Με 8,5εκατ. στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ η ολοκλήρωση της διώρυγας Αμβρακίας – Αμφιλοχίας

Στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ εντάχθηκε το μεγάλο αρδευτικό και υδρευτικό έργο της Αμφιλοχίας και των κοινοτήτων του Βάλτου. Το έργο κατασκευάζεται εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο αντιμετώπισε πολλά προβλήματα και μετά από διαδοχικές παρατάσεις η ένταξή του με 8,5 εκατ. ευρώ στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ είναι ουσιαστικά η τελευταία ευκαιρία για να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020. Δικαιούχος του έργου είναι η Ειδική Υπηρεσία Έργων Κατασκευής Υδραυλικών Υποδομών και με τον τίτλο “Έργα Ύδρευσης Αμφιλοχίας Βαλτου” η πράξη θα απορροφήσει από το ΥΜΕΠΕΡΑΑΑ 8.575.481€.

Με την ολοκλήρωση του θα αρδεύσει πάνω από 100.0000 στρέμματα και παράλληλα θα υδρεύσει περιοχές του δήμου της Αμφιλοχίας. Είναι το μόνο έργο το οποίο θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης αλλά και της άρδευσης η οποία στηρίζει τον πρωτογενή τομέα ειδικά σήμερα που οικονομική διέξοδος της χώρας από την κρίση προϋποθέτει την στήριξη και ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα. Όπως φαίνεται η επιλογή και η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη της περιοχής.

αρδευτικό-υδρευτικό έργο της Αμφιλοχίας 2Οι υπολειπόμενες εργασίες
Το έργο αφορά την αποπεράτωση της διώρυγας Αμφιλοχίας καθώς και της σήραγγας και διώρυγας Βάλτου για την ύδρευση κοινοτήτων επαρχίας Βάλτου Ν. Αιτωλοακαρνανίας. Και οι υπολειπόμενες εργασίες του είναι:
Για την διώρυγα Αμφιλοχίας υπολείπονται 950μ. περίπου, καθώς και η περίφραξη ανάντη/κατάντη της διώρυγας, η κατασκευή οδοστρωσίας (3Α) της παράπλευρης οδού, επίχωση ανάντη της διώρυγας, κατασκευή τεχνικών έργων, το αντλιοστάσιο Αμφιλοχίας και ο σχετικός καταθλιπτικός αγωγός του.
Για την σήραγγα Βάλτου υπολείπονται 59 μέτρα. Για την διώρυγα Βάλτου υπολείπονται 2.185μ, η κατασκευή της δεξαμενής ρύθμισης, η επίχωση του κατασκευασμένου τμήματος της διώρυγας, η οδοστρωσία με 3Α της παράπλευρης οδού, και η περίφραξη ανάντη/κατάντη της διώρυγας.

υδροαρδευτικό έργο της ΑμφιλοχίαςΑντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς νερού δυτικά του Αχελώου, με σκοπό την ύδρευση και άρδευση κοινοτήτων της επαρχίας Βάλτου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας με την παροχέτευση υδάτων από τον ποταμό Αχελώο. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:
-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ ΜΗΚΟΥΣ 6ΧΛΜ
-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΜΗΚΟΥΣ 9,227ΧΛΜ,
-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ
-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗς ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΒΑΛΤΟΥ
-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΒΑΛΤΟΥ ΜΗΚΟΥΣ 2,685ΧΛΜ
-ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΤΗ ΣΗΡΑΓΓΑΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ-ΒΑΛΤΟΥ ΜΗΚΟΥΣ 2,091ΧΛΜ
-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΤΟΣ