Θεσμικά και διπλωματικά απαράδεκτη η παρέμβαση Παυλόπουλου για το δημοψήφισμα στην Καταλονία

Αν και στο σύνολο της πολιτικής διαδρομής του έχει αποδείξει ότι είναι πάντοτε ικανός για το χειρότερο, η απόφαση του Προκόπη Παυλόπουλου να πάρει θέση, με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, για το δημοψήφισμα στην Καταλονία είναι κάτι παραπάνω από ανεύθυνη.

Δεν νοείται παρέμβαση στα εσωτερικά άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πόσο μάλλον από τον Προέδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος εξ ορισμού οφείλει να αποφεύγει τη διατύπωση δημόσιων θέσεων για ζητήματα που δεν σχετίζονται με τις εθιμοτυπικού τύπου αρμοδιότητες. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι ο κ. Παυλόπουλος δεν αρκέστηκε στο να πει κάτι ουδέτερο τύπου «σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα κάθε κράτους-μέλους της Ε.Ε», το οποίο ίσως να ήταν αποδεκτό κατά κάποιο τρόπο, αλλά μπήκε και σε λεπτομέρειες για τις προοπτικές της Βαρκελώνης!

Συγκεκριμένα είπε:
(…). Μέσα από αυτή την διαδικασία επίσης η Πόλη, ως μέσο έκφρασης και επικοινωνίας μεταξύ επιμέρους κοινωνικών συνόλων, μπορεί, ιδίως σήμερα, ν΄ απορροφήσει τους κραδασμούς, τους οποίους παράγουν σύγχρονα αυτονομιστικά φαινόμενα –με στοιχεία επικίνδυνου εθνικισμού- τα οποία πλήττουν την συνοχή του κράτους-έθνους αλλά και, για να έρθουμε στην ευρωπαϊκή μας πραγματικότητα, την συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την όλη πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Το παράδειγμα του παράνομου –και ουσιαστικώς ανυπόστατου- «δημοψηφίσματος» στην Καταλονία είναι άκρως επίκαιρο και αντιπροσωπευτικό: Η Βαρκελώνη, ως Πόλη, μπορεί να εκφράσει απείρως καλύτερα την κάθε είδους ιδιαιτερότητα της Καταλονίας, ακυρώνοντας έτσι τις ακραίες βλέψεις αυτονομιστών, που κατ΄ αποτέλεσμα πλήττουν την ίδια την Καταλονία και την προοπτική της(…)

Ιδανικά, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών θα καλούσαν στο τηλέφωνο τον κ. Παυλόπουλο σε έξαλλη κατάσταση αλλά μάλλον η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-Καραμανλή δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο…Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν ο κ. Παυλόπουλος έχει αποκτήσει κάποιο πρόσφατο ενδιαφέρον σε παράνομα και ανυπόστατα δημοψηφίσματα, ας ρίξει μια ματιά σε εκείνο που επέτρεψε να διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2015, με προεκλογική περίοδο διάρκειας 5 εργάσιμων ημερών…

πηγή : parapolitiki.com