Παπαστράτος : Το Αγρίνιο διαμετακομιστικό κέντρο για τα καπνά ανατολικού τύπου

Σε αμιγώς εξαγωγικά πρότυπα κινείται σταθερά τα τελευταία χρόνια η Παπαστράτος, που ούτως ή άλλως τροφοδοτεί με τα προϊόντα που παράγει στην Ελλάδα πάνω από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το προφίλ αυτό ενισχύεται περαιτέρω μετά την απόφαση να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα από τρία πανευρωπαϊκά κέντρα παραγωγής ράβδων καπνού για το IQOS (μετά την Ελβετία και Ιταλία), επένδυση με τρία προφανή οφέλη για την εγχώρια οικονομία: Εισάγει καινοτομία και τεχνολογία σε μια χώρα που υστερεί σημαντικά στον τομέα αυτόν, ενισχύει τις ελληνικές εξαγωγές και διασφαλίζει το μέλλον για τον κλάδο της καπνοκαλλιέργειας.

Αναφερόμενος στους λόγους που η Ελλάδα προτιμήθηκε ανάμεσα σε άλλες επιλογές, παρά το χαμηλότερο εργατικό και φορολογικό τους κόστος, ο Χρήστος Χαρπαντίδης είχε εστιάσει, κατά την προ μηνών παρουσίαση της επένδυσης στο Ζάππειο, σε τρεις αιτίες: Στο σημαντικό γεωγραφικό πλεονέκτημα και τη θέση της χώρας στον χάρτη, στο υψηλής εξιδείκευσης ανθρώπινο δυναμικό στον κλάδο του καπνού και στα υψηλής ποιότητας ανατολικά καπνά.

Σήμερα η Παπαστράτος κατέχει περίπου το 40% της ελληνικής αγοράς. Το 2013 μετέτρεψε τις παλαιές αποθήκες της στο Αγρίνιο σε διαμετακομιστικό κέντρο της PMI για τα καπνά ανατολικού τύπου, προκειμένου αυτά να εξάγονται προς εργοστάσια της PMI στην ΕΕ, τη Ρωσία και την Ουκρανία. Την περίοδο 2014-2015 εγκαίνιασε νέες γραμμές παραγωγής και μια σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας καπνού, μετατρέποντας το εργοστάσιο της εταιρείας σε εξαγωγικό κέντρο. Το καυτό θέμα για την εταιρεία αλλά και για ολόκληρο τον κλάδο είναι η υπέρμετρη φορολογία, η οποία έχει οδηγήσει σε έξαρση το λαθρεμπόριο καπνικών. Υπολογίζεται ότι το Δημόσιο έχασε το 2016 από την κατανάλωση παράνομων τσιγάρων έσοδα ύψους 600 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα κατέλαβε και πέρυσι τη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την υψηλότερη κατανάλωση παράνομων τσιγάρων, παρά την πτώση κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2015 (18,8% – 2016 έναντι 19,8% – 2015). Τα παραπάνω στοιχεία είχε αναδείξει η ανεξάρτητη μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Royal United Services Institute (RUSI), με ποσοτικά στοιχεία που προήλθαν από την ετήσια έκθεση Project SUN της KPMG.

πηγή : tanea.gr