“Ξενοδοχεία” τα ΚΕΦΙΑΠ Αγρινίου & Αμφιλοχίας για τους χορευτές του Φεστιβάλ

Eνστάσεις από την 6ηΥΠΕ για τη νομιμότητα της παραχώρησης
Το ΔΣ του Νοσοκομείου παρέπεμψε την τελική έγκριση στην 6η ΥΠΕ, αλλά τελικά αποφάσισε μόνο του…
Το ΔΣ του νοσοκομείου Αγρινίου αποφάσισε κόντρα στην εισήγηση της 6ης ΥΠΕ να παραχωρήσει τα ΚΕΦΙΑΠ Αγρινίου και Αμφιλοχίας για την φιλοξενία των χορευτικών συγκροτημάτων που θα συμμετάσχουν στο Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ Χορού που θα διοργανώσει ο δήμος Αγρινίου!

Η δημοτική αρχή Αγρινίου, ως γνωστόν, σκοπεύει να διοργανώσει στα τέλη Αυγούστου το Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ Χορού. Πρόκειται για την αναβίωση της διοργάνωσης που πραγματοποιούνταν μέχρι το 2009 κάθε στο καλοκαίρι στο Αγρίνιο. Σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου το Φεστιβάλ αυτό θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 24-27 Αυγούστου και θα στοιχίσει 30.000ευρώ. Ωστόσο φαίνεται ότι τα χρήματα αυτά δεν είναι αρκετά για την διοργάνωση και έτσι ο δήμος Αγρινίου ζήτησε από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Αγρινίου να παραχωρηθούν δωρεάν για τη φιλοξενία των χορευτών δωμάτια στα ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας και Αγρινίου (πρώην ΚΑΦΚΑ και ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ αντίστοιχα)! Σημειωτέον πως πρόκειται για δομές που απευθύνονται σε άτομα με αναπηρίες και μάλιστα το ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας πρόσφατα είχε προταθεί για να φιλοξενήσει προσφυγές ή μετανάστες με αναπηρία. Τελικά φαίνεται πως θα φιλοξενήσει τους χορευτές του Διεθνούς Φολκλορικού Φεστιβάλ Χορού…

Το ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας είχε προταθεί για τη φιλοξενία προσφύγων, τελικά θα φιλοξενήσει χορευτές εν... είδει προσφύγων....
Το ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας είχε προταθεί για τη φιλοξενία προσφύγων, τελικά θα φιλοξενήσει χορευτές εν… είδει προσφύγων….

Το ΔΣ του Νοσοκομείου κόντρα στην 6ηΥΠΕ
Ωστόσο εκείνο που προκαλεί εντύπωση και πολλά ερωτηματικά είναι η στάση του ΔΣ του Νοσοκομείου Αγρινίου, το οποίο αρχικά έλαβε την απόφαση να συναινέσει μεν στο αίτημα του δήμου Αγρινίου, αλλά να παραπέμψει στην 6η ΥΠΕ την τελική έγκριση. Η 6η ΥΠΕ με τη σειρά της απάντησε πως μολονότι είναι θετική σε κάθε συνεργασία με τους Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεωρεί πως το αίτημα δε συνάδει με τους σκοπούς των ΚΕΦΙΑΠ, όπως αυτοί προβλέπονται από το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο. Και κάλεσε το ΔΣ του Νοσοκομείου να επανεξετάσει την απόφασή του. Παραδόξως όμως το ΔΣ του Νοσοκομείου Αγρινίου επέμεινε στην απόφασή του να παραχωρήσει τους χώρους των ΚΕΦΙΑΠ Αγρινίου και Αμφιλοχίας για τη φιλοξενία χορευτών, ισχυριζόμενο πως διασφαλίζεται η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών των ΚΕΦΙΑΠ, ενώ επικαλείται και δέσμευση της Δημοτικής Αρχής Αγρινίου “για φρεσκάρισμα και συντήρηση των χώρων αυτών πριν την άφιξη των φιλοξενουμένων και για την αποκατάσταση τυχόν φθορών που ήθελε προκύψει από την διαμονή των φιλοξενουμένων”.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η απόφαση που τελικά έλαβε το ΔΣ του Νοσοκομείου Αγρινίου αντιβαίνει στη νομιμότητα και αυτό γιατί η 6η ΥΠΕ επικαλείται στο έγγραφό της συγκεκριμένες διατάξεις νόμων σχετικά με τους σκοπούς των ΚΕΦΙΑΠ, που σε κάθε περίπτωση ιδρύθηκαν και λειτουργούν με τα χρήματα των πολιτών για να παρέχονται υπηρεσίες αποκατάστασης σε άτομα με αναπηρίες και όχι για να λειτουργούν ευκαιριακά ως “ξενοδοχείο”…

Τέλος όσον αφορά γενικότερα τη διοργάνωση του Φεστιβάλ από Δημοτική Αρχή Αγρινίου θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακολουθεί την ίδια “τεχνογνωσία” με τη διοργάνωση του Φεστιβάλ από προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, δηλαδή τη φιλοξενία των χορευτικών συγκροτημάτων είτε σε τέτοιους είδους δομές, είτε σε σχολεία (!) με εξοπλισμό (κρεβάτια, στρώματα, κλινοσκεπάσματα) που διαθέτει ο δήμος Αγρινίου. Έτσι και φέτος εκτός από τα ΚΕΦΙΑΠ Αγρινίου και Αμφιλοχίας θα χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία 300 περίπου χορευτών και τρία σχολεία.

Aναλυτικά :
Η αρχική απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου που παρεπέμπει την τελική έγκριση στην 6η ΥΠΕ

Η απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου που εγκρίνει την παραχώρηση των ΚΕΦΙΑΠ