Περιμένοντας το ΔΝΤ – Κυβερνητικές προσδοκίες για αποφυγή εμπλοκών στην αξιολόγηση

«Ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας». Αυτή η δήλωση του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ, αποτελεί την κεντρική ιδέα της κυβέρνησης για το πως επιθυμεί να αντιμετωπίσει την επερχόμενη τρίτη αξιολόγηση. Ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει το συντομότερο δυνατό την τρίτη αξιολόγηση και σε αυτό δεν θα αποτελέσει εμπόδιο η στάση του ΔΝΤ.«Θα κάνουμε το παν δυνατόν για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σύντομα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «τα βγάλαμε πέρα σε πιο δύσκολες συνθήκες, ακόμη κι όταν είχαν δώσει σχεδόν δικαίωμα βέτο στο ΔΝΤ», υπενθύμισε ο πρωθυπουργός.

Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ότι «εμείς μπορούμε να ζήσουμε και με το ΔΝΤ, αν τηρεί τα συμφωνηθέντα, αλλά φυσικά και χωρίς το ΔΝΤ», προσθέτοντας ότι το Ταμείο πρέπει «να πάρει τις αποφάσεις του έπειτα από 2,5 χρόνια», τονίζει την ανάγκη που έχει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το ρόλο και την στάση του ΔΝΤ στην επερχόμενη αξιολόγηση.

Η στάση του ΔΝΤ
Πήγες από το οικονομικό επιτελείο, αλλά και από την πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών, καθησυχάζουν ότι αυτή τη φορά το Ταμείο δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει εμπλοκές στην αξιολόγηση. Οι εκτιμήσεις προέρχονται από την επιθυμία των Ευρωπαίων να κλείσουν χωρίς νέα «επεισόδια» την επερχόμενη αξιολόγηση, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες ότι θα φροντίσουν προκειμένου το Ταμείο να βάλει εμπόδια στην αξιολόγηση.

Παρόλα αυτά η κατάσταση για το κλίμα που θα επικρατήσει κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης θα ξεκαθαρίσει μετά την ολοκλήρωση των Γερμανικών εκλογών και το σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο. Μόνο τότε η νέα κυβέρνηση και ο νέος υπουργός Οικονομικών θα δώσουν «τη γραμμή» για τη στάση που θα κρατήσουν οι Ευρωπαίοι δανειστές, αλλά και τα περιθώρια που θα έχουν στο ενδεχόμενο νέων πιέσεων από ΄την πλευρά του ΔΝΤ.

Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια
Μια πρώτη εικόνα για το τι αναμένεται να γίνει κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης αναμένεται να αποκομίσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια του πρώτου Eurgoroup της σεζόν, το οποίο έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου.

Εκεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερωθεί για τις προθέσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Αν και το γεγονός ότι το Eurogroup διεξάγεται μόλις 10 ημέρες πριν τις Γερμανικές εκλογές, δηλαδή σε χρονική στιγμή που οι Γερμανοί έχουν απαγορεύσει να υπάρξει οποιαδήποτε ένταση, ο κ. Τσακαλώτος θα έχει σημαντικές επαφές με τους ομολόγους του.Εκεί αναμένεται ο κ. Τσακαλώτος να δώσει εικόνα για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων, αλλά και τις επόμενες κινήσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Σε αυτή τη συνεδρίαση αναμένεται να γίνει και ο αρχικός προγραμματισμός αναφορικά με την επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Όλα δείχνουν ότι οι τέσσερις τεχνοκράτες των Θεσμών δεν πρόκειται να έρθουν στην Αθήνα πριν τη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον από τις 13 έως τις 15 Ιουλίου.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν τηλεδιασκέψεις μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και των τεσσάρων επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις του προγράμματος. Άλλωστε από σήμερα ξεκινούν να έρχονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών προκειμένου να ελέγξουν την πορεία υλοποίησης του προγράμματος και την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

πηγή : huffingtonpost.gr