Η «Ανατροπή Τώρα» για τη συγχώνευση του 9ου με το 19ο δημοτικό: Αδράνεια από τη δημοτική αρχή Αγρινίου

Με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη “Ανατροπή Τώρα – Πολίτες σε Δράση” με επικεφαλής τον Δ. Τραπεζιώτη σε ανακοίνωσή της επανέρχεται στο θέμα της συγχώνευσης του 9ου με το 19ο δημοτικό σχολείο Αγρινίου και καταλογίζει στη δημοτική αρχή Αγρινίου αδράνεια, εφησυχασμό και απουσία…

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Με εισήγηση για συγχώνευση του 9ου με το 19ο Δημοτικό σχολείο του Δ/ντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού κ. Κολοβού , μέλους της Δημοτικής Παράταξης Παπαναστασίου και Δημοτικού Συμβούλου και με αντίθετη θέση-άποψη της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Αγρινίου (αρ. αποφ 7/2016- 1/12/2016), του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε Αγρινίου-Θέρμου, του Συλλόγου γονέων και την αρνητική εισήγηση του περιφερειακού Δ/ντη Δυτικής Ελλάδος, τα Υπουργεία παιδείας έρευνας και θρησκευμάτων, και οικονομικών έλαβαν την υπ΄αριθ. 97115/01/2017 απόφαση η οποία μεταξύ άλλων προέβλεπε και την συγχώνευση του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου με το 19ο 6/θ ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου, σε 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου.
Η παράταξή μας αμέσως αντέδρασε, ανέδειξε το ζήτημα και με ανακοινώσεις, επαφή με τους άμεσα ενδιαφερόμενους και σε συντονισμένη με τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών δράση, πετύχαμε την αναστολή της απόφασης, την οποία το μέλος της παράταξης Παπαναστασίου κατά τα άνω προκάλεσε. Φαίνεται όμως πιά ξεκάθαρα ότι ο κ. Κολοβός δεν ενεργούσε αυτοβούλως, αλλά σε πλήρη συνεννόηση με τη δημοτική αρχή. Γι αυτό στις 28/8/2017, εντελώς αιφνιδιαστικά, έφεραν εκτός ημερησίας διάταξης το θέμα της συγχώνευσης των δυο σχολείων στο Δημοτικό Συμβούλιο, κόντρα μάλιστα στην προηγούμενη ομόφωνη απόφασή του. Στην ενημέρωση από την πλευρά της παράταξής μας για τις εξελίξεις επί του θέματος, δηλαδή την αναστολή της απόφασης περί συγχωνεύσεως που είχε ήδη υπογραφεί από τον αρμόδιο Υπουργό παιδείας και βρίσκονταν προς υπογραφή από τον συναρμόδιο Υπουργό κ. Χουλιαράκη, ενέργεια που θα ολοκληρώνονταν μέχρι την Πέμπτη ή Παρασκευή (τρείς μέρες αργότερα), αντέδρασαν με χαρακτηρισμούς, για τους οποίους αναφερόμαστε παρακάτω. Χαρακτήρισαν τα γεγονότα ως «δήθεν πληροφορίες» της παράταξής μας, και συνέχισαν τις ενέργειές τους για την συγχώνευση-μεταφορά των σχολείων. Για να μην εκτεθούν δε εντελώς καθώς με την απόφασή τους-όπως την πρότεινε η αρμόδια Αντιδήμαρχος- ανακαλούνταν η προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μη συγχώνευση των σχολείων, δέχθηκαν να μην προχωρήσουν στην μεταφορά , μέχρι την Παρασκευή (1/9/2017). Ποιες ήταν οι ενδιάμεσες ενέργειές τους ως δημοτική αρχή από την ημερομηνία λήψης της ανωτέρω ομόφωνης απόφασης; Απολύτως καμιά!!!! Αντιθέτως με ανυπόγραφα κείμενα σε sites και έντυπο τύπο (προσφιλή μέθοδο παρέμβασης της δημοτικής αρχής) προσπάθησαν να ακυρώσουν τις προσπάθειές μας για οριστική αναστολή-ακύρωση της απόφασης. Ακόμη και σήμερα, που ο κίνδυνος αποφεύχθηκε, προσπαθούν με τον ίδιο ανέντιμο τρόπο (ανώνυμο δημοσίευμα) να μας πούν για το πόσο σωστή είναι η άποψη να συγχωνευθούν τα σχολεία, καθυβρίζοντας (έτσι νομίζουν) όλους όσους παλέψαμε και παλεύουμε για το αντίθετο. Περί όνου σκιάς χαρακτηρίζει το ανώνυμο άρθρο το τεράστιο πρόβλημα που απασχόλησε δεκάδες οικογένειες, εκπαιδευτικούς και μαθητές (βλέπε εφημερίδα ΕΒΔΟΜΑΔΑ 29/8/2017 σελ. 21). Η απόφαση πάντως ανεστάλη, η παράταξή μας είμαστε υπερήφανοι γι αυτό, όπως υπερήφανοι είμαστε που μαζί με εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και το σύνολο των κατοίκων της περιοχής το επιτύχαμε.
Αυτά πράξαμε εμείς. Η Δημοτική Αρχή και οι άλλες παρατάξεις που μας κατηγόρησαν για λαϊκισμό, παλαιοκομματισμό και αντιθεσμική ενέργεια τι έκαναν εκτός από το να ψηφίσουν κατά της συγχώνευσης; Απολύτως τίποτε. Μόνο ο Δήμος Αγρινίου έστειλε μια επιστολή (!!!) στο Υπουργείο παιδείας και έκτοτε περιμένει. Είναι γνωστή η παρέμβασή του και οι διεκδικήσεις του με επιστολές που ενίοτε πηγαίνουν και σε λάθος διευθύνσεις!!!! Είναι η ίδια Δημοτική Αρχή που συνειδητοποιώντας το πρόβλημα του χρόνου, έφερε εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα της συγχώνευσης των σχολείων, και μάλιστα χωρίς επιφυλάξεις, επιδιώκοντας έτσι τη δημιουργία τετελεσμένων καταστάσεων. Πάλι όμως ο δικός μας «λαϊκισμός» και η ενημέρωση προς το σώμα του δημοτικού συμβουλίου δεν επέτρεψαν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση.
Από όλα τα παραπάνω σαφέστατα και ξεκάθαρα προκύπτει ότι η ανάδειξη ενός προβλήματος, η προσπάθεια επίλυσής του, η κοινή δράση με τους εμπλεκόμενους και άμεσα ενδιαφερόμενους (μαθητές, γονείς, διδάσκοντες, συνδικαλιστικές παρατάξεις και θεσμοθετημένα όργανα-δ/νσεις εκπαίδευσης, γενικούς γραμματείς και υπουργεία) είναι παλαιοκομματισμός και αντιθεσμική ενέργεια!!! Η Αδράνεια, ο Εφησυχασμός, η Απουσία είναι θεσμική παρέμβαση;;;
Εμείς ήμασταν πάντα παρόντες με προσπάθειες και δράση σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αφορούσε την προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων του Δήμου μας (Υγεία, Πάρκο, σύνδεση με την Ιόνια οδό, ΒΙΟΠΑ, Πανεπιστήμιο, περιβάλλον, απασχόληση, αθλητισμός).
Και αν ένα έργο έγινε στην πόλη μας την τελευταία τριετία είναι το κλειστό της αερογέφυρας, για το οποίο εμείς ως παράταξη και μόνο εμείς ήμασταν εκείνοι που το αναδείξαμε καθότι βρισκόμασταν κάθε στιγμή σε εγρήγορση και άμεση επικοινωνία με τους υπεύθυνους για την ολοκλήρωσή του.
Έτσι εμείς αντιλαμβανόμαστε τον θεσμικό μας ρόλο ως Δημοτική Παράταξη, Δημοτικοί Σύμβουλοι και ενεργοί πολίτες.
Κλείνοντας να ευχηθούμε στους μικρούς μαθητές καλή και δημιουργική νέα σχολική χρονιά.
Επιτροπή Παιδείας Δημοτικής Παράταξης
«ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ – ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ»