Η Τρόικα “είδε” αξιολόγηση στο Δημόσιο!

Toυ Δημήτρη Παπαδάκη

Η Τρόικα λένε τα ρεπορτάζ πως εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι προχωρά η αξιολόγηση στο Δημόσιο και αναγνώρισε την ύπαρξη πολιτικής βούλησης από πλευράς της κυβέρνησης, δεδομένης και της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης που συνδέει την αξιολόγηση με τις κρίσεις των προϊσταμένων! Παρά το γεγονός ότι η αξιολόγηση σε προχωρήσει μόνο σε ορισμένα υπουργεία και παρά το γεγονός ότι εκτός αξιολόγησης βρίσκονται ακόμη μία σειρά από φορείς του Δημοσίου, όπως δήμοι, περιφέρειες κτλ, η Τρόικα είναι ευχαριστημένη με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Και κάπου εκεί αναρωτιέσαι ποιος είναι ο εξωγήινος. Γιατί είναι προφανές πως η αξιολόγηση που γίνεται δεν είναι ουσιαστική και αλλά γίνεται για τα μάτια του κόσμου καθώς επίσης και πως δεν έχει προχωρήσει όσο θα έπρεπε. Και πως θα μπορούσε άραγε να υπάρξει ουσιαστική αξιολόγηση, χωρίς συνταγματική άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων; Το ερώτημα πια γίνεται υπαρξιακό: Γιατί 7 χρόνια τώρα οι δανειστές, δεν έθιξαν σε τίποτα το εγχώριο πελατειακό κράτος και τα όργανα της επιβολής του, όπως είναι οι δημόσιοι οργανισμοί και η δικαιοσύνη; Και μιλάμε και για δικαιοσύνη, γιατί την ίδια ώρα μαθαίνουμε πως ένας στους δέκα επιθεωρητές του δημοσίου, οι λεγόμενοι “αδιάφθοροι” και “ράμπο”, δεν έχουν υποβάλλει δήλωση πόθεν έσχες… Ας δώσει ο καθένας ό,τι απάντηση -ακόμη και φαινομενικά συνωμοσιολογική- κρίνει στο ερώτημα.

Από την άλλη οι πολιτικές δήθεν μεταρρυθμιστικές δυνάμεις ποιούν απλώς τη νήσσα στην όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, κάτι που είναι μάλλον αναμενόμενο, αφού είναι μέρος του εγχώριου πελατειακού συστήματος. Την όλη κατάσταση όχι απλώς σιγοντάρει η πλειονότητα των ΜΜΕ, αλλά έχει αναγάγει το λαϊκισμό σε επιστήμη. Παράδειγμα, το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του κ. Χατζηνικολάου, ο οποίος έχει -σύμφωνα με τον Γιώργο Χρ. Παπαχρήστο των «Νέων»- ένα κατασχετήριο για οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 5.167.000 ευρώ και καμία 25αριά εκατ. δανεισμό,  σήμερα επιτείθεται στην Τρόικα, επειδή θέλει να βγάλει σε πλειστηριασμό ξενοδοχεία και βίλες σε τουριστικά θέρετρα, επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν εξυπηρετούν εδώ και χρόνια δάνεια άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ! Έπρεπε να έρθει η Τρόικα για να κυνηγήσει το Ελληνικό Δημόσιο τους μεγαλοτζαμπατζήδες που ζουν ζωή χαρισμένη με τα… λεφτά μας; Και αυτό η εφημερίδα του κ. Χατζηνικολάου το στηλιτεύει διακριτικά… Στηλιτεύει κάτι που και στους νόμους της οικονομίας και στους νόμους του κράτους υπακούει και είναι κοινωνικά δίκαιο! Γιατί για πολλούς είναι βολικότερο να βγαίνει σε πλειστηριασμό ένα τριάρι στα Κάτω Πετράλωνα….

Με την Τρόικα να “συναλλάσσεται” με το εγχώριο πελατειακό κράτος και τα ΜΜΕ να λαϊκίζουν τόσο και να φουσκώνουν τα μυαλά του κόσμου που ψάχνει να βρει εύκολες δικαιολογίες και αποδιοπομπαίους, τράγους, δεν υπάρχει καμία ελπίδα για τη χώρα ετούτη.

realnews