Ζητούν εντονότερη παρέμβαση από το δήμο Μεσολογγίου για τις μονάδες βιορευστών στο Ευηνοχώρι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Μεσολογγίου για τις μονάδες βιορευστών στο Ευηνοχώρι
Xθες Πέμπτη, μετά την συζήτηση της προηγούμενης μέρας στο Ευηνοχώρι, κάτοικοι από το Ευηνοχώρι και το Μεσολόγγι συγκεντρώθηκνα στο Δημαρχείο Ι.Π. Μεσολογγίου, με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για τα όσα συμβαίνουν στον κάμπο του Ευηνοχωρίου με την κατασκευή των μονάδων καύσης βιορευστών. Ζητούν να συζητηθεί το θέμα εκ νέου το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να παρθούν αποφάσεις για το πώς θα κινηθεί ο Δήμος, σημειώνοντας ότι «ο Δήμος έχει πάρει αρνητική απόφαση από τον Μάρτιο για το θέμα, παρόλα αυτά ελάχιστα έχει κάνει μέχρι ώρας».

Σε ανακοίνωσή του αναφέρουν:
Αναρτήσαμε πανό και ζητήσαμε να μιλήσουμε με τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δ. Συμβουλίου και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Λόγω απουσιών, μιλήσαμε με τον αντιδήμαρχο κ. Καρβέλη και καταθέσαμε υπογεγραμμένο υπόμνημα. Με το υπόμνημα μας αυτό ζητάμε αρχικά να συζητηθεί το θέμα και να παρθεί αρνητική απόφαση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου. Επίσης, ζητάμε να τεθεί εκ νέου το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να παρθούν αποφάσεις για το πώς θα κινηθεί ο Δήμος. Θυμίζουμε ότι ο Δήμος έχει πάρει αρνητική απόφαση από τον Μάρτιο για το θέμα, παρόλα αυτά ελάχιστα έχει κάνει μέχρι ώρας, ενώ το θέμα συνεχίζει να «τρέχει» και τα εργοστάσια κατασκευάζονται κανονικά, παρά τις αντιδράσεις. Τέλος, ζητάμε να οριστεί μια συνάντηση με τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης , καθώς αυτή είναι υπεύθυνη για τις αδειοδοτήσεις των συγκεκριμένων μονάδων. Οι μονάδες αυτές έχουν αδειοδοτηθεί ουσιαστικά δια της πλαγίας οδού, με πάρα πολλές παραλείψεις σε περιβαλλοντικά ζητήματα, χωρίς τις απαραίτητες εκ του νόμου εναλλακτικές τοποθεσίες ενώ σε κάποια σημεία οι μελέτες είναι φανερά πρόχειρες, καθώς αναφέρονται σε άλλες περιοχές από αυτές που θα δημιουργηθούν. Θυμίζουμε επίσης ότι οι μονάδες αυτές αδειοδοτήθηκαν ως μονάδες καύσης βιομάζας και στην συνέχεια, μέσω αλλεπάλληλων μεταβολών, μετατράπηκαν σε μονάδες καύσης βιορευστών σε μια αγροτική και προστατευόμενη περιοχή, χωρίς να συντρέχει κανένας λόγος για να φτιαχτούν ειδικά εκεί.

Θεωρούμε ότι το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό για ολόκληρη την περιοχή, καθώς τίθενται ζητήματα μόλυνσης αλλά και καταστροφής στην οικονομία της περιοχής. Πρόθεση μας είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα για να μην κατασκευαστούν αυτές οι μονάδες, καθώς μαθαίνουμε ότι ετοιμάζονται και άλλες με παρόμοιο τρόπο στην περιοχή μας. Οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε την περιοχή μας από ενέργειες που κανένα απολύτως όφελος δεν θα έχουν για το περιβάλλον, την οικονομία και τις ζωές των κατοίκων.