Προγραμματισμένη, αλλά χωρίς ουσιαστική είδηση, η σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια

Προγραμματισμένη χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας τη σύνδεση του Αγρινίου (και της Πρέβεζας) με την Ιόνια Οδό εγκαινιάζοντας σήμερα στα Γιάννενα το νέο αυτοκινητόδρομο. Ωστόσο αναφερόμενος στον προγραμματισμό του Υπουργείου Υποδομών για τα συνοδά έργα της Ιόνιας Οδού απέφυγε να αναφερθεί τόσο στα χρηματοδοτικά εργαλεία -είναι γνωστό ότι το ΕΣΠΑ δεν επαρκεί- όσο και σε χρονοδιαγράμματα. Την ίδια ώρα από κυβερνητικά στελέχη διαρρέεται πως επίκειται η ένταξη της μελέτης της σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό στο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εντός του έτους. Η διαρρόη αυτή υπό την έννοια της δέσμευσης για ένταξη της μελέτης του έργου σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι στις αρχές Αυγούστου σε σύσκεψη -που έμεινε μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας- υπήρξε σχετική δέσμευση της ηγεσίας του Υπ. Υποδομών προς τον δήμαρχο Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου.

Μέχρι στιγμής πάντως ένταξη της μελέτης δεν υπάρχει. Βεβαίως όταν συμβεί κάτι τέτοιο σίγουρα θα πρόκειται για το πρώτο ουσιαστικό βήμα, ώστε να γίνει πράξη το μεγάλο αίτημα της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση στην παρούσα φάση φαίνεται πως το μεγάλο “αγκάθι” για το Υπουργείο Υποδομών παραμένει το ζήτημα της χρηματοδότησης των έργων, από τη στιγμή μάλιστα που οι συζητήσεις της Κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν έχουν τελεσφορήσει ακόμη. Ενδεχομένως περισσότερες ειδήσεις για ζήτημα της χρηματοδότησης να προκύψουν, όπως υπαινίχθηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός, όταν θα λάβει χώρα το επόμενο διάστημα το Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Ήπειρο.

Παπαναστασίου:Υποδέχομαι με ικανοποίηση την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού
Ο Δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου αναφερόμενος στην ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για την κάθετη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό δήλωσε: «Υποδέχομαι με ικανοποίηση την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό. Μία δήλωση που περιμέναμε πολλά χρόνια προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος του Αγρινίου. Από την πρώτη στιγμή, διεκδικήσαμε βήμα – βήμα, μεθοδικά και στοχευμένα το αίτημά μας. Δουλέψαμε εντατικά γι αυτό και πιστέψαμε στην θετική επίλυσή του. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Χρήστο Σπίρτζη και τον Γενικό Γραμματέα Γ.Δέδε γιατί στις συνεχείς επαφές μας κατανόησαν την ανάγκη για δρομολόγηση του έργου. Μάλιστα στην τελευταία συνάντηση με τον κ. Σπίρτζη, στις 8 Αυγούστου, απέσπασα την δέσμευση του για ευόδωση του αιτήματος. Τις επόμενες ημέρες έχουμε προγραμματίσει νέα συνάντηση στην Αθήνα προκειμένου να δρομολογηθούν οι εξελίξεις που αφορούν το έργο. Έχουμε μπροστά μας πολύ δουλειά αλλά με συντονισμένες προσπάθειες θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το Αγρίνιο».