ΔΕΗ: Με το μεγαλύτερο βαθμό ασυνέπειας η ΔΕΥΑΜ – Νομοθετική ρύθμιση για τα χρέη

Με έγγραφο που απέστειλε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, περιγράφει τις ενέργειες της εταιρείας έτσι ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΥΑ Μεσολογγίου, που ανέρχονται στα 3,2εκατ. ευρώ. Το έγγραφο απεστάλη με αφορμή ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραγκούνη, όπως και της αναφοράς των βουλευτών του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη και Νίκου Καραθανασόπουλου.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ η ΔΕΥΑ Μεσολογγίου συγκαταλέγεται μεταξύ των περιπτώσεων με το μεγαλύτερο βαθμό ασυνέπειας, με αποτέλεσμα την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος στο υπέρογκο ποσό των 3,2 εκατ.ευρώ περίπου. Τόνιζεται μάλιστα ότι από τη ΔΕΥΑΜ και το δήμο Μεσολογγίου δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις για παροχή επαρκών εγγυήσεων και υποβολή βιώσιμης πρότασης διευθέτησης της οφειλής. Ωστόσο η ΔΕΗ παραδέχεται πως το κρίσιμο ζήτημα διευθέτησης των χρεών των ΔΕΥΑ, μπορεί να αντιμετωπιστεί πλέον μόνον με δραστικές αποφάσεις της Πολιτείας, μέσω νομοθετικής ρύθμισης.

Αναλυτικά η απάντηση του προέδρου της ΔΕΗ:
Οι συσσωρευμένες οφειλές της πλειοψηφίας των ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ έχουν εξελιχθεί σε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, το οποίο η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει. Οι οφειλές τους σήμερα ανέρχονται στο ποσό των 86,5 εκ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 30,5 εκατ. είναι σε ρύθμιση. Από τη γνώση και εμπειρία της Επιχείρησης αιτία του προβλήματος είναι η μη αποδεκτή αντίληψη ορισμένων τοπικών παραγόντων και υπευθύνων σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις τους προς τη ΔΕΗ, ενώ υπάρχει και θέμα μη ορθής πολιτικής ή/και σκοπιμοτήτων σε ό,τι αφορά στην είσπραξη των λογαριασμών των συνδρομητών. Και βέβαια η εκμετάλλευση ενός τόσα ευαίσθητου και κρίσιμου αγαθού, όπως το νερό, χρησιμοποιείται κατά σύστημα από όσους μετέρχονται τις ανωτέρω πρακτικές.
Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ εξαντλεί κάθε περιθώριο διαλόγου προτείνοντας και εφαρμόζοντας γενναία προγράμματα διακανονισμών και διευκολύνσεων, δυστυχώς με όχι ικανοποιητικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα.
Η ΔΕΥΑ Μεσολογγίου συγκαταλέγεται μεταξύ των περιπτώσεων με το μεγαλύτερο βαθμό ασυνέπειας, με αποτέλεσμα, την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος στο υπέρογκο ποσό των 3,2 εκατ. ευρώ περίπου. Σημειώνεται ότι οι οφειλές για τις παροχές της ΔΕΥΑΜ που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση, οι οποίες παρουσιάζουν και τις μεγαλύτερες καταναλώσεις, αφορούν σε χρονική περίοδο περίπου 5 ετών.
Η ΔΕΗ, έχοντας εξαντλήσει κάθε μέσο συνεννόησης χωρίς αποτέλεσμα, υποχρεώθηκε να καταφύγει στο προβλεπόμενο γι αυτές τις περιπτώσεις μέτρο του εγκεκριμένου από τη ΡΑΕ Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, και να προβεί σε καταγγελία των Συμβάσεων Προμήθειας Η/Ε στη ΔΕΥΑ Μεσολογγίου υποβάλλοντας ταυτόχρονα τις σχετικές αιτήσεις παύσης εκπροσώπησης. Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ δεν επιθυμεί να έχει πλέον πελάτη της την εν λόγω ΔΕΥΑ.
Κατόπιν αυτού, μετά από αίτηση του Δήμου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, πραγματοποιήθηκε στη ΔΕΗ συνάντηση τον Δημάρχου, επικεφαλής αντιπροσωπείας τοπικών παραγόντων και υπευθύνων, με τον Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ και αρμόδια στελέχη προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση.
H Διοίκηση της ΔΕΗ εξαντλώντας για μια ακόμη φορά τα περιθώρια ικανοποίησε τα αιτήματα των εκπροσώπων του Μεσολογγίου α) για μη ενεργοποίηση της παύσης εκπροσώπησης, β) συνέχισης απρόσκοπτα της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη ΔΕΥΑ και γ) πάγωμα για 2 μήνες των παλαιών οφειλών, μέχρι την 31η Μαρτίου 2017.
Από την πλευρά τους οι τοπικοί παράγοντες ταυ Μεσολογγίου δεσμεύτηκαν για τα εξής: α) καταβολή των τρεχόντων λογαριασμών β) υποβολή συγκεκριμένης πρότασης για εξόφληση της οφειλής των 3,2 εκατομμυρίων ευρώ και γ) παροχή ρητής εγγύησης του Δήμου Μεσολογγίου με σχετική Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να παρέχεται στη ΔΕΗ η δυνατότητα παρακράτησης των εισπραχθέντων Δημοτικών Τελών, για την αποπληρωμή των τρεχόντων λογαριασμών, στην περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής τους.
Η παροχή ασφαλών εγγυήσεων, όπως αναλύθηκε στους εκπροσώπους της ΔΕΥΑΜ, είναι πλέον επιβεβλημένη και ο μόνος τρόπος διασφάλισης της Επιχείρησης. Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ δεν λαμβάνει κανενός είδους επιχορήγηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και μοναδικός πόρος χρηματοδότησης για τη συνέχιση λειτουργίας της αποτελούν τα έσοδα από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας.
Με βάση την ανωτέρω συμφωνία, η ΔΕΥΑ Μεσολογγίου κατέβαλε προσπάθεια για να ανταποκριθεί στην εξόφληση των τρεχόντων καταναλώσεων. Εντούτοις δεν έχουν καλυφθεί όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις και κυρίως δεν τηρήθηκαν οι άλλες δεσμεύσεις για παροχή επαρκών εγγυήσεων και υποβολή βιώσιμης πρότασης διευθέτησης της οφειλής.
Παρά τις συνεχείς παραιτήσεις που δόθηκαν στους φορείς μέχρι το τέλος ταυ Μαΐου 2017, ουδεμία ανταπόκριση υπήρξε από μέρους τους, οπότε η ΔΕΗ αναγκάστηκε να προχωρήσει στην ενεργοποίηση των παύσεων, ως το ύστατη μέτρο που η ΑΕΗ έχει στη διάθεσή της.
Διευκρινίζεται άτι η Επιχείρηση σεβάστηκε την απόφαση της Πολιτείας για κήρυξη του Δήμου Μεσολογγίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και νια το λόγο αυτό δόθηκαν και διαδοχικές παρατάσεις για τη διευθέτηση του προβλήματος. Εντούτοις, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΥΑΜ έχουν δημιουργηθεί πολλά έτη πριν τις βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου 2016 και τόση η ΔΕΥΑΜ, όσο και ο Δήμος που την εποπτεύει, θα πρέπει να προχωρήσουν σε ενέργειες ουσιαστικής αντιμετώπισης.
Η ΔΕΗ γνωρίζει την γνωμοδότηση ταυ ΝΣΚ η οποία δεν επιτρέπει τη διάθεση ανταποδοτικών τελών του Δήμου για άλλους σκοπούς, εντούτοις το κρίσιμο ζήτημα διευθέτησης των χρεών των ΔΕΥΑ, μπορεί να αντιμετωπιστεί πλέον μόνον με δραστικές αποφάσεις της Πολιτείας, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα διασφαλίζει τα έσοδα των Προμηθευτών Η/E.
Σήμερα, η ΔΕΗ Α.Ε., εναρμονισμένη και με το πλαίσιο των δεσμεύσεων της χώρας μας, επαναπροσδιορίζει τη στρατηγική της προκειμένου να διαχειριστεί με απόλυτη επιτυχία το σύνολο των προκλήσεων του παρόντος αλλά και του μέλλοντος. Είναι ξεκάθαρο ότι η καλή λειτουργία της ΔΕΗ αποτελεί προϋπόθεση και για την απρόσκοπτη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας.