Η καλομαθημένη εγχώρια ελίτ

Toυ Δημήτρη Παπαδάκη

Τελικά ο Πρωθυπουργός μας παρά τις εσχάτως πολλές αντίθετες κινήσεις του, το πρώτο εξάμηνο του 2015 και κυρίως τα όσα είπε για να εκλεγεί το 2015, δεν τα έχει ξεπεράσει. “Την κρίση να πληρώσουν όσοι είναι στη λίστα Λαγκάρντ” αυτό εν ολίγοις ήταν το σύνθημα. Σήμερα εν έτει 2017 ο Πρωθυπουργός θυμάται την παλιά του ρητορική και έσπευσε να κάνει διάλλεγμα αμέσως μόλις “έσκασε” η διαρροή για τα Paradise Papers.

Ξεχνά όμως ο Πρωθυπουργός πως σύμφωνα με τα στοιχεία για τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων τα οποία απέστειλαν στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου και ανώτατα υπηρεσιακά στελέχη της ΑΑΔΕ από τη λίστα Λαγκάρντ έχουν εισπραχθεί μέχρι τις 14/5/2017 φόροι και πρόστιμα συνολικού ύψους 43,477 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν μόλις στο 17% των βεβαιωθέντων. Ενώ συνολικά το ποσό των φόρων και των προστίμων που βεβαιώθηκε (αλλά ακόμη δεν έχει εισπραχθεί) από τους ολοκληρωμένους ελέγχους ανήλθε σε 256 εκατ. ευρώ.

Αν προσθέσεις όλες τις λίστες το πολύ – πολύ μπορείς να βεβαιώσεις 1 έως 1,5 δισ. ευρώ, η χώρα όμως και οι πολίτες δεν περνούν όσα περνούν από το 1,5 δισ. ευρώ που έχουν φοροαποφύγει κάποιοι. Το πρόβλημα της χώρας είναι οι πελατειακές σχέσεις, η διαφθορά, η ανικανότητα του δημοσίου. Σήμερα π.χ. στον Τύπο λέγεται πως το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ -ένα σωματείο που έφτιαξαν το 1995 οι υπάλληλοι του Υπ. Πολιτισμού για να παρέχει στήριξη στα παιδιά των εργαζομένων, (χρηματοδοτούσε πολιτιστικές εκδηλώσεις, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικές κατασκηνώσεις)- έλαβε από τον κρατικό κορβανά 40 εκατ. ευρώ την περίοδο 2005-2008! Αυτό είναι το πελατειακό κράτος και υπάρχουν χιλιάδες τέτοια παραδείγματα που συνολικά αθροίζουν μερικά δισεκατομμύρια. Σε 1,5 δισ. ευρώ κατ΄έτος(!) υπολογίζεται η απώλεια εσόδων από την λαθρεμπορία καυσίμων. Αυτή είναι η διαφθορά. Ο Πρωθυπουργός “ποντάρει” στα διάφορα Papers και τα βάζει με τις καλομαθημένες ελίτ παγκοσμίως. Θα ήταν προτιμότερο για τους φτωχούς να τα βάλλει με την ανικανότητα του Δημοσίου, που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της απορροφητικότητας για το πρόγραμμα επισιτιστικής συνδρομής της Ε.Ε. η οποία φρόντισε να εξασφαλίσει για την Ελλάδα 286 εκατ. και τη διετία 2014-2015 εκείνη απορρόφησε μόλις το 0,8%.

Δυστυχώς ο Πρωθυπουργός μας είναι αίμα από το αίμα της καλομαθημένης πολιτικής ελίτ της Μεταπολίτευσης, που αρέσκεται να σηκώνει κορώνες, να διεγείρει το θυμικό των πολιτών για να αποπροσανατολίσει και να αποποιηθεί των δικών του ευθυνών. Τίποτα περισσότερο.