Παρέμβαση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Μεσολόγγι για το θέμα της καύσης βιορευστών

Παρέμβαση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στο Μεσολόγγι, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης (10/10/2017) από μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών Λιμνοθάλλαζα για το ζήτημα της Καύσης Βιορευστών στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού.

Αναλυτικά το κείμενο της παρέμβασης:
Να ακυρωθεί η κατασκευή μονάδων καύσης Βιορευστών
στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού

Πριν οκτώ περίπου μήνες στην τοπική κοινωνία του Μεσολογγίου, δημοσιοποιήθηκε η αδειοδότηση – από το Μάιο του 2014 μάλιστα! – τεσσάρων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα λειτουργούν με καύση 6500 τόνων βιορευστών ετησίως εντός του Εθνικού Πάρκου της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού.

Ως πρωτοβουλία πολιτών «Λιμνοθάλλαζα», καταγγείλαμε εξ αρχής:
• Τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο που θα προκληθεί στην υγεία των ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής από τους ρύπους που θα εκπέμπονται από τις μονάδες αυτές,
• Την μακροπρόθεσμη περιβαλλοντική επιβάρυνση του Εθνικού μας Πάρκου και την υποβάθμιση της γης υψηλής παραγωγικότητας του κάμπου του Ευηνοχωρίου.
• Την πλήρη αντίφαση μεταξύ της δημιουργίας τέτοιων μονάδων και του εκπεφρασμένου σχεδίου ανάπτυξης της πόλης μέσω οικοτουρισμού, αγροτουρισμού και τοπικής παραγωγής.
• Το παράνομο των αδειοδοτήσεων που δόθηκαν μετά από τρεις (!!!) τροποποιήσεις, πολλά ψεύδη, ακόμα περισσότερα λάθη και τέλος πολλά πλάγια μέσα.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα κινητοποιηθήκαμε ενημερώνοντας:
• Τους πολίτες με συνεχείς λαϊκές συνελεύσεις τόσο στο Μεσολόγγι όσο και στο Ευηνοχώρι, αναρτήσεις σε ηλεκτρονικές ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άρθρα στον τοπικό και εθνικό τύπο, συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικές εκπομπές, κ.α.
• Τον νυν Συντονιστή κ. Παπαθεοδώρου και τον προκάτοχό του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Παναγιωτόπουλο με παρέμβασή μας στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Πάτρα.
• Τον Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Μπαλαμπάνη.
• Την τοπική Αυτοδιοίκηση με παρεμβάσεις σε δύο Δημοτικά Συμβούλια (Μάρτιο και Σεπτέμβριο) που τελικά πάρθηκαν ομόφωνες καταγγελτικές αποφάσεις.
• Το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης καταγγέλλοντας τις πλημμέλειες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
• Τους φορείς του τόπου με ενημερωτική ημερίδα, κάλεσμα για συμπόρευση στον αγώνα μας και υπογραφή κοινού ψηφίσματος ενάντια στην καταστροφική «επένδυση».

(δείτε εδώ το χρονικό των κινητοποιήσεων για τις μονάδες βιορευστών)

Όμως, οκτώ μήνες μετά, λάμπουν δια της … απουσίας τους οι κυβερνητικοί βουλευτές του νομού μας, κ. Τριανταφύλλου και κ. Βαρεμένος, οι οποίοι αποφεύγουν να πάρουν δημόσια και ξεκάθαρη θέση ενάντια στην κατασκευή των μονάδων αυτών.
Η κ. Τριανταφύλλου, μετά την επερώτηση που έκανε στη Βουλή για το θέμα αυτό στις 7 Απριλίου 2017, και παρόλο που η απάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Φάμελλου έκανε λόγο για «περίεργη» διαδρομή όσον αφορά τη διαδικασία αδειοδότησης και τροποποίησης των αρχικών μελετών των μονάδων ενώ προανήγγειλε και «την επανασυζήτηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης με δημόσια διαδικασία», δεν επανέφερε ποτέ ούτε σε πολιτικό αλλά ούτε και σε τοπικό επίπεδο το θέμα.
Τους τελευταίους πέντε μήνες «κρύβεται» συστηματικά, όταν διαφαίνεται όλο και πιο καθαρά ότι το θέμα της ακύρωσης της «επένδυσης» είναι πολιτικό.
Ο υφυπουργός κ. Φάμελλος, με απόφασή του (αριθμ. πρωτ. 38224/11-9-2017) ακύρωσε παρόμοια «επένδυση» που είχε αδειοδοτηθεί από το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης στην εκλογική του περιφέρεια στα Βασιλικά Χαλκιδικής. Προφανώς η κ. Τριανταφύλλου αισθάνεται ότι εκπλήρωσε με το παραπάνω το καθήκον της όσον αφορά την υγεία και το περιβάλλον των πολιτών τής δικής της εκλογικής περιφέρειας θέτοντας απλά … μια επερώτηση!!!

Ως Πρωτοβουλία Πολιτών «Λιμνοθάλλαζα», καταγγέλλουμε αυτή τη στάση της κ. Τριανταφύλλου και την καλούμε, έστω και τούτη την ύστατη στιγμή, να συμπορευθεί στο δίκαιο αγώνα των πολιτών του Δήμου Μεσολογγίου, παίρνοντας δημόσια και ξεκάθαρη θέση αλλά και παρεμβαίνοντας σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο ώστε να ακυρωθεί η κατασκευή των μονάδων αυτών.

(δείτε εδώ μια συνολική άποψη για το θέμα των εργοστασίων βιορευστών)