Είναι ψεύτης ο Αλέξης;

Του Κώστα Στούπα αναδημοσίευση από το capital.gr

Εν τέλει ο μόνος που φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά εν μέσω της περιόδου θερινής ραστώνης είναι ο πρωθυπουργός, ο επίδοξος λαθρεπιβάτης του χώρου.

Σε άρθρο του χθες σε κυριακάτικη εφημερίδα με τίτλο “Ήταν ψεύτης ο Ανδρέας;” ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να συγκινήσει τα εναπομείναντα ράκη των μαζών που συγκινούσε και διήγηρε ο άλλοτε “νεφεληγερέτης” της μεταπολίτευσης και εν τέλει και ολετήρας της χώρας, Ανδρέας Παπανδρέου.

Είναι τοις πάσι φανερό πως ο κ. Τσίπρας αποδεχόμενος τον όρο ψεύτης (επειδή δεν μπορεί να κάνει αλλιώς) ελπίζει πως μπορεί να δικαιωθεί, όπως δικαιώθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία με συνθήματα την έξοδο από το ΝΑΤΟ, την ΕΟΚ κλπ και τελικά όχι μόνο έμεινε, αλλά αποδείχτηκε ο ίδιος και οι πολιτικοί του κληρονόμοι υποτακτικότεροι των υποτακτικών στα κελεύσματα και συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης.

Είναι αλήθεια πως ο Ανδρέας Παπανδρέου 36 χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ και 20 περίπου χρόνια μετά το θάνατό του παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής. Κανείς δεν θυμάται τα ψέμματα που μεταχειρίσθηκε προκειμένου να καβαλήσει το κύμα της δυσαρέσκειας της εποχής και να καταλάβει την εξουσία.

Τούτο είναι απόλυτο λογικό και φυσικό. Όσοι έζησαν την εποχή της ηγεμονίας του Ανδρέα Παπανδρέου έζησαν την εποχή της ευημερίας με δανεικά. Η πολιτική σκέψη και τα πολιτικά συναισθήματα του 80% των ανθρώπων ξεκινά και καταλήγει στην τσέπη.

Η εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου ξεκίνησε με το δημόσιο χρέος περί το 30% του ΑΕΠ. Σε μια δεκαετία είχε ξεπεράσει το 100% και σήμερα παρά τα PSI αγγίζει το 200%. Την περίοδο του Ανδρέα μπήκε η βάση ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει τους περισσότερους 50άρηδες συνταξιούχους στον κόσμο. Μόνο τα κορόιδα και οι εκτός κομματικού συστήματος δουλεύουν σε αυτήν τη χώρα.

Αυτό που δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται ακόμη ο κ. Τσίπρας είναι πως τα λεφτά που μοίρασε τα τελευταία 40 περίπου χρόνια το σύστημα Παπανδρέου, με αποτέλεσμα όλοι να του συγχωρούν τα ψέμματα και να έχουν θετική γνώμη γι’ αυτόν, εκείνος καλείται να τα επιστρέψει.Ένα απλό παράδειγμα είναι ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου ο οποίος εκτός από την ολοκλήρωση της εξόντωσης κάθε οικονομικής δραστηριότητας, εξασφαλίζει τη διαρκή μείωση των συντάξεων.

Ιδού και τα σχετικά στοιχεία από πρόσφατο ρεπορτάζ των Νέων:
“Συντάξεις που αναλογούν στο μισό των καταβαλλόμενων εισφορών είναι η νέα αδυνηρή πραγματικότητα για εκατομμύρια ασφαλισμένους. Πρόκειται για τη μεγάλη ανατροπή στη σχέση συντάξεων – εισφορών που έφερε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2019 με το μαχαίρι στην προσωπική διαφορά για όλους τους συνταξιούχους.

Μετά τις άγριες περικοπές και τα χαράτσια στις εισφορές που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η πλειοψηφία των ασφαλισμένων θα λαμβάνει συντάξεις πολύ χαμηλότερες από τα ποσά που θα έχει καταβάλλει ως εισφορές. Οι ασφαλισμένοι αυτοί δεν πρόκειται να πάρουν πίσω τα λεφτά των εισφορών τους στα ασφαλιστικά ταμεία, καθιστώντας το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας αναλογιστικά άδικο και ληστρικό.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ. Τα στοιχεία για κάθε Ταμείο ξεχωριστά είναι σοκαριστικά: Η μέση αξία των καταβαλλόμενων συντάξεων στον χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων πρόκειται θα μειωθεί το 2019 στο 39% της μέσης αξίας των εισφορών που θα έχουν καταβληθεί (από 58% το 2016 και 77% το 2014), στο ΤΑΠ ΟΤΕ οι συντάξεις θα αναλογούν στο 41% των εισφορών που θα έχουν καταβληθεί (από 63% το 2016 και 86% το 2014), στο ΤΑΠ ΔΕΗ η σχέση αυτή θα περιοριστεί στο 45% (από 69% το 2016 και 93% το 2014), στους αυτοπασχολουμένους του ΕΤΑΑ θα μειωθεί στο 57% (από 67% το 2016 και 76% το 2014). Στους ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ η μέση αξία των συντάξεων που θα καταβάλλονται θα ανέρχεται από το 2019 στο 49% των εισφορών που θα έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι (έναντι 49% το 2016 και 54% το 2014)”.

Με απλά λόγια, ο Ανδρέας παρά τα ψέμματα παραμένει δημοφιλής επειδή μεταξύ άλλων μοίρασε παχυλές συντάξεις για εισφορές που δεν καταβλήθηκαν ποτέ και ο κ. Τσίπρας ευελπιστεί να παραμείνει στην ιστορία σαν νέος “Ανδρέας” σε ένα εκρηκτικό σκηνικό όπου κανένας συνταξιούχος δεν πρόκειται να λάβει ούτε καν τις εισφορές που έχει καταβάλει.
Είναι προφανές πως κάτι δεν έχει καταλάβει καλά.
Σαν επιδερμικός μαρξιστής που είναι δεν έχει αντιληφθεί καλά τη σχέση της βάσης και του εποικοδομήματος. Ήτοι, το ρόλο της οικονομίας στην πολιτική συμπεριφορά. Έτσι λοιπόν το ερώτημα δεν είναι απλά αν είναι ψεύτης ο Αλέξης, όπως ο Ανδρέας αλλά αν είναι αφελής όπως δεν ήταν ο Ανδρέας ο οποίος γλέντησε και άφησε το λογαριασμό στους επόμενους.