«STOP στα Μικροπλαστικά»:Με επιτυχία το σεμινάριο του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού

Την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2018 διοργανώθηκε με επιτυχία στην Αίθουσα του Μουσείου Χαρακτικής «Βάσω Κατράκη» στο Αιτωλικό, ένα διαδραστικό σεμινάριο με θέμα το καίριο πρόβλημα των μικροπλαστικών στα θαλάσσιων οικοσυστήματα.

Μικροπλαστικά ονομάζονται τα πλαστικά σωματίδια με μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών. Καθώς πολλοί θαλάσσιοι οργανισμοί τραυματίζονται ή πεθαίνουν από ασιτία εξαιτίας του ότι μπερδεύουν τα μικροπλαστικά με την τροφή τους, αλλά και δεδομένου ότι τα ίδια είναι φορείς διάφορων τοξικών ουσιών, οι επιπτώσεις των μικροπλαστικών στους θαλάσσιους οργανισμούς και στον άνθρωπο, έχουν αρχίσει να προκαλούν σημαντικές ανησυχίες στους επιστήμονες.Το σεμινάριο ήταν μια συνδιοργάνωση του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, του Πανεπιστημίου Πατρών και των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Η επιστημονική Επιτροπή απαρτιζόνταν από την κα Καραπαναγιώτη Χ., επικ. Καθηγ. του Τμήματος Χημείας, από την κα Γαλάνη Μ., PhD Ε.Ε.Π. του Παιδαγωγικού Τμήματος, καθώς και από την κα Κορδέλλα Σ., υποψ. Διδάκτορα του Τμήματος Γεωλογίας.

Μέσω των βιωματικών εργαστηρίων του σεμιναρίου, οι εκπαιδευτικοί ήρθαν σε μια πρώτη επαφή με τις παραστατικές τέχνες (τέχνες που χρησιμοποιούν το σώμα, το πρόσωπο, τη φωνή ως μέσο έκφρασης) και παροτρύνθηκαν στην αξιοποίηση τους στην προσέγγιση περιβαλλοντικών θεμάτων για την καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μελλοντικών πολιτών.Εκπαιδευτικοί και από τις δυο σχολικές βαθμίδες εκπαίδευσης παρακολούθησαν τις ομιλίες και συμμετείχαν με αμείωτο ενδιαφέρον στα βιωματικά εργαστήρια του σεμιναρίου.

Στο σεμινάριο από την πλευρά του Φορέα Διαχείρισης συμμετείχαν τα στελέχη του κ.κ Μαλβίνα Καρανίκα, Γιάννης Κασβίκης, Νίκος Παλαιός, Κέλυ Κουτσογιάννη και η Εθελόντρια κ. Ιωάννα Καραγεώργου, ενώ από την πλευρά της εκπαιδευτικής κοινότητας ο Υπεύθυνος Σχολικων Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ρένος Χριστοδουλίδης και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ, Θοδωρής Τσιλίκας. Ο Συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Αιτωλικού δήλωσε « Η προσπάθεια του ΦΔ/ΛΜ να βρίσκεται σε επαφή και συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα μέρα τη μέρα πιάνει τόπο. Τον Φορέα Διαχείρισης επισκέπτονται ετήσια περι των 1500 μαθητών από όλη την χώρα γνωρίζοντας το υγροτοπικό οικοσύστημα της περιοχής μας και τις περιβαλλοντικές λειτουργίες του. Η εκπαίδευση των δασκάλων και καθηγητών είναι μια σημαντική μας δράση σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας για να δημιουργήσουμε πιο ολοκληρωμένους και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους πολίτες»