«Οχι» των γιατρών του ΕΣΥ στο ν/σ για πρωτοβάθμια υγεία

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις κατά του σχεδίου νόμου για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα. Μετά το αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας για την απόσυρση του σχεδίου νόμου, και οι νοσοκομειακοί γιατροί του Λεκανοπεδίου εκφράζουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πρόταση για το νέο σύστημα, καλώντας γιατρούς και εργαζομένους στο ΕΣΥ «να αντιπαλέψουν αυτή την καρικατούρα ΠΦΥ και να διεκδικήσουν δωρεάν υπηρεσίες από ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας».

Σύμφωνα με την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), η νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που περιγράφει το νομοσχέδιο δεν καλύπτει όλο τον πληθυσμό παρά μόνο το ένα τρίτο. Οπως υποστηρίζει, ανά Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ), μόλις τρεις εργαζόμενοι θα καλύπτουν 10.000 πληθυσμό και μάλιστα με ημερομηνία λήξης, αφού οι ΤΟΜΥ χρηματοδοτούνται για δύο συν δύο χρόνια από το ΕΣΠΑ. Επιπλέον, η ΕΙΝΑΠ επισημαίνει ότι οι μονάδες θα λειτουργούν ως πραγματικός «κόφτης» για την πρόσβαση στα νοσοκομεία και όχι ως διευκόλυνση των ασθενών. Αναφορικά με τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας, η ΕΙΝΑΠ τονίζει ότι αυτά θα καλύπτουν τεράστιες ομάδες πληθυσμού –«ένας καρδιολόγος θα αντιστοιχεί για 20.000 πληθυσμό», σημειώνει η ένωση– και δεν θα εφημερεύουν σε εικοσιτετράωρη βάση.

Η ΕΙΝΑΠ δηλώνει αντίθετη και στη δυνατότητα που δίνεται στους γιατρούς της νέας ΠΦΥ να καλύπτουν εφημερίες στα νοσοκομεία και να έχουν ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία εντός των νοσοκομείων. «Δεν φτάνει που χρησιμοποιούνται ως περιπλανώμενοι λειτουργοί, για να τους δελεάσει, τους δίνει και τη δυνατότητα να κάνουν ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους αντλώντας όμως χρήματα από τις τσέπες των φτωχών ασθενών», τονίζει. Τέλος, αμφισβητεί τη λειτουργία ακαδημαϊκών μονάδων ΠΦΥ. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, μπορεί κάποια μονάδα να ορίζεται ως ακαδημαϊκή μονάδα ΠΦΥ, η οποία μεταξύ άλλων θα διεξάγει ταχύρρυθμα προγράμματα εκπαίδευσης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για τους επαγγελματίες που θα προσλαμβάνονται στο νέο σύστημα και θα υποστηρίζει τη διά βίου εκπαίδευση επαγγελματιών.

«Η ΠΦΥ δεν είναι ούτε απλό θέμα ούτε μπορεί να αντιμετωπίζεται με προχειρότητα και τυμπανοκρουσίες», επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ. «Χρειάζεται σχεδιασμός, επαρκή κονδύλια, Κέντρα Υγείας αγροτικού και αστικού τύπου οργανωμένα, πλήρως στελεχωμένα με σύγχρονο εξοπλισμό, με οικογενειακό γιατρό, 24ωρη εφημερία και φυσικά δωρεάν για τους κατοίκους της χώρας μας».

πηγή : kathimerini.gr