“Πυρά” από τους εργαζόμενους στη δημοτική αρχή Μεσολογγίου

Σε ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων του δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου οι εργαζόμενοι του δήμου στρέφουν τα πυρά της προς τη δημοτική αρχή Καραπάνου. “Συσσωρευτήκαν πολλές ελλείψεις σε προσωπικό σε νευραλγικά τμήματα (όπως στην υπηρεσία καθαριότητας, πρασίνου, τμήμα προσωπικού, ταμείου, δημοτολογίου, οικονομική υπηρεσία, τεχνική υπηρεσία, κ.α), λάθη σε τοποθετήσεις υπαλλήλων, άσχετες ειδικότητες σε άσχετες θέσεις (όπως Πολιτικός Μηχανικός στο τμήμα οχημάτων, Διοικητικός στην Δημοτική Αστυνομία, έμπειροι υπάλληλοι με 25 και 30 χρόνια υπηρεσία σε άσχετες θέσεις με την εμπειρίας τους, κ.α.)” αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά :
Ψήφισμα Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων ΟΤΑ Μεσολογγίου
Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων ΟΤΑ Μεσολογγίου πραγματοποίησε την ετήσια τακτική γενική συνέλευσή του και στην οποία ομόφωνα εγκρίθηκε το παρόν ψήφισμα.
Από την ανάληψη της παρούσης δημοτικής αρχής έχουν ήδη περάσει τρία χρόνια. Κατά την διάρκεια αυτών των τριών χρόνων έχουμε προσφέρει την συνεργασία μας προς την δημοτική αρχή, τόσο ως εργαζόμενοι, όσο και ως διοικητικό συμβούλιο και σωματείο εργαζομένων του δήμου, πολλάκις. Αντ’ αυτού έχουμε εισπράξει άρνηση συνεργασίας, καλής πιστής και αυτονόητων δικαιωμάτων μας. Όλα αυτά τα χρόνια σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων «βάζοντας πλάτη», αγαπημένη έκφραση της δημοτικής αρχής, ξεπεράσαμε τα εσκαμμένα και τα όρια των φυσικών και επαγγελματικών αντοχών μας, εις βάρος πολλές φορές της υγείας μας και των οικογενειών μας. Προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για τη βελτίωση και ανασυγκρότηση του δήμου, όπου κι όποτε χρειαζόταν. Παρ’ όλα αυτά αποδείχτηκε ότι το «βάζουμε πλάτη» αναφερόταν μονομερώς μόνο στην πλευρά μας. Παραγκωνίστηκαν βασικά δικαιώματα μας, λοιδορηθήκαμε, εκφοβιστήκαμε, απαξιωθήκαμε, λασπολογηθήκαμε, κυνηγηθήκαμε και, όταν τολμούσαμε να έχουμε διαφορετική άποψη, δαιμονοποιθήκαμε.

Στο δήμο έχει εφαρμοστεί το γνωστό «διαίρει και βασίλευε» με επιδίωξη οι εργαζόμενοι να είναι «χωρισμένοι σε φατρίες» χωρίς να «εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον». Η δ/νση ασκείται «με παρεμβάσεις» από τους αιρετούς και όχι μόνο, σε παράβαση των νόμων, με αποτέλεσμα να ισχύει «ένα αλαλούμ» και να απαξιώνεται ο ρόλος μας. Φυσικά ισχύει και στο δήμο, ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του δήμου και της πολιτείας «είναι ανύπαρκτοι ή σε λήθαργο, ή αδιάφοροι, ή φοβισμένοι ή καιροσκοπούν», τέλος επιβεβαιώνεται και στο δήμο ότι αντί να επιλεγεί ο δρόμος «της συνεργασίας και της έμπνευσης», προτιμήθηκε ο δρόμος του εκφοβισμού και της συκοφαντίας. Είναι ώρα πια, την στιγμή που τα προβλήματα συσσωρεύονται στο δήμο και η κατάσταση βρίσκεται «στα κόκκινα», που όλες οι υπηρεσίες λειτουργούν στο όριο με πολλά προβλήματα, και ουσιαστικά μόνο και μόνο από το φιλότιμο των εργαζομένων, την στιγμή αυτή λοιπόν θα πρέπει όλοι οι αιρετοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν να σφυρίζουν αδιάφορα, θα πρέπει να πάρουν θέση και να προτείνουν λύσεις, όπως επίσης θα πρέπει να διαχωρίσουν την θέση τους επιτέλους, από αρνητικές και επιλήψιμες φήμες, καταστάσεις και συμπεριφορές, πλέον η σιωπή μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως συνενοχή.

Δυστυχώς κατά την λειτουργία του δήμου τα τελευταία τρία χρόνια έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα, που δεν μπορούν πια να κρυφθούν και δημιουργούν πολλά προβλήματα στην λειτουργία του και τελικά στο προϊόν που προσφέρει και παράγει ο δήμος. Συσσωρευτήκαν πολλές ελλείψεις σε προσωπικό σε νευραλγικά τμήματα (όπως στην υπηρεσία καθαριότητας, πρασίνου, τμήμα προσωπικού, ταμείου, δημοτολογίου, οικονομική υπηρεσία, τεχνική υπηρεσία, κ.α), λάθη σε τοποθετήσεις υπαλλήλων, άσχετες ειδικότητες σε άσχετες θέσεις (όπως Πολιτικός Μηχανικός στο τμήμα οχημάτων, Διοικητικός στην Δημοτική Αστυνομία, έμπειροι υπάλληλοι με 25 και 30 χρόνια υπηρεσία σε άσχετες θέσεις με την εμπειρίας τους, κ.α.), παράτυπες τοποθετήσεις προϊστάμενων και δ/ντων, (όπως, Δημοτική αστυνομία, Τεχνικές υπηρεσίες, οικονομική υπηρεσία, πράσινο, κ.α.), παράτυπη λειτουργία υπηρεσιών (όπως της Δημοτικής αστυνομίας, Δημοτικής κατάστασης στις ενότητες, κ.α), επικίνδυνη λειτουργία υπηρεσιών (οχήματα με φθαρμένα ελαστικά, ελλείπει συντήρηση, μη εξουσιοδοτημένοι επιβαίνοντες και οδηγοί σε οχήματα, μη κανονική χορήγηση ειδών ατομικής προστασίας, κτιριακό, κ.α.), μη συνεργασία με τους προϊσταμένους και Δ/ντες του δήμου (παρακάμπτονται συνεχώς, μετακινήσεις υπαλλήλων χωρίς να ερωτηθούν, υπηρεσιακές ενέργειες χωρίς να γνωρίζουν, κ.α.), έκδοση και εφαρμογή παράτυπων αποφάσεων σε πολλά επίπεδα (όπως παράλληλων καθηκόντων πέραν του διμήνου, έκδοση δημοτολογικών πιστοποιητικών από τις ενότητες, δικαίωμα υπογραφής από αναρμόδιους, μη έλεγχος νομιμότητας αποφάσεων συλλογικών οργάνων, εκχώρησης ανταποδοτικών εσόδων, μη προκήρυξης θέσεων ευθύνης, κ.α.). Πρέπει να γίνει κατανοητό πως βασικό μας μέλημα είναι μόνο η ορθή λειτουργία του δήμου, και η προσφορά ποιοτικών δημόσιων αγαθών με ασφάλεια και σύμφωνα με την νομοθεσία και το δημόσιο συμφέρον.

Για αυτά όλα και για πολλά άλλα δημοσιοποιούμε το παρόν ψήφισμα της γενικής συνέλευσης, για να ενημερωθούν οι συνδημότες μας για την πραγματική κατάσταση στις υπηρεσίες του δήμου και το λόγο που σχεδόν όλες αδυνατούν να προσφέρουν ουσιαστικό έργο. Εμείς είμαστε εδώ και έτοιμοι να συνεργαστούμε, εσείς; Σειρά σας λοιπόν να αναλάβετε έστω και με σημαντικότατη καθυστέρηση τις ευθύνες που σας αναλογούν οι οποίες είναι πολλές. Εκ μέρους των εργαζομένων κάθε όριο ανοχής έχει πλέον εκλείψει. Θα μας βρίσκετε δυναμικά απέναντί σας σε κάθε παρατυπία που θα εντοπίζουμε