Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση για τον Αράκυνθο – Πρόταση στο πρόγραμμα Life

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ θα καταθέσουν ο δήμος Αγρινίου και ο δήμος Μεσολογγίου σε συνεργασία με το Τμήμα Διαχείρισης Περιβαλλοντικών και Φυσικών Πόρων στο πρόγραμμα LIFE. Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της δασικής υπηρεσίας ου Μεσολογγίου, για την υποστήριξη της επικοινωνίας, της διάδοσης πληροφοριών και της αύξησης της ευαισθητοποίησης για θέματα περιβάλλοντος, όσον αφορά τον ορεινό όγκο του Αράκυνθου, που “μοιράζεται” ανάμεσα στο δήμο Αγρινίου και το δήμο Μεσολογγίου.

Οι τέσσερις βασικοί στόχοι του έργου είναι:
Η Δημιουργία, συλλογή, ομογενοποίηση, διαχείριση και η διάδοση ανοιχτών δημόσιων διοικητικών και επιστημονικών δεδομένων που σχετίζονται με τη δασική και περιβαλλοντική διαχείριση και προστασία. Το έργο θα εστιάσει αρχικά στη συγκέντρωση, ομογενοποίηση και άμεση διαθεσιμότητα των διοικητικών, περιβαλλοντικών και πολιτισμικών δεδομένων της περιοχής αρμοδιότητας της δασικής υπηρεσίας του Μεσολογγίου σε μια ηλεκτρονική πύλη διαχειριζόμενη από την προαναφερθείσα δασική υπηρεσία, με μακροπρόθεσμο στόχο την αναπαραγωγή και μεταφορά των αποτελεσμάτων του έργου και σε άλλες Υπηρεσίες του δημοσίου τομέα της Ελλάδας.
Η αύξηση της συμμετοχής δημοκρατικών διαδικασιών και των διαδικασιών στήριξης των δημόσιων πολιτικών, η ενίσχυση της διαφάνειας, η βελτίωση και η αύξηση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων υπηρεσιών και η μείωση της κατανάλωσης πόρων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Προώθηση της χρήσης καινοτόμων τεχνολογιών: α) διαχείρισης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, β) ελέγχου και επιτήρησης του φυσικού περιβάλλοντος και καταπολέμησης των περιβαλλοντικών εγκλημάτων και γ) συμμετοχικής διαχείρισης των δεδομένων και υποστήριξης της χρήσης διαδικασιών επίτευξης συναίνεσης (consensusbuilding) στην λήψη αποφάσεων.
Βελτίωση της εφαρμογής των Ευρωπαϊκού, εθνικού και περιφερειακού περιβαλλοντικού δικαίου και πολιτικών και αύξηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και συμμετοχής των πολιτών.
Είναι προφανές ότι η Κοινωνία της Πληροφορίας δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον και νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη, ευημερία και ποιότητα ζωής. Η ανάπτυξή του βασίζεται στην ταχεία πρόοδο των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας (ΤΠΕ). Οι τεχνολογίες αυτές αποτελούν ουσιαστικό εργαλείο για την ανοικτή και αποτελεσματική διοίκηση και την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών στο κοινό.

Πρόταση στο Υποπρόγραμμα: Περιβάλλον, στον Τομέα Προτεραιότητας: LIFE Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση και πληροφόρηση και Είδος Έργου: Έργα πληροφόρησης, ευαισθητοποίησης και διάδοσης με τα εξής στοιχεία:
Τίτλος: “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση χωρίς Αποκλεισμούς με την Συμμετοχή πολιτών – κράτους – επιστήμης. Περίπτωση Δασικής Υπηρεσίας Μεσολογγίου”
Ακρωνύμιο: LIFE4M-E-gov
Επικεφαλής εταίρος: Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδος
Εταιρικό σχήμα:
NERCO – Ν. Χλύκας & Συνεργάτες Α.Ε.Μ.
Πανεπιστήμιο Πατρών (Τμήμα Διαχείρισης Περιβαλλοντικών και Φυσικών Πόρων)
Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου
Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου
Δήμος Αγρινίου
Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Πάντειο Πανεπιστήμιο)