To πρώτο έργο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στο Αγρίνιο γίνεται πράξη [HDvideo]

Παπαναστασίου και Κατσιφάρας παρουσίασαν το πρώτο έργο «Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης» στην Ελλάδα
Παπαναστασίου : Το Αγρίνιο αλλάζει
Κατσιφάρας: Όραμα που απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας

Υπογράφτηκε την Τρίτη 3/10 από τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα η ένταξη του έργου «Λειτουργική αναβάθμιση επιχειρηματικού κέντρου στη νοτιοανατολική είσοδο της πόλης» προϋπολογισμού 4,8 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδος. Σήμερα στο Δημαρχείο Αγρινίου σε συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας και ο Δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου παρουσίασαν το έργο αυτό που αποτελεί την πρώτη πράξη της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδος 2014- 2020.

Στην σημασία του έργου αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπαναστασίου: «Ξεκινάμε την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου μας για το Αγρίνιο. Της πόλης που ονειρευόμαστε, οραματιζόμαστε και θέλουμε να ζήσουμε. Με λιγότερο κυκλοφοριακό, με περισσότερους ελεύθερους χώρους, με ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της επιχειρηματικότητας.Το όραμα της Δημοτικής Αρχής είναι ένα Αγρίνιο με αναπτυξιακή προοπτική. Έχοντας ως βασικό εργαλείο τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη προχωράμε στην υλοποίηση του προγράμματος μας.Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση, μετά την ανακοίνωση της ΠΔΕ, να παρουσιάσουμε την πρώτη πράξη της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο Ε Π Δυτικής Ελλάδος 2014- 2020 και αφορά στην λειτουργική αναβάθμιση του επιχειρηματικού κέντρου στη νοτιοανατολική είσοδο της πόλης. Αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιακών παραγόντων το γεγονός ότι καταφέραμε να είμαστε ο πρώτος Δήμος που εξασφάλισε χρηματοδότηση. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά όλους όσους συμμερίστηκαν το όραμα και την αγωνία μας. Όλοι μαζί εργαστήκαμε μεθοδικά, με συνέπεια και απόλυτα προσηλωμένοι στον στόχο μας. Ευχαριστώ τον κ. Κατσιφάρα και τους συνεργάτες του, την κ. Α. Σταθοπούλου που είναι σήμερα εδώ, τη Δνση Τεχνικών Υπηρεσιών και τη Δνση Προγραμματισμού του ΔΑ. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτ/νίας Π. Τσιχριτζή και τον πρόεδρο του π.τ. ΤΕΕ Αιτ/νιας Στ. Μπλέτσα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς μέχρι την υλοποίηση του προγράμματος».

“Δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα και πρόκληση” σχολίασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και πρόσθεσε: «Εμείς δεν απαντάμε με λόγια αλλά με έργα». Χαρακτήρισε τη ΒΑΑ Αγρινίου ένα πραγματικά οραματικό σχέδιο. «Αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα εμπιστοσύνης μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Αγρινίου» επισήμανε και για να προσδιορίσει την αποτελεσματικότητα θύμισε ότι το στρατηγικό σχέδιο της ΒΑΑ εγκρίθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2017. Ακολούθησε –όπως είπε- η έγκριση από την Επιτροπή Παρακολούθησης της εξειδίκευσης και των κριτηρίων επιλογής των δράσεων.«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δουλέψαμε σκληρά για να επιτύχουμε τον στόχο. Γιατί θεωρούμε ότι πρόκειται για κορυφαία πολιτική πράξη» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Το έργο «Λειτουργική αναβάθμιση επιχειρηματικού κέντρου στη νοτιοανατολική είσοδο της πόλης» περιλαμβάνει:
Φυσικό αντικείμενο της πράξης:
Το φυσικό αντικείμενο της πράξης είναι η αναβάθμιση της νοτιοανατολικής εισόδου της πόλεως Αγρινίου με κατασκευή νέων και ανακατασκευή υπαρχουσών οδών στο Δ.Δ. Αγρινίου και συγκεκριμένα βρίσκεται:
Α) Ανατολικά της Εθνικής Οδού Αγρινίου – Αντιρρίου, (οδ. Μ. Κατράκη έως την οδ. Αγ. Ιωάννη Ρηγανά).
Β) Νότια της Εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων (νέος υπεραστικός σταθμός του ΚΤΕΛ Ν. Αιτωλ/νίας, Μουσικό Σχολείο Αγρινίου έως την οδό Αναπαύσεως).
Κατασκευάζονται εκ νέου ή ανακατασκευάζονται οι οδοί:
1. Οδ. Κλεισθένους, μήκους 480,00 μ, από τον νέο υπεραστικό σταθμό του ΚΤΕΛ Ν. Αιτωλ/νίας έως την οδ. Αρχιμήδη.
2. Οδ. Αρχιμήδη, μήκους 240,00 μ από Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων έως την οδ. Αναπαύσεως.
3. Πάροδος οδ. Αρχιμήδη, μήκους 50,00 μ, η οποία μετατρέπεται σε πεζόδρομο.
4. Οδ. Αναπάυσεως, μήκους 560,00 μ, από την οδ. Ευκλείδη έως το τέρμα της στο νεκροταφείο Αγρινίου.
5. Οδ. Ησιόδου, μήκους 260,00 μ από την οδ. Αναπαύσεως έως το τέρμα της.
6. Οδ. Παυσανία, μήκους 480,00 μ, από την οδ. Αναπαύσεως έως την Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων.
7. Τμήμα της οδ. Ηρακλείτου μήκους 150,00μ καθώς και πάροδος της ίδιας οδού μήκους 50,00μ.