Λάθος επιλογές και ο μαγνητικός τομογράφος κλειστός επ’ αόριστον….

Από τα περί δολιοφθοράς… στην έλλειψη γιατρού
“Μπλεγμένος” στην υγρασία ο μαγνητικός και στις παλινωδίες των διοικούντων
Από τα μέσα Απριλίου ο μαγνητικός τομογράφος του Νοσοκομείου Αγρινίου παραμένει εκτός λειτουργίας. Η αιτία όμως δεν είναι μόνο μία βλάβη, αλλά ουσιαστικά μία μακρά σειρά λανθασμένων επιλογών.

Στη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στις αρχές Ιουλίου ο διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου Δ. Μιχάλης είχε αναφέρει πως ο μαγνητικός τομογράφος τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω υγρασίας του χώρου που βρίσκεται, καθώς επίσης και ότι έχει ανατεθεί σε ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων να αποφανθεί για τα συνεχή προβλήματα που παρουσιάζονται. Ωστόσο τότε ο διοικητής είχε αναφέρει πως για την υπόθεση αυτή μπαίνουν και ερωτήματα για το αν υπάρχει δολιοφθορά… Ενώ όσον αφορά την έλλειψη γιατρού είχε αναφέρει πως υπάρχει ήδη επικουρικός εκπαιδευμένος στο μαγνήτη που έρχεται σύντομα… Στη συνέντευξη Τύπου όμως που παραχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα ο διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου το “κλίμα” άλλαξε… Τα περί δολιοφθοράς μάλλον ξεχάστηκαν και ως πρόβλημα αναδείχθηκε η έλλειψη γιατρού, αφού αυτός που θα “έρχονταν σύντομα”, όπως φαίνεται, είτε δεν υπήρχε ως περίπτωση, είτε τελικά δεν ήρθε ποτέ… “Αν είχαμε το γιατρό ο μαγνήτης θα ήταν επισκευασμένος, έχουμε ζητήσει επικουρικό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ενδιαφερόμενος γιατρός” ανέφερε ο διοικητής του Νοσοκομείου. Ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ανέφερε πως “ο μαγνήτης βρίσκεται αυτή τη στιγμή μη επισκευασμένος, αλλά αυτό είναι επιλογή… Είναι επιλογή να απαντηθούν ερωτήματα που αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται οι απαντήσεις και είναι επιλογή, επειδή δεν είχαμε γιατρό να τον λειτουργήσει”. Βεβαίως οι κατά καιρούς αναφορές του διοικητή του νοσοκομείου προκαλούν ίλιγγο… Ιδίως όταν λέγεται πως ένας μαγνητικός τομογράφος που έχει υποστεί βλάβη από την υγρασία θα μείνει χωρίς να επισκευεί για πολλούς μήνες, μέχρι να απαντηθούν τα… “ερωτήματα” της διοίκησης και μέχρι να βρεθεί γιατρός για να τον λειτουργήσει…

«Είπα – ξείπα» μέσα σε μία εβδομάδα
Και ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο διοικητής του νοσοκομείου δήλωνε πως είναι επιλογή η μη επισκευή του μαγνητικού τομογράφου, σήμερα το ΔΣ του νοσοκομείου αποφάσισε να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την επισκευή του… Μάλιστα η επισκευή της βλάβης θα συνδυαστεί με την αντικατάσταση του δαπέδου του χώρου. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή ελήφθη με την επίφυλαξη του εκπροσώπου των γιατρών στο ΔΣ και της διευθύντριας της Ιατρικής Υπηρεσίας για το κατά πόσο είναι εφικτή η διασφάλιση του χώρου από την επανεμφάνιση της υγρασίας κατά την έκθεση του μηχανικού… Το πλέον εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι η εν λόγω απόφαση πάρθηκε (δείτε εδώ) με εισηγητικό το αίτημα της Τεχνικής Υπηρεσίας που φέρει ημερομηνία την 19.04.2017, δηλαδή πολύ πριν απαντηθούν τα “ερωτήματα” που υποτίθεται πως έμπαιναν από την διοίκηση. Είναι προφανής μέσα από όλα αυτά η παιδαριώδης ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το ζήτημα!

Τα λάθη ξεκίνησαν αρκετά χρόνια πριν…
Η λανθεσμένη διαχείριση του προβλήματος στην παρούσα συγκυρία είναι το “κερασάκι στην τούρτα” μια μακράς λανθασμένων επιλογών στην υπόθεση του μαγνητικού τομαγράφου. Στον αρχικό σχεδιασμό για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου Αγρινίου και του εξοπλισμού του δεν προβλέπονταν μαγνητικός τομογράφος. Ήταν κάτι που προέκυψε στη πορεία. Και το πρόβλημα φαίνεται ότι έγκειται στο γεγονός ότι δεν επιλέχθηκε -όπως φαίνεται από την εξέλιξη των πραγμάτων- ο καταλληλότερος χώρος στο νοσοκομείο. Εξ’ου η υγρασία και οι απανωτές βλάβες… που αν μη τι άλλο αποδεικνύουν το λανθασμένο σχεδιασμό. Σα να μην έφτανε αυτό, ο ακτινολόγος που επιλέχθηκε να εκπαιδευτεί στο χειρισμό του μαγνητικού τομογράφου, που απέκτησε το Νοσοκομείο Αγρινίου, επιλέχθηκε (από προηγούμενη διοίκηση) παρά το γεγονός ότι ανέμενε να «ξεπαγώσουν» οι κρίσεις του 2010 και να τοποθετηθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας… Kάτι που τελικά έγινε τώρα και έτσι ο μαγνητικός τομογράφος έμεινε χωρίς εξειδικευμένο γιατρό. Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη εκπαίδευση διαρκεί σχεδόν ένα χρόνο. Έτσι βρεθήκαμε σήμερα με το μηχάνημα εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης από την υγρασία του χώρου και χωρίς εξειδικευμένο γιατρό να το λειτουργήσει… Το δυστύχημα είναι ότι όλα αυτά προέκυψαν όχι από κάποια ατυχή συγκυρία, αλλά από λάθος σχεδιασμούς και επιλογές.