ.λπ/), η Σία Ζουρλαδάνη (Διδάσκουσα Σ.Ε.Φ.Α.Α. Α.Π.Θ.) θα επιμεληθεί workshop θεραπευτικής άσκησης για τους κατοίκους της πόλης.

Το Ίδρυμα Μάργαρη είναι μια νομαδική πλατφόρμα που επικεντρώνει στη διαδικασία της δημιουργικότητας, την παραγωγή τέχνης και τη διοργάνωση εκθέσεων και εικαστικών δράσεων. Στόχος του είναι να φέρει το ευρύ και μη εξειδικευμένο κοινό σε επαφή με αυτή τη διαδικασία μέσω της ενεργούς συμμετοχής και εμπλοκής του,καθώς και να δώσει στους καλλιτέχνες την ευκαιρία να εκθέσουν εκτός ή ίσως παράλληλα με το διεθνές καλλιτεχνικό σύστημα.Έχει διοργανώσει δύο κύκλους δημιουργικής φιλοξενίας καλλιτεχνών με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών (internationalartistresidencies) σε συνεργασία με φορείς του εξωτερικού και σκοπεύει να δημιουργήσει έναν μόνιμο ξενώνα φιλοξενίας για καλλιτέχνες στην Αμφιλοχία.
Έχει συνεργαστεί με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς (μεταξύ άλλων:ICTVC, ΚΜΣΤ, Συλλογή Μπέλτσιου, ArtBOXcreativeartsmanagement, Δήμος Torino, Ilhan Koman Foundation Τουρκία – Σουηδία κ.ά.)

Περισσότερα: http://margarisfoundation.weebly.com
Με την υποστήριξη του Δήμου Αμφιλοχίας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.