Και εις το μηδέν καταλήγει ο εναλλακτικός τουρισμός στο Αγρίνιο

Nostos ΑγρίνιοΟ δήμος Αγρινίου συμμετείχε και στην εφετινή έκθεση για τον εναλλακτικό τουρισμό “Νοstos” που ολοκληρώνεται χθες στη Ναύπακτο. Ωστόσο όπως πέρυσι έτσι και φέτος, όπως και κάθε φορά που ο δήμος συμμετέχει σε κάποιου είδους έκθεση, δεν έχουμε καμία αποτίμηση των αποτελεσμάτων αυτής της παρουσίας. Οι έως τώρα σχετικές ανακοινώσεις του δήμου Αγρινίου μένουν στην επιφάνεια κάποιων events που διοργανώθηκαν από το περίπτερο του δήμου, ενώ για το σημαντικότερο λόγο της παρουσίας κάποιου στην έκθεση δεν υπάρχει feedback.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της έκθεσης 45 hosted buyers (εμπορικοί επισκέπτες) που εκπροσωπούν μεγάλες αγορές της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας έδωσαν το παρών στην έκθεση καθώς επίσης σημαντικός αριθμός εκπροσώπων από γραφεία της Ελλάδας που ασχολούνται με τον εισερχόμενο τουρισμό και εκπροσωπούν μεγάλες αγορές όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς, η Κίνα κτλ. Ο αριθμός των συναντήσεων μεταξύ εκθετών και εμπορικών επισκεπτών σύμφωνα πάντα με τους διοργανωτές υπολογίζεται περί τις 3.000! Ο δήμος Αγρινίου δεν φρόντισε ωστόσο να μας ενημερώσει αν έγιναν συναντήσεις είτε του δήμου, είτε των επιχειρήσεων, που φιλοξενούσε στο περίπτερό του, με operators και πόσες έγιναν και τι συμφωνίες ενδεχομένως προέκυψαν από αυτές τις συναντήσεις. Αυτή είναι η ουσία σε αυτού του είδους τις εκθέσεις…! Εδώ ίσως να μην υπήρξε ούτε μία συνάντηση, αν κρίνουμε το γεγονός ότι ο δήμος προτίμησε να επικοινωνήσει με ανακοίνωσή τους τα… παϊδάκια με σως μελιού και μουστάρδας….

Όσον αφορά την εικόνα της συνολικής παρουσίας του περιπτέρου του δήμου Αγρινίου στη Ναύπακτο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ήταν “ευτύχημα” για τον δήμο Αγρινίου το γεγονός ότι η φετινή διοργάνωση της έκθεσης έδινε ιδιαίτερη έμφαση στο γαστρονομικό τουρισμό και έτσι το περίπτερο του δήμου Αγρινίου γέμισε με προϊόντα τοπικών επιχειρήσεων. Του χρόνου όμως που δεν θα υπάρχει ως ειδικό θέμα της έκθεσης η γαστρονομία, τί θα δείξει ο δήμος Αγρινίου πέρα από μερικές αφίσες μνημείων, όπως η Αγία Τριάδα του Μαύρικα, που δεν έχουν πρόσβαση…;;; Όσο για την ουσία του εναλλακτικού τουρισμού στο περίπτερο του δήμου Αγρινίου αυτή ήταν από πλευράς ιδιωτικού τομέα ένα ξενοδοχείο, δύο σύλλογοι και δύο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται περίπου σε αυτό που ονομάζεται extreme sports. Και πάλι καλά που υπήρξαν και αυτοί, γιατί στην ουσία εναλλακτικός τουρισμός στην περιοχή του δήμου Αγρινίου δεν υφίσταται ούτε σε μεγέθη που διακρίνονται μόνο από το μικροσκόπιο… Ωστόσο ο δήμος Αγρινίου επέλεξε και φέτος να δώσει το παρών στην εν λόγω έκθεση δαπανώντας ποσό της τάξης των 5.000 €. Εξάλλου ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου  σε συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της έκθεσης με θέμα «οι πολιτικές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη του Εναλλακτικού Τουρισμού» το είπε ξεκάθαρα “στο Δήμο Αγρινίου ξεκινάμε από το μηδέν” αιτιολογώντας το “μηδέν” στο ότι “δεν υπήρχαν οι υποδομές να στηρίξουν αυτό το νέο μοντέλο ανάπτυξης”. Επομένως διαφημίζουμε κάτι που δεν υπάρχει ή στην καλύτερη των περιπτώσεων ίσως διαθέτουμε ως ανεπεξέργαστο περιβαλλοντικό και μνημειακό απόθεμα, αλλά δεν είμαστε σε θέση να το παρέχουμε ως οργανωμένη υπηρεσία…

View post on imgur.com