Αντιδρά η Μητρόπολη με το γλέντι στη Γουριώτισσα

Κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν στην απόφαση του Μητροπολίτη
Αντιδράσεις φαίνεται πως έχει προκαλέσει στη Γουριώτισσα του δήμου Αγρινίου, η απόφαση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας να μην τελεστεί η θεία λειτουργία ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εξαιτίας του πανηγυριού της περιοχής την παραμονή της εορτής, που προβλέπει παραδοσιακό γλέντι όπου προσφέρεται η παραδοσιακή «βλάχικη» μακαρονάδα με κρέας. Γλέντι που όμως πραγματοποιείται σε ημέρα νηστείας και φαίνεται ότι προκαλεί την αντίδραση της Μητρόπολης. Πάντως κάτοικοι της Γουρίωτισσας καταφέρονται κατά της απόφασης που φέρεται να πήρε η Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Γράφουν συγκεκριμένα σε κείμενο που απέστειλαν στα τοπικά ΜΜΕ:
Πίστη ελεύθερη ή πίστη δια ράβδου;
Φαίνεται ότι η ελευθερία, η συνείδηση και οι δημιουργικές εκδηλώσεις των νέων, μπορούν να εξοστρακίζονται με εκβιασμό!
Θύματα ο πολιτισμός και η παράδοση, στο χωριό Γουριώτισσα Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας, αυτή τη φορά, αφού ο Μητροπολίτης ανέστειλε την προγραμματισμένη θεία λειτουργία στο ναό της ενορίας, με τη αιτία και αφορμή τις εκδηλώσεις του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού, που πραγματοποιούνται το βράδυ της παραμονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου μαγειρεύεται στα καζάνια και προσφέρεται η παραδοσιακή «βλάχικη» μακαρονάδα με κρέας.
Στην ουσία περί εκβιασμού πρόκειται, αφού η απόφαση του Μητροπολίτη λέει, ή καταργείται την πολιτιστική εκδήλωση στις 14/8 ή θεία λειτουργία ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον Άγιο Δημήτριο του χωριού δεν έχει. Βέβαια δεν το λέει μ’ αυτήν ακριβώς τη διατύπωση, αλλά περί αυτού πρόκειται. Αυτή η απόφαση του Μητροπολίτη διχάζει μια τοπική κοινωνία, που μέχρι τώρα πορεύονταν με ομοθυμία και ομοψυχία, χωρίζοντάς την σε πιστούς και απίστους, σ’ αυτούς που νηστεύουν και κοινωνούν κι σ’ αυτούς που δε νηστεύουν!
Η νηστεία όμως, όπως και οποιαδήποτε εκδήλωση πίστης, δεν είναι θέμα επίδειξης, θορύβου και φαρισαϊσμού, αλλά θέμα συνείδησης και επιλογής ελεύθερων ανθρώπων.
Η εκδήλωση πρέπει να πραγματοποιηθεί και θα πραγματοποιηθεί την παραμονή της Παναγίας (14/8) , όπως έχει προγραμματιστεί, με βάσει και την εκφρασμένη επιθυμία των συγχωριανών μας, όπως πρέπει και η θεία λειτουργία να τελεστεί, το πρωί στις 15/8, στην εκκλησία της ενορία μας! Δυνατότητα να μεταφερθεί η εκδήλωση του πολιτιστικού Συλλόγου, όπως προτρέπει ο Μητροπολίτης, ανήμερα της Παναγίας(15/8), δεν υπάρχει, αφού οι συγχωριανοί μας την ίδια μέρα αναχωρούν, γιατί στις 16/8 εργάζονται!
Η κοινωνία της Γουριώτισσας θα συνεχίσει ενωμένη στη ζωή, στις παραδόσεις και στον πολιτισμό!
Χρήστος Θώμος, Πάνος Καραΐσκος
Δημότες Γουριώτισσας