Το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας για την μονάδα από βιορευστά στο Ευηνοχώρι

Κείμενο παρατηρήσεων εξέδωσε το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας σχετικά με την μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά που πρόκειται να κατασκευαστεί στην περιοχή του Ευηνοχωρίου. Σημειωτέον πως η επένδυση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου. Το ΤΕΕ πάντως “καλεί την πολιτεία να θεσμοθετήσει ένα καθεστώς μεγαλύτερης προστασίας σε περιοχές ευαίσθητες περιβαλλοντικά, όπως το Εθνικό Περιβαλλοντικό Πάρκο και Οικοσύστημα της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου –Αιτωλικού και να υπάρξει επιτέλους χωροθέτηση των δραστηριοτήτων ανά περιοχή, που θα σέβεται τις ιδιαιτερότητές της, αλλά και θα αποτρέπει επενδύσεις οι οποίες έχουν σωρευτικά περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέπει στον εκάστοτε επενδυτή με ασφάλεια και ευκολία να προχωρεί στην επένδυσή του.”

Αναλυτικά :
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΡΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑ∆ΑΣ ΒΙΟΡΕΥΣΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Η χρήση βιορευστών δεν είναι απαγορευτική δεδομένου ότι παράγονται από βιομάζα. Η χρήση των φυτικών ελαίων ως εναλλακτικό ανανεώσιμο καύσιμο, ανταγωνιστικό του πετρελαίου, προτάθηκε στις αρχές τις δεκαετίας του 1980. Οι σημαντικότερες έρευνες με ηλιέλαιο έγιναν στη νότιο Αφρική εξαιτίας του πετρελαϊκού εμπάργκο. Τα πλεονεκτήματα της χρήσης των φυτικών ελαίων ως καύσιμα σχετίζονται με την εύκολη μεταφορά και αποθήκευση τους, την άμεση διαθεσιμότητα, την ανανεωσιμότητα, το υψηλό θερμικό περιεχόμενο (περίπου 88% του D2 καυσίμου), την χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο και αρωματικά. Στην πορεία αξιοποιήθηκαν και χρησιμοποιημένα φυτικά έλαια που με την επεξεργασία τους προκύπτει επίσης καύσιμο. Βέβαια αντίφαση, σε σχέση με την εναλλακτικότητα και την ανανεωσιμότητα, αποτελεί το γεγονός ότι σε χώρες όπου γίνεται καλλιέργεια ενεργειακών (φυτά για παραγωγή φυτικών ελαίων), αυτή γίνεται σε βάρος δασικών εκτάσεων, πολλές φορές παρθένων, αφού εκχερσώνονται για την ανάπτυξη αυτών των καλλιεργειών.
Για την συγκεκριμένη εγκατάσταση στην περιοχή του Ευηνοχωρίου του δήμου Μεσολογγίου οι παρατηρήσεις μας έχουν να κάνουν με:
Α. Υποχρέωση απόδειξης τήρησης κριτηρίων αειφορίας για τις εισερχόμενες πρώτες ύλες βιορευστών ν. 4062/2012 (Α΄70), κεφ. Β΄, άρθρ. 20-22,
Κριτήρια αειφορίας:
 μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά ποσοστό που προβλέπεταιστο άρθρ. 20, παρ. 2,
 προέλευση πρώτων υλών από εδάφη που δεν διακρίνονται για υψηλή αξίαβιοποικιλότητας, ειδικό καθεστώς προστασίας, υψηλά αποθέματα άνθρακα/τυρφώνες,
 τήρηση δεσμεύσεων πολλαπλής συμμόρφωσης για τις εισερχόμενες πρώτεςύλες βιορευστών (περί τήρησης κανόνων καθεστώτων στήριξης για τουςγεωργούς, και διαπιστώνεται βάσει δειγματοληπτικών ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ).
 Σύστημα αειφορίας βιοκαυσίμων και βιορευστών , Υ.Α. οικ. 175700 /14.04.2016 (Β΄1212 /26.04.2016)
Β. Από κει και πέρα τίθενται θέματα που σχετίζονται με τις εκπομπές ρύπων (καλό θα είναι να αναφερθούν τόσο οι τροποποιήσεις στις ΜΕΚ ώστε να μπορούν να προσδιορισθούν οι εκπομπές, ο θόρυβος από τη λειτουργία των γεννητριών (ΜΕΚ) σε 24ωρη βάση, όσο και οι εκτιμώμενες τιμές και τα όρια της νομοθεσίας για τις συγκεκριμένες τροποποιήσεις, αφού όπως προαναφέρουμε στην εισαγωγή τα βιορρευστά είναι τα υγρά καύσιμα για ενεργειακούς σκοπούς εκτός από κίνηση (not for transport).
Γ. Η πρώτη ύλη δεν παράγεται στην περιοχή της παραγωγικής μονάδας αλλά σε ΒΙ.ΠΕ. άλλης περιοχής και προκαλεί αίσθηση η αναφορά σε οδικό δίκτυο Ναυπάκτου- Λιδωρικίου και Λιδωρικίου – Άμφισσας σε σχέση με την γεωγραφική θέση της όλης εγκατάστασης.
∆. Επίσης θα πρέπει να ληφθούν υπ΄ όψιν θέματα που δημιουργούνται από την χωροθέτηση της δραστηριότητας στην συγκεκριμένη περιοχή του Ευηνοχωρίου. Η περιοχή είναι αυξημένης επικινδυνότητας σε πλημυρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να προκύπτει ζήτημα, αποθήκευσης μέχρι την αξιοποίηση της πρώτης ύλης στην συγκεκριμένη περιοχή του Ευηνοχωρίου καθώς και αποβλήτων (ορυκτέλαια κλπ) μέχρι την διάθεσή τους σε φορείς περισυλλογής – διάθεσης.
Ε. Μια τέτοιου είδους επένδυση θα μπορούσε να λάβει υπόψη ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία (πχ παραγωγή θερμότητας και αξιοποίηση σε θερμοκήπια). Όμως σ΄ αυτήν την περίπτωση απαιτείται νέα άδεια, παραγωγής και διάθεσης θερμικής ενέργειας, καθώς επίσης και περιβαλλοντική αδειοδότηση ανεξάρτητα από την κατηγοριοποίηση του έργου (Α2).
ΣΤ. Τέλος θα πρέπει να διευθετηθεί από τους αρμόδιους φορείς το πρόβλημα που δημιουργείται από την παράλληλη ισχύ των αντικρουόμενων διατάξεων της ΚΥΑ 22306/16-5-2006 και του νόμου 3851/2010 ως προς τις χρήσεις γης στη συγκεκριμένη περιοχή κατασκευής του έργου.
Εν κατακλείδι το ΤΕΕ πιστό στις απόψεις του για βιώσιμη ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον και προστατεύει τα συμφέροντα των σημερινών και των επόμενων γενεών, καλεί την πολιτεία να θεσμοθετήσει ένα καθεστώς μεγαλύτερης προστασίας σε περιοχές ευαίσθητες περιβαλλοντικά όπως το Εθνικό Περιβαλλοντικό Πάρκο και Οικοσύστημα της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου –Αιτωλικού και να υπάρξει επιτέλους χωροθέτηση των δραστηριοτήτων ανά περιοχή, που θα σέβεται τις ιδιαιτερότητές της, αλλά και θα αποτρέπει επενδύσεις οι οποίες έχουν σωρευτικά περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέπει στον εκάστοτε επενδυτή με ασφάλεια και ευκολία να προχωρεί στην επένδυσή του.