Μελέτη στα αζήτητα… από τα Κρεμαστά έως τις εκβολές του Αχελώου

Λίμνη ΚρεμαστώνΣε δημόσια διαβούλευση για την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της Λίμνης των Κρεμαστών καλούν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας. Ως βάση αυτής της διαβούλευσης, που αποβλέπει περισσότερο στην προσέλκυση επενδυτικού ενδφιαφέροντος από ιδιώτες στα πλαίσια του προγράμματος Leader, τίθεται η μελέτη του “Ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης και Ανάδειξης Περιοχής Λιμνών και Τεχνητών Φραγμάτων (ανάντη Φράγματος Κρεμαστών έως εκβολές Αχελώου)” που χρηματοδοτήθηκε από τη ΔΕΗ στα πλαίσια των αντισταθμιστικών της υποχρεώσεων, ενώ η ανάθεση και η επίβλεψή της έγινε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Στην Αιτωλοακαρνανία ωστόσο η μελέτη αυτή, αν και την αφορά περισσότερο, μένει μάλλον στα αζήτητα…

ΚρεμαστάΣτην μελέτη αυτή προσδίδεται έμφαση στην ανάπτυξη του τομέα του τουρισμού και αναψυχής με όρους ήπιων μορφών, αξιοποιώντας και προβάλλοντας τους περιβαλλοντικούς πόρους των λιμνών και των ευρύτερων παραλίμνιων περιοχών. Πέραν των γενικών αυτών κατευθύνσεων αναφέρονται και συγκεκριμένες επιθυμητές δραστηριότητες όπως οδικά δίκτυα, δίκτυα ήπιας κυκλοφορίας, δίκτυα πεζοπορίας, μονοπάτια αλλά και συνοδευτικές εγκαταστάσεις, προτείνοντας και ορισμένες χωροθετήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στην κατεύθυνση ανάδειξης και αξιοποίησης υφιστάμενων ιστορικών ή αξιόλογων κτιρίων, σε μια προσπάθεια ένταξης των οικισμών στον σχεδιασμό. Τέλος, αναφέρονται και ορισμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις ως προς τη διαχείριση και ποιότητα των υδάτων και την υδραυλική λειτουργία των τεχνικών έργων. Η μελέτη αυτή προτείνει αρκετές δράσεις σε επίπεδο απλών προτάσεων χωρίς να προχωράει σε μελέτες ωριμότητάς των προτεινομένων έργων, ούτε και σε χρηματοδότησή τους. Αποτελεί λοιπόν ένα χωροταξικό πλαίσιο αναφοράς για τα έργα που δυνητικά θα ωριμάσουν θα χρηματοδοτήσουν και θα εκτελέσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς στην περιοχή ενδιαφέροντος.

Κρεμαστά 2Αξιοποιώντας τη μελέτη αυτή η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υλοποιεί έργα ύψους 2.164.087,90 € που αφορούν την περιοχή παρέμβασης σύμφωνα με την μελέτη. Συγκεκριμένα προχωρά σε έργα βελτίωσης παραλίμνιων δρόμων που εντάσσονται σε συγκεκριμένες διαδρομές που υποδεικνύονται από τη μελέτη. Επίσης υλοποιεί τις μελέτες για την ωρίμανση της κατασκευής πίστα κανόε – καγιάκ κοντά στη λίμνη Κρεμαστών, καθώς επίσης και την αναβάθμιση των υποδομών στον οικισμό της Ανατολικής Φραγκίστας, τον κοντινότερο οικισμό στη λίμνη Κρεμαστών. Τέτοιες όμως στοχευμένες πρωτοβουλίες από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ή από κάποιον δήμο της Αιτωλοακαρνανίας έως τώρα δεν έχουμε δει. Φυσικά είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν όλα τα έργα (το συνολικό κόστος ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ) που προτείνει η μελέτη διαχείρισης και ανάδειξης του Αχελώου για όλη τη περιοχή από την λίμνη των Κρεμαστών έως τις εκβολές του ποταμού. Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες της οικονομικής συγκυρίας, οι εμπλεκόμενοι φορείς της Αιτωλοακαρνανίας (δήμοι – Περιφέρεια) θα μπορούσαν να επιλέξουν συγκεκριμένα σημεία – διαδρομές της χαώδους περιοχής από τα Κρεμαστά έως τις εκβολές του Αχελώου και να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις που θα ενίσχυαν της επισκεψιμότητα της περιοχής π.χ δίκτυα πεζοπορίας & μονοπατιών, ποδηλατόδρομοι, ναυταθλητικές υποδομές και ενδεχομένως να προσέλκυαν και μικρές έστω ιδιωτικές επενδύσεις.