Συζήτηση (μέχρι στιγμής) χωρίς τον “ξενοδόχο”

Πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Υπουργείο Παιδείας η συνάντηση των φορέων της περιοχής του Αγρινίου με τον Υπουργό Παιδείας Κ.Γαβρόγλου σχετικά με το μέλλον των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου και την προτάση του Υπ. Παιδείας για τις δομές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανίας. Τα συμπεράσματα ωστόσο της σύσκεψης δεν έχουν γίνει γνωστά επισήμως, αφού χθες το απόγευμα αναμένονταν επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας, κάτι που όμως δεν συνέβη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένος και Μ. Τριανταφύλλου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Κωνσταντόπουλος, ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Π.Τσιχριτζής και φυσικά ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το Υπουργείο Παιδείας και χθες, όπως και στις αρχές του μήνα που έγινε σύσκεψη με τους φορείς του Μεσολογγίου, δεν έχει συζητήσει ακόμη με τους άμεσα εμπλεκόμενους, δηλαδή τους εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Από την πλευρά των εκπροσώπων της περιοχής τέθηκε στον Υπ. Παιδείας το αίτημα για την υπαγωγή των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου σε μία ενιαία Σχολή με την ίδρυση Κοσμητείας στο Αγρίνιο, κάτι που θα είναι αντίβαρο στις όποιες βλέψεις υπάρχουν για τη μεταφορά των τμημάτων στην Πάτρα, αλλά και θα μπορέσει να προωθήσει λύσεις στα ακαδημαϊκής υφής προβλήματα των τμημάτων του Αγρινίου. Το συγκεκριμένο αίτημα σύμφωνα με πληροφορίες βρήκε κατ΄αρχήν θετικό τον Κ. Γαβρόγλου, ωστόσο για την προώθηση και υλοποίηση του αιτήματος απαιτείται πρωτίστως η συναίνεση της Πρυτανείας των Πατρών και φυσικά εγρήγορση και στοχευμένες ενέργειες από πλευράς Υπουργείου Παιδείας. Αξίζει επίσης να παρατηρήσει κανείς πως το συγκεκριμένο αίτημα από πλευράς φορέων “βάζει πάγο” στο ανεδαφικό αίτημα για επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Από εκεί και πέρα στις προθέσεις του Υπουργείου παραμένει η ίδρυση ενός Ερευνητικού Κέντρου Αγρίνιο και ίσως σε δεύτερο χρόνο η ίδρυση τμήματος ΤΕΙ, στα πλαίσια του αυτονομημένου ΤΕΙ που θα δημιουργηθεί από την απόσχιση των τμημάτων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στο Μεσολόγγι. Σημειωτέον πως η τυχόν αυτονόμηση των τμημάτων του ΤΕΙ στο Μεσολόγγι θα συνδυάστει με την πρόθεση της κυβέρνησης τα ΤΕΙ της χώρας να μετονομαστούν σε ΑΕΙ.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως η τυχόν αποδοχή του αιτήματος από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας για υπαγωγή των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου σε μία ενιαία Σχολή του Πανεπιστημίου με ίδρυση ανάλογης Κοσμητείας στο Αγρίνιο, απέχει πολύ από την αρχική πρόθεση του Υπουργείου για ένα Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία. Ή τουλάχιστον την καθιστά plan Β… Εξάλλου η πρόταση για ένα Ίδρυμα σε επίπεδο νομού, συνεπάγεται μία ιδιότυπη διοικητική συνένωση των Τμημάτων του ΤΕΙ στο Μεσολόγγι και των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου, ενδεχόμενο που θα αποτελέσει «κόκκινο πανί» για την ακαδημαϊκή κοινότητα του Αγρινίου… Το βέβαιο είναι πως η διαβούλευση θα συνεχιστεί και θα είναι πολύ κρίσιμο για τις αποφάσεις που θα παρθούν, ποια θα είναι η στάση της ακαδημαϊκής κοινότητας… Μέχρι στιγμής το Υπουργείο Παιδείας έχει συζητήσει μόνο με τους τοπικούς φορείς, ενώ στο σχεδιασμό που γίνεται -μέχρι στιγμής- η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει μείνει απ’ έξω… Π.χ. η Πρυτανεία των Πατρών είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα δεχτεί το Υπουργείο να της “υπαγορεύσει” μία αναδιάταξη των Σχολών του Πανεπιστημίου, ενώ οι φοιτητές συνεχίζουν να ζητούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εντός του πλαισίου του Πανεπιστημίου Πατρών και επίσης απίθανο να δεχθούν αδιαμαρτύρητα την υπαγωγή των τμημάτων του Αγρινίου σε μία ενιαία Σχολή.