Περιφερειακό Συμβούλιο: Ανάληψη πρωτοβουλιών για απαλλαγή των κοινωφελών Ιδρυμάτων από τον ΕΝΦΙΑ

Την ανάληψη πρωτοβουλιών από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Περιφερειάρχη, Απόστολο Κατσιφάρα, ώστε να απαλλαγούν τα Ιδρύματα κοινωφελούς χαρακτήρα από την πληρωμή ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά τους που δεν αξιοποιούνται, αποφάσισε κατά τη σημερινή συνεδρίασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, η οποία έγινε παρουσία εκπροσώπων Ιδρυμάτων, Σωματείων και Φορέων.

«Σε μια εποχή που οι δομές αυξάνονται λόγω των αναδυόμενων κοινωνικών αναγκών, η χρηματοδότησή τους τα τελευταία χρόνια μειώνεται συνεχώς και τείνει να εξανεμιστεί, ενώ από τις χρηματοδοτήσεις αυτές έχουν αποκλειστεί ιδρύματα με μακρόχρονη παρουσία και αξιοσημείωτο κοινωνικό έργο. Και σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, έρχεται να προστεθεί η βαριά φορολόγηση των κοινωφελών ιδρυμάτων και σωματείων, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία των προγραμμάτων τους και στερώντας βασικές υπηρεσίες φροντίδας και προστασίας από τις πιο αδύναμες και ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας μας» τονίζει χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και συνεχίζει: «Πρέπει να επέμβουμε δυναμικά ώστε να αλλάξει η ισχύουσα νομοθεσία. Τα ποσά για ΕΝΦΙΑ που καλούνται να καταβάλουν τα Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για ακίνητα αναξιοποίητα και πολλές φορές αναπαλλοτρίωτα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των ετήσιων λειτουργικών δαπανών τους, ώστε να συνεχίσουν να επιτελούν το πολύτιμο για την κοινωνία έργο τους.».
Την εισήγηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έκανε ο Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Αλληλεγγύης, Αντώνης Χαροκόπος, ο οποίος ανέλυσε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και την μεγάλη αδικία που συντελείται από την επιβολή ΕΝΦΙΑ στα αναξιοποίητα ακίνητα των κοινωφελών ιδρυμάτων και δομών.

Η απόφαση που εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας ήταν η ανάληψη δυναμικών πρωτοβουλιών ώστε να ενωθούν δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα και να υπάρξει αλλαγή του υφιστάμενου νόμου και να αναστραφεί η αδικία που συντελείται από τη βαριά φορολόγηση των Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από τον ΕΝΦΙΑ για τα αναξιοποίητα ακίνητά τους, ενώ η απόφαση του Σώματος θα προωθηθεί και στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, ώστε ενιαία οι Περιφέρειες να καταθέσουν κοινή πρόταση προς την Κυβέρνηση.

Ποιοι φορείς είχαν προσκληθεί

Στη σημερινή συνεδρίαση είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν εκπρόσωποι ιδρυμάτων, σωματείων και δομών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μεταξύ άλλων:
• Από το «ΜΕΡΙΜΝΑ» Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο, ο Γραμματέας, Θεοφάνης Μαγιώνος, και ο Ταμίας, Γεώργιος Αγγελακόπουλος.
• Από το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής & Αποκατάστασης «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ», η Πρόεδρος, Διονυσία Σαμαντά.
• Από το Άσυλο Ανιάτων Πατρών «Αγία Ευφροσύνη», ο Πρόεδρος, Διονύσιος Τσεκούρας.
• Από τον Κωνσταντοπούλειο Οίκο Ευγηρίας & Χρόνιων Παθήσεων, η Πρόεδρος, Αναστασία Ταβουλάρη, και ο Διευθυντής, Γεώργιος Σολωμός.
• Από το Χαμόγελο του Παιδιού, το μέλος του ΔΣ, Ευαγγελία Μαλαμάκη.
• Από τα Παιδικά Χωριά SOS, η κοινωνική λειτουργός, Κατερίνα Παπαθεοφίλου.
• Από το Ειδικό Κέντρο Αποκατάστασης & Μέριμνας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Αιγίου «Ζωοδόχος Πηγή», ο Πρόεδρος, Θεόδωρος Στεφανίδης.