Όταν οι προηγούμενες αποτυχημένες πολιτικές έχουν ουσιαστικά “στρώσει το χαλί”…

Στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν τόσα πολλά θέματα – προβλήματα, που αν η Κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν τόσες -όχι ιδεοληψίες- αλλά “φοβίες” καλύτερα και επιδείκνυαν αποφασιστηκότητα, θα μπορούσαν να προσφέρουν λύσεις σε ορισμένα από τα προβλήματα που “σέρνονται” για πολλά χρόνια στη περιοχή. Σε δύο τουλάχιστον θέματα οι προηγούμενες αποτυχημένες πολιτικές έχουν ουσιαστικά “στρώσει το χαλί”…

Για παράδειγμα, την ώρα που κάποιοι γαλάζιοι κρατιστές… επιχειρούν να “ξαναζεστάνουν” την προοπτική της δημιουργίας φυλακών στο Αγγελόκαστρο, θα μπορούσε ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ να πιέσει και να βρεθεί σύντομα λύση στην προοπτική παράχωρησης της δήμοσιας έκτασης στο Αγγελόκαστρο, που το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και ο δήμος Αγρινίου υποδεικνύουν ως κατάλληλο τόπο για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου. Μάλιστα την ώρα που ο Πρωθυπουργός εξαγγέλει την κάθετη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε το ιδανικό “πακέτο”. Την ώρα που ο Πρωθυπουργός επικοινωνιακά ρίχνει το βάρος σε υγιείς και σοβαρές επενδύσεις (βλέπε επισκέψεις σε Παπαστράτος – Philip Morris και Apivita), σε τοπικό επίπεδο θα μπορούσαν η Κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να λύσουν το γρίφο με το “Υπερταμείο” και την έκταση στο Αγγελόκαστρο και να εμφανιστούν ως ουσιαστικοί αρωγοί των τοπικών φορέων για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και στην επίλυση ενός μεγάλου αναπτυξιακού προβλήματος που είναι οι χρήσεις γης. Αν η αποσυμφόρηση των φυλακών απαιτεί τη δημιουργία νέων σωφρονιστικών καταστημάτων, αυτό είναι μεν ένα σημαντικό θέμα, αλλά δευτερευούσης σημασίας και δεν μπορεί να προβάλλεται ως θετική εξέλιξη και προοπτική για την οικονομία μιας τοπικής κοινωνίας.

Το δεύτερο παράδειγμα, η άλλη μεγάλη ευκαιρία της Κυβέρνησης, είναι η περίπτωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία γύρω από την οποία το διάστημα αυτό υπάρχουν έντονες διεργασίες. Στο πρόσφατο παρελθόν είδαμε τα αποτελέσματα των προηγούμενων πολιτικών. Τα πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου να αυτονομούνται με μια… τροπολογία και με το “σχέδιο Αθηνά” να περνούν στην εποπτεία του Πανεπιστημίου Πατρών που στην πράξη έχει αποδειχθεί πως δεν ήθελε ποτέ τα τμήματα. Αντίστοιχα στο Μεσολόγγι το αυτόνομο ΤΕΙ “κατακρεουργήθηκε” με τη φυγή τμημάτων που είχαν έρεισμα με την τοπική παραγωγή και οικονομία. Η Επιτροπή που όρισε πρόσφατα ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου για να μελετήσει τη μετεξέλιξη των Τμημάτων του ΤΕΙ στο Μεσολόγγι είναι ένα πρώτο καλό βήμα, που εικάζεται ότι πιθανόν να οδηγήσει το ΤΕΙ Μεσολογγίου σε αυτόνομη πορεία και με περισσότερες προοπτικές. Η περίπτωση των Τμημάτων του Αγρινίου ίσως είναι κάπως πιο δύσκολη, όμως πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να “τιθασεύσει” την Πρυτανεία των Πατρών που εν πολλοίς υπονομεύει το μέλλον των Τμημάτων. Ούτε η πρόταση για την υπαγωγή των τμημάτων του Αγρινίου σε μία ενιαία Σχολή με δική της Κοσμητεία είναι μία εύκολη πρόταση, όμως με κάποιο τρόπο πρέπει η Κυβέρνηση να αποσπάσει τη δέσμευση της Πρυτανείας των Πατρών, πως θα αντιμετωπίσει ισάξια τα τμήματα του Αγρινίου και θα τα βοηθήσει να αναπτυχθούν.

Και στις δύο περιπτώσεις η Κυβέρνηση έχει το “πάτημα”, στο χέρι της είναι αν θα κάνει ή όχι το “πήδημα”…