Θα απαντήσουν οι “σύντροφοι” της Αιτωλοακαρνανίας στην Εφ.Συν.;

Οι “σύντροφοι” στην Αιτωλοακαρνανία έσπευσαν να σχολιάσουν την ομιλία Τσίπρα στη Λάρισα λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ συνεπής στις δεσμεύσεις του βάζει τέλος σε μια συζήτηση δεκαετιών γύρω από την εκτροπή του Αχελώου. Η ουσία ωστόσο είναι διαφορετική. Και είναι πως τα σχέδια για εκτροπή του Αχελώου στα χαρτιά υφίστανται ακόμη και ενδεχομένως απλώς να μετατίθονται χρονικά, αν δεν αποδώσουν τα όσα προβλέπουν τα Σχέδια Διαχείρισης των Υδάτων.

Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων η Εφημερίδα των Συντακτών, που κάθε άλλα παρά από αντικυβερνητικό μένος διακρίνεται, σε πρόσφτατο δημοσίευμά της. “Αν και η κυβέρνηση διαβεβαιώνει, ακόμη και διά στόματος του πρωθυπουργού, ότι το σχέδιο της εκτροπής του Αχελώου εγκαταλείπεται, η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της κατασκευής του ημιτελούς φράγματος του ΥΗΕ στη Συκιά προκαλεί έντονες αμφιβολίες.Κι αυτό διότι τα δύο έργα, στη Μεσοχώρα και στη Συκιά, είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα μεταξύ τους και συναποτελούν το βασικό έργο της εκτροπής στον άνω ρου του Αχελώου. Αυτό το γεγονός ενισχύει τους φόβους ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να επιλέγει μια τακτική τμηματικής υλοποίησης του έργου και, πάντως, αφήνει ανοιχτό τον δρόμο ολοκλήρωσης της εκτροπής για τις κυβερνήσεις που θα ακολουθήσουν, με ένα έργο που έχει απορριφθεί για περιβαλλοντικούς λόγους, επειδή παραβιάζει τη νομοθεσία της Ελλάδας και της Ε.Ε., από έξι αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, ενώ εκκρεμεί ακόμη μια προσφυγή στο ΣτΕ.”αναφέρει η Εφ.Συν.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι απλό: αν Κυβέρνηση θέλει πράγματι να τελειώσει τη συζήτηση περί εκτροπής γιατί δεν σφραγίζει τη σήραγγα εκτροπής; Όχι μόνο δεν το κάνει, αλλά όπως σημειώνει η Εφ.Συν. “θα το ξανασυζητήσουμε, είπε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, αν δεν αποδώσει το εναλλακτικό σενάριο της καλύτερης αξιοποίησης των νερών της Θεσσαλίας.Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έδωσε το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της κατασκευής του φράγματος και του ΥΗΕ στη Συκιά λέγοντας: «Σε ό,τι αφορά τα ημιτελή έργα, όπως αυτό της Συκιάς, να διερευνηθεί η δυνατότητα να λειτουργήσει σαν υδροηλεκτρικό έργο». Οπως δείχνουν τα πράγματα, η κυβέρνηση δρομολογεί τη λειτουργία των δύο γιγαντιαίων φραγμάτων -των δύο από τα κυριότερα έργα του σχεδίου της εκτροπής-, ενώ αφήνει ανοιχτό το ζήτημα της λειτουργίας, σε μελλοντικό χρόνο, του τρίτου, δηλαδή της σήραγγας εκτροπής”.

Αν όλα αυτά τα λέγαμε εμείς ή κάποιο άλλο ΜΜΕ θα ήμασταν το πιο πιθανό εμπαθείς ή ακόμη και κατευθυνόμενοι, τώρα που τα λέει η Εφ.Συν. έχουν κάτι να απαντήσουν οι “σύντροφοι” της Αιτωλοακαρνανίας;