“Στον αέρα” η δομή αστέγων για το δήμο Αγρινίου!

Ορατός ο κίνδυνος να μην λειτουργήσουν οι δομές, αν δεν βρεθεί χώρος για τη στέγασή τους
Εδώ και ένα χρόνο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδος με προϋπολογισμό 631.800 ευρώ η πράξη που αφορά τη δημιουργία δομών αστέγων (Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων και Υπνωτήριο) στο δήμο Αγρινίου. Ένα χρόνο μετά και η υλοποίηση των δομών αυτών παραμένει ακόμη στα “χαρτιά”…

Ο λόγος είναι ότι ένα χρόνο μετά την ένταξη στο ΕΣΠΑ ο δήμος Αγρινίου δεν έχει καταφέρει να βρει ακόμη το χώρο που θα στεγάσει τις δομές αυτές. Ο δήμος Αγρινίου δεν διαθέτει ιδιόκτητο χώρο για να στεγάσει τις υπό ίδρυση δομές και έτσι έχει καταφύγει στη διαδικασία μίσθωσης ακινήτου. Και σε αυτό ακριβώς το στάδιο έχει “κολλήσει” η υπόθεση τους τελευταίους εννέα μήνες περίπου, αν κρίνουμε από τότε που η Οικονομική Επιτροπή του δήμου κατάρτισε τους όρους της δημοπρασίας για τη μίσθωση του ακινήτου! Παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει και σε μείωση των ενοικίων, αφού πολλά ακίνητα μένουν ξενοικίαστα, ο δήμος Αγρινίου δεν έχει καταφέρει να βρει λύση. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr “εξετάστηκαν” 15-20 περιπτώσεις ιδιωτικών ακινήτων, ωστόσο ο δήμος Αγρινίου τις περισσότερες φορές συνάντησε την άρνηση των ιδιοκτητών, μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις περιοίκων των υποψηφίων ακινήτων που δεν ήθελαν να δημιουργηθεί μια τέτοια δομή στη γειτονιά τους. Έτσι το τελευταίο διάστημα το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο δήμος Αγρινίου μοιάζει αρκετά έντονο, με αποτέλεσμα να βγουν από το συρτάρι πιθανές λύσεις σε “ξεχασμένα” ακίνητα που έχει ο δήμος Αγρινίου στην ιδιοκτησία του, αλλά βρίσκονται αρκετά μακρυά από τον αστικό ιστό της πόλης. Ένα τέτοιο ακίνητο στα όρια του “καποδιστριακού” δήμου Αγρινίου εξετάζεται αυτή την περίοδο, ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο, αν για τους ιθύνοντες της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας θα θεωρηθεί κατάλληλο σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προγράμματος. Χαρακτηριστικό της όλης καθυστέρησης είναι ότι ο δήμος Αγρινίου έχει κάνει ήδη τον προγραμματισμό για τις προσλήψεις που θα γίνουν, ώστε να στελεχωθούν οι δομές και έχει ψηφίσει ακόμη και τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας τους, ώστε να είναι έτοιμος στην περίπτωση που λυθεί ο γόρδιος δεσμός της στέγασης των δομών. Είναι προφανές όμως ότι χωρίς χώρο για τη στέγαση των δομών δεν μπορεί να υπάρξουν δομές! Έτσι μετά από τόσες προσπάθειες ολοένα και περισσότερο γίνεται ορατός ο κίνδυνος να μην λειτουργήσουν οι δομές αστέγων στο δήμο Αγρινίου, κάτι που θα είναι μεγάλο πλήγμα, αφού τα τελευταία χρόνια από τις υπηρεσίες του δήμου έχουν καταγραφεί 8-10 άστεγοι στην ευρύτερη περιοχή.

Η “επικοινωνιακή” διαχείριση και λάθος χειρισμός
Ωστόσο εκείνο που προκύπτει με βάση όλα τα δεδομένα που συνέλεξε το ΑγρίνιοCulture.gr είναι ότι από το δήμο Αγρινίου έχει υπάρξει λάθος χειρισμός του όλου θέματος. Και αυτό έγκειται στο γεγονός ότι το διάστημα που προηγήθηκε υπήρξε “επικοινωνιακή” διαχείριση του θέματος ακόμη και με δηλώσεις επίσημων χειλέων στον Τύπο, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις, η δημοσιοποίηση του θέματος να “γεννήσει” αντιδράσεις και φοβικά αντανακλαστικά σε περιοίκους χώρων που εξετάστηκαν. Υπήρξαν μάλιστα και περιπτώσεις όπου οι αντιδράσεις έμοιαζαν “προετοιμασμένες” πριν καλά – καλά οι ιθύνοντες του δήμου Αγρινίου εξετάσουν το υποψήφιο ακίνητο. Πράγμα που δείχνει πως η πληροφορία διέρρευσε μέσα από τον δήμο Αγρινίου! Και αυτό εγείρει πολλά ερωτηματικά… αλλά και θα πρέπει να προβληματίσει τη δημοτική αρχή και τον δήμαρχο Γ. Παπαναστασίου. Σε κάθε περίπτωση οι δομές των αστέγων προβλέπεται να λειτουργήσουν με αρκετά άτομα προσωπικό και φύλαξη, επόμενως όπου και να στεγαστούν, μοιάζει εξαιρετικά απίθανο να δημιουργηθούν προβλήματα.