«Μνημεία, ανάπτυξη και τοπικές κοινωνίες: «ασύμβατη σχέση» ή διαχρονική συνύπαρξη;»

Η Υπηρεσία Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Εβδομάδας Δράσης πιο διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων το διάστημα 6 έως 13 Νοεμβρίου υπό τον τίτλο «Μνημεία, ανάπτυξη και τοπικές κοινωνίες: «ασύμβατη σχέση» ή διαχρονική συνύπαρξη;». Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας διενήργησε τα προηγούμενα έτη σειρά από σημαντικές σωστικές ανασκαφές στο πλαίσιο υλοποίησης Μεγάλων Δημόσιων Έργων με πιο μεγάλες σε κλίμακα τις ανασκαφικές έρευνες στο πλαίσιο του έργου της Ιόνιας Οδού. Αξιοποιώντας το σύνολο σχεδόν του επιστημονικού και ειδικού τεχνικού προσωπικού της και απασχολώντας έναν μεγάλο αριθμό έκτακτου προσωπικού στο πλαίσιο των έργων αυτεπιστασίας, η ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας μπόρεσε να φέρει εις πέρας την μεγάλη πρόκληση της άρτιας επιστημονικά ανασκαφικής έρευνας των αρχαιολογικών καταλοίπων, στο πλαίσιο των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων του τεχνικού έργου, επιτρέποντας την υλοποίηση του Έργου αλλά και την μέριμνα για την διάσωση των αρχαιοτήτων όπου αυτό ήταν εφικτό. Για την επιτυχή ολοκλήρωση του αρχαιολογικού έργου υπήρξε αγαστή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, τις τεχνικές εταιρείες κατασκευής, τους αναδόχους και τους εργαζόμενους. Αποτιμώντας την πλούσια εμπειρία από το πολυετές αυτό έργο η ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας συμμετέχει στην εβδομάδα δράσεις του ΣΕΑ με δύο σχετικές εκδηλώσεις:

παλαιομονάστηρο1) Εκδήλωση-Παρουσίαση
«Αρχαιολογικές Ανακαλύψεις στην Ιόνια Οδό: Προκλήσεις και Προοπτικές»
Ο πλούτος των ευρημάτων, η διαχείριση του μεγάλου ανασκαφικού προγράμματος, η συνύπαρξη αρχαιοτήτων και τεχνικού έργου, η ανάδειξη και προβολή των μνημείων.
Ομιλήτρια: Δρ. Ολυμπία Βικάτου, Προϊσταμένη ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας
Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, 6.30μμ Φετιχιέ Τζαμί, Ναύπακτος
Πληροφορίες: 26310 55654

2) Ξενάγηση κοινού
Αρχαιολογικός χώρος «Παλαιομονάστηρο» Κλόκοβα, Δήμου Ναυπακτίας. Βυζαντινό μοναστήρι, το οποίο αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο των ανασκαφών της Ιόνιας Οδού.
Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 10.00 έως 13.00.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2631055654 έως Παρασκευή 10-11-2017.
Υπεύθυνη: Κατερίνα Χαμηλάκη, αρχαιολόγος

Επίσης, στο πλαίσιο υποστήριξης της προσβασιμότητας όλων των πολιτών στα μνημεία αρμοδιότητάς της Υπηρεσίας μας της ενεργής επαφής όλων των ομάδων κοινού με τα μνημεία της περιοχής τους, και παράλληλα με το πλούσιο μουσειοπαιδαγωγικό έργο της Εφορείας, διοργανώνεται θεματική ξενάγηση σε ομάδες ΑΜΕΑ στο πλαίσιο της ακόλουθης δράσης:
3) «Υγεία και ευεξία…στις Ρωμαϊκές Θέρμες Αγίου Θωμά», Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου, εκπαιδευτική επίσκεψη για άτομα με αναπηρία. Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, 10:00-14:00. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2631055654 έως Πέμπτη 9-11-2017.
Υπεύθυνη: Γαβρίνα Δήμητρα, Μουσειοπαιδαγωγός.