Χάραξη από την Ερμίτσα προτείνει το ΤΕΕ για τα πρώτα χλμ του “Αγρίνιο – Άγιος Βλάσης”

χαραξη ερμίτσαΤο ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας ενεργώντας ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας προχώρησε στην σύσταση ομάδας εργασίας για την στοιχειοθέτηση συγκεκριμένης πρότασης τροποποίησης της χάραξης του 1ου τμήματος της Ε.Ο. Αγρινίου – Καρπενησίου. Η χάραξη που προτείνει το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας ξεκινάει από την χ.θ.0+091,00 (Κόμβος Ερμίτσα, διασταύρωση Παναιτωλίου) και τελειώνει στη χ.θ..3+036,00 όπου συναντάει την υφιστάμενη υπό κατασκευή νέα Ε.Ο. Αγρινίου – Καρπενησίου. Ως γνωστόν η μελέτη του Υπουργείου Υποδομών προτείνει για τα πρώτα χιλιόμετρα του δρόμου τη διέλευσή τους μέσα από την περιοχή του Ρουπακιά, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις και επιπλέον να δημιουργούνται προβλήματα ένα αναπτυσσόμενο οικιστικά προάστιο του Αγρινίου. Το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας προτείνει τη μετατόπιση των χιλιομέτρων αυτών παραποτάμια στην περιοχή της Ερμίτσας.

Τα κυριότερα οφέλη της προτεινόμενης νέας χάραξης είναι:
Μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των απαλλοτριώσεων αγροτεμαχίων και οικοπέδων.
Με τα τεχνικά έργα που προτείνονται αναβαθμίζονται οι περισσότερες υφιστάμενες τοπικές οδοί.
Δίνεται δυνατότητα ανάπτυξης πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα κατά μήκος της νέας προτεινόμενης χάραξης.
Δίνεται δυνατότητα επέκτασης σχεδίου πόλης του Αγρινίου προς τα Ανατολικά όπως είναι η πρόβλεψη του υφιστάμενου ΓΠΣ αλλά και η επιδίωξη των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης
Υπάρχει δυνατότητα ανάδειξης της παραποτάμιας ζώνης καθώς και ανάπτυξης μορφών ψυχαγωγίας και άθλησης. Ενδεικτικά αναφέρεται ο ποδηλατόδρομος του οποίου η μελέτη είναι σχεδόν ολοκληρωμένη καθώς και δίκτυο πεζοδρόμων γύρω από αυτόν.
Η νέα χάραξη επιτρέπει την σύνδεση του δρόμου Αγρίνιο – Καρπενήσι με την συνδετήρια οδό Αγρινίου – Ιόνιας Οδού – Πλατυγιαλίου λειτουργώντας ως συνέχεια του νότιου περιφερειακού άξονα του οικιστικού κέντρου του Αγρινίου