Μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ζητούν οι θεσμοί

Μπορεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) για την εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ να λήφθηκε μόλις χθες, ωστόσο από τη στιγμή που τα χρήματα αυτά θα πιστωθούν στον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, η κυβέρνηση θα έχει περιθώριο 75 ημερών ώστε να αποπληρώσει οφειλές ύψους 1,2 δισ. ευρώ προς τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μπορέσει να λάβει την επόμενη δόση.

Σύμφωνα με την έκθεση των θεσμών που υποβλήθηκε χθες στο EuroWorking Group το απόθεμα των ληξιπροθέσμων χρεών του Δημοσίου μειώθηκε από τα 6,58 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου, στα 5,06 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου, ήτοι κατά 1,5 δισ. ευρώ ή κατά 324 εκατ. ευρώ περισσότερο σε σχέση με το στόχο του προγράμματος.Παρά τη θετική αυτή επίδοση η κυβέρνηση από την επόμενη εβδομάδα που θα λάβει τα 800 εκατ. ευρώ θα πρέπει ξανά να τρέξει τις διαδικασίες για να αποπληρώσει χρέη προς τους ιδιώτες ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή τα 800 εκατ. ευρώ της δόσης συν ακόμη 400 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία. Το χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των οφειλών είναι ξανά προσδιορισμένο. Οι πληρωμές θα πρέπει να γίνουν έως το τέλος Ιανουαρίου 2018 κάτι που θα βεβαιώσουν οι θεσμοί εντός του Φεβρουαρίου.

Στόχος είναι το συνολικό απόθεμα των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου να μειωθεί στα 3,8 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου, από 5,06 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση στο επίμαχο διάστημα των 75 ημερών έως το τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να αποπληρώνει ημερησίως ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 16 εκατ. ευρώ!
Αλλά η προσπάθεια των ελληνικών αρχών δεν θα σταματήσει εκεί. Η έκθεση των θεσμών που υποβλήθηκε χθες στο EuroWorking Group αναφέρει πως «δεδομένων των διαθέσιμων εγχώριων πόρων και της στήριξης του προγράμματος του ESM, οι αρχές καλούνται να δώσουν προτεραιότητα στο έργο της εκκαθάρισης των ληξιπροθέσμων οφειλών, ώστε να επιτευχθεί ο μηδενισμός τους μέχρι το τέλος του προγράμματος (Αύγουστος 2018).
Κατά το ίδιο έγγραφο οι διαρθρωτικές αδυναμίες που προκαλούν τη συσσώρευση νέων καθυστερούμενων οφειλών παραμένουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατό. Όπως σημειώνεται, «οι θεσμοί προτρέπουν τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν τις εργασίες του για τον έλεγχο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες αναμένονται να ολοκληρωθούν έως τον Μάρτιο του 2018».
Η αναφορά των θεσμών σε «διαθέσιμους εγχώριους πόρους» αποκαλύπτει τη βούληση τους μέρος από την υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017- η οποία υπολογίζεται σε 900 εκατ. ευρώ περίπου- να διοχετευθεί για την εξόφληση χρεών του Δημοσίου. Αυτό το στοιχείο αναμένεται να απασχολήσει τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – θεσμών , καθώς η ελληνική πλευρά θέλει να διανείμει κοινωνικό μέρισμα με τα χρήματα αυτά. Σε κάθε περίπτωση εντός του πρώτου τριμήνου του 2018 θα τεθούν νέοι στόχοι για τα ληξιπρόθεσμα, καθώς μέσα στο διάστημα Φεβρουαρίου – Αυγούστου θα πρέπει να εξοφληθούν οφειλές προς τους ιδιώτες άνω των 3,8 δισ. ευρώ, ήτοι 18 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση.

Να σημειωθεί πως η σύμβαση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης που έχει συνομολογήσει η Ελλάδα με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας προβλέπει ειδική χρηματοδότηση από τον ESM με στόχο τη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου και την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας ως και το πρώτο εξάμηνο του 2018. Αυτό σημαίνει πως τα χρήματα για την εξόφληση οφειλών θα είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα έως τα τέλη Ιουνίου 2018 και πως για να τα λάβει θα πρέπει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις και να εξοφλήσει ενδιάμεσα τα ποσά που θα θέτει ως στόχους ο ESM.

πηγή : cnn.gr