Και την πίτα ολόκληρη…

Κάποια στιγμή η αλήθεια είναι πως πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τις στιγμές, να μάθουμε πως δεν μπορούμε να τα συνδυάζουμε όλα και πως οι πράξεις μας έχουν συνέπειες.

Ας αρχίσουμε από αυτό το τελευταίο. Κάποιος που για πολλά χρόνια πίνει μια μπουκάλα ουίσκι κάθε μέρα, όταν θα βρεθεί με κύρωση του ύπατος, δεν θα πρέπει να διαμαρτύρεται. Έκανε μία επιλογή και όφειλε να γνωρίζει τις συνέπειες. Κάπως έτσι και όσοι διαμαρτύρονται στη Γουριώτισσα για την απόφαση του Μητροπολίτη να μην γίνει στο χωριό η Θεία Λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, λόγω της μακαρονάδας με κρέας που θα διανεμηθεί στο πανηγύρι της προηγούμενης ημέρας, θα πρέπει να θυμηθούν ότι είναι μεν δικαίωμά τους να κάνουν ό,τι θέλουν, αλλά είναι και δικαίωμα του Μητροπολίτη να επιβάλλει κυρώσεις (κατά κάποιο τρόπο) απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές. Γιατί με κάποιο τρόπο θα αντιδράσει και η Εκκλησία. Όπως θα αντιδρούσαμε όλοι μας αν π.χ ήμασταν μουσουλμάνοι και ο χριστιανός φίλος μας μας έκανε το τραπέζι σερβίροντάς μας χοιρινό, δεν θα νοιώθαμε προσβεβλημένοι; Στο κάτω – κάτω της γραφής τέτοια “έθιμα” με καζάνια και διάφορα “παραδοσιακά” ή “βλάχικα” φαγητά δεν έρχονται από τα βάθη των αιώνων… ούτε συνιστούν και κάποια σπουδαία μορφή πολιτισμού… Ο ισχυρισμός μάλιστα όσων κατοίκων αντιδρούν στην απόφαση του Μητροπολίτη λέγοντας ότι δεν γίνεται να μετατεθεί το γλέντι για την επόμενη ή τη μεθεπόμενη μέρα, επειδή ο κόσμος φεύγει και γυρίζει στις δουλειές του είναι απόδειξη αυτού που λέμε ότι θέλουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Όπως και να το κάνουμε δεν κολλάει να θες από τη μια να παριστάνεις τον χριστιανό και από την άλλη απλώς να κάνεις τις διακοπές σου στο χωριό τρώγοντας και γλεντώντας και την παραμονή και ανήμερα της εορτής. Από την άλλη βέβαια μια τέτοια απόφαση καίει τα ξερά με τα χλωρά… γιατί σίγουρα κάποιοι στο χωριό νηστεύουν και θέλουν να γίνει η Λειτουργία.

Για να το ελαφρύνουμε ωστόσο λίγο, μιας και έχουμε αριστερή κυβέρνηση και η συζήτηση περί διαχωρισμού κράτους και Εκκλησίας και περί ουδετερόθρησκου κράτους είναι επίκαιρη, θα είχε πολύ πλάκα να καταργηθούν όλες οι αργίες του Δημοσίου που έχουν θεσπιστεί βάσει των εορτών της Ορθοδοξίας (Χριστούγεννα, Πάσχα, 15αυγουστο, Καθαρές Δευτέρες κτλ)… Και βάσει των οποίων άθεοι και ένθεοι κανονίζουν τις διακοπές τους και τα τριήμερά τους παίρνοντας τις άδειές τους και καπέλο και μια άδεια από τη “σημαία”… Θα είχε πολύ πλάκα! Τότε θα βλέπαμε πολλές δηλώσεις μετανοίας…