“Ούτε ως εναλλακτική η εκτροπή του Αχελώου” στα Υδατικά Σχέδια Διαχείρισης

Οι θέσεις της Συντονιστικής κατά της εκτροπής του Αχελώου
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου η ημερίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ) με θέμα την 1η Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Η ημερίδα αυτή εντάσσεται στις διαδικασίες διαβούλευσης που έχει δρομολογήσει η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αναθεώρηση των αρχικών Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

Ωστόσο όμως σηματοδοτεί και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Αιτωλοακαρνανία αλλά και την Δ. Ελλάδα γενικότερα, δεδομένου ότι σχετίζεται με την κυοφορούμενη εδώ και πολλά χρόνια εκτροπή του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία.
Άλλωστε τα αρχικά και υπό αναθεώρηση τώρα, σχέδια Διαχείρισης τόσο της Αιτωλοακαρνανίας όσο και της Θεσσαλίας, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο δικαιολογούσαν το εγχείρημα της εκτροπής, κάτι για το οποίο τόσο η Συντονιστική των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας όσο και ένας πολύ μεγάλος αριθμός οικολογικών οργανώσεων από όλη την χώρα ηταν και είναι κάθετα αντίθετοι.

Βέβαια και αυτό θα πρέπει να τονιστεί, η πολιτική βούληση της σημερινής Κυβέρνησης κινείται και μάλιστα με ιδιαίτερη συνέπεια, κατά της εκτροπής του Αχελώου στην Θεσσαλία, γεγονός που ενδυναμώνει και διευκολύνει τις διαδικασίες αναθεώρησης των αρχικών σχεδίων διαχείρισης στην κατεύθυνση της μη εκτροπής.Ωστόσο όμως, όπως άλλωστε τόνισε και ο Πρόεδρος της Συντονιστικής επιτροπής των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής και Δήμαρχος Αγρινίου κος Παπαναστασίου στην παρέμβαση του, τα κείμενα της διαβούλευσης χρίζουν μεγαλύτερης επεξεργασίας και περαιτέρω τεχνικών βελτιώσεων και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αναφέρεται η εκτροπή σε αυτά και μάλιστα ούτε καν σαν εναλλακτικό σενάριο.

Έτσι λοιπόν και με βάση τα μέχρι σήμερα κείμενα διαβούλευσης όσο αφορά την 1η Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας άλλα και της Θεσσαλίας, η Συντονιστική Επιτροπή φορέων Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής του Αχελώου κατέληξε στα εξής :
1. Θεωρεί ότι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης και του ΥΠΕΚΑ ειδικότερα, κινείται προς την σωστή κατεύθυνση δηλαδή στην αποτροπή της εκτροπής του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία.
2. Διαφωνεί με την εμμονή της μελετητικής ομάδας στους προηγούμενους υπολογισμούς των υδατικών ισοζυγίων που οδηγούν σε διόγκωση των ελλειμμάτων της Θεσσαλίας.
3. Δεν συμφωνεί με τις υποεκτιμήσεις της μελετητικής ομάδας όσο αφορά τις υδατικές ανάγκες της Αιτωλοακαρνανίας για άρδευση αλλά και άλλες χρήσεις .
4. Δεν τεκμηριώνονται οι υπολογισμοί της μελετητικής ομάδας όσο αφορά την πραγματική συμβολή των πρόσθετων έργων (μικρών φραγμάτων) στο υδατικό ισοζύγιο της Θεσσαλίας.
5. Διαφαίνεται μια επιδερμική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε όλη την Δυτική Ελλάδα οι οποίες θα ήταν απόρροια μιας ενδεχόμενης εκτροπής του Αχελώου στην Θεσσαλία.
6. Τα αποθηκευτικά έργα ( δημιουργία πρόσθετων μικρών φραγμάτων) στην λεκάνη του Πηνειού εμφανίζονται μεν σαν κύρια λύση άλλα όχι ως ιδιαίτερα αποτελεσματική, σε αντίθεση με την εκτροπή που προτείνεται σαν εναλλακτικό σενάριο
7. Η εκτροπή του Αχελώου ποταμού εξακολουθεί να υφίσταται ως εναλλακτικό σενάριο και όχι ως κύρια λύση πλέον.
Ωστόσο όμως δεν διασφαλίζεται η μη εκτροπή αν δεν αφαιρεθεί εντελώς, έστω και σαν εναλλακτικό σενάριο, γιατί μπορεί να επανέλθει αργότερα ως κύρια λύση στον τρίτο διαχειριστικό κύκλο ( 2021-2027)

Για τους παραπάνω λόγους, η Συντονιστική Επιτροπή φορέων Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής του Αχελώου, αν και θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος στην υπό εξέλιξη αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας άλλα και της Θεσσαλίας, ζήτα από την μελετητική ομάδα και την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ το εξής :
Την επανεκτίμηση όλων των πραγματικών δεδομένων της εν εξελίξει αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, καθώς επίσης και την αφαίρεση της εκτροπής του Αχελώου από όλα τα σενάρια, έστω και αν αυτά είναι εναλλακτικά και όχι κύρια.